tirsdag 30. april 2013

Månedens favorittvekst...

Tiden går så fort, men jeg rekker akkurat å være med på Månedens favorittvekst. Her på lørdag var jeg på Plantasjen og kjøpte en trepeon, Paeonoia suffruticosa. Jeg har alltid synes at disse er så vakre, og har kjøpt flere uten å få de til å blomstre. Jeg så i går i hagen at den ene jeg har fra før hadde friske skudd! Det er jo alltid et håp om at den en dag vil blomstre. Jeg håper at noen har noen gode tips på hvordan jeg skal få disse til å blomstre her hos meg. Det er ikke noe spesielt mildt klima jeg bor i, så det er ikke så enkelt. Men jeg gir meg ikke så lett! :-)




Klikk på bilder og se flere flotte favoritt vekster!

søndag 28. april 2013

Vårtegn # 7...

Det har ikke skjedd så mye i hagen den siste uken, for det er rett og slett for kaldt om natta til at ting skjer så veldig fort. Jeg kan nevne at i natt var det - 3,5 grader her og det sier vel egentlig det meste om tingenes tilstand akkurat nå. Men blåveisene (Hepatica nobilis) blomstrer og det samme med snøstjerner (Chionodoxa ). Jeg ser at det har kommet opp mange spisser på påskeliljene den siste uken, så det skjer da noe. Kanskje de snart vil begynne å blomstre her også?

I går fikk jeg satt hjulet på trillebåren på plass som hadde vært på reparasjon. Det var punktert, og slangen måtte byttes. Er det en redskap jeg ikke klarer meg foruten så er det trillebåren. Den er rett og slett uunnværlig i hagen.  Det er et sikkert vårtegn når den er i bruk!







Det ble mange blå bilder i dag :-)

Ha en fin søndag!

Bli med!
Klikk på bildet, og se flere vårtegn fra hele landet!

lørdag 27. april 2013

Helgegleder 24 #...

Jeg har vært på en inspeksjonsrunde i hagen, og jeg har sjelden og aldri sett så mye døde planter som i år. Mange av rosene er helt svarte( selv de som er H5), helt alminnelige stauder som løyntnanthjerte (dicentra), juleroser(helleborus), og min doble rosa hepatica som jeg har hatt i mange år er helt borte. Denne vinteren har åpenbart vært veldig hard for mange av plantene. Antagelig så var bakken så mettet av vann i fjor etter bare regn hele sommeren, og når det frøs til må det ha skjedd noe med plantene. Jeg ser at Iris germanica kommer og det samme med dagliljene (Hemerocallis), og sikkert alle hostaene også. Så noe vil jo komme. Det er bare så trist at noen dør ut som jeg har vært så glad i. Sånn er det i planteverden dessverre...

Et stort pluss er at alle trær og busker ser ut til å ha klart seg. Det er jo ikke dårlig bare det!

Jeg var innom Plantasjen før i dag, og der sto det en rosa trepeon (Paeonia suffruticosa) og ropte på meg, så den måtte bli med hjem.  Den får bli dagens helgeglede! :-)

Jeg satte den først inne i drivhuset, og med en gang kom en bie inne i blomsten. Den duftet herlig sitron, så det er ikke rart at biene likte den.

Se flere helgegleder hos Vivi!

fredag 26. april 2013

Endelig...

Ja, endelig er snøen borte, endelig kvitrer fuglene, endelig skinner solen og endelig begynner små vårtegn i form av blomster å titte frem. Kan det bli bedre?

Det er så deilig å være ute og kjenne at solen endelig varmer. Det har jeg lengtet veldig etter i denne lange og kalde vinteren. Men nå er vinteren glemt, og det er full fart med vårens gjøremål. Endelig!

Endelig blomstrer krokusen igjen!

Tusen takk til Helena med bloggen  Bland rosor & Bladlöss  for flotte Blommig Fredag. Når tar hun pause frem til september, men jeg gleder meg allerede nå til hun begynner på nytt igjen med Blommig Fredag.

Ha en god helg!

torsdag 25. april 2013

Hostaimport og dahlia fra Sverige...

Det er travle tider her for tiden. Jeg har nesten ikke fått begynt på bedene enda, for her kommer den ene pakken etter den andre inn døra. I går kom det pakke fra Nederland med DHL, og den brukte nøyaktig ett døgn på å komme hit! Det er svinedyrt den fraktmetoden, men da vet en at det kommer trygt frem. I fjor ble hostaene med en feiltagelse sendt med den vanlige posten i Nederland, og den pakken kom til den "vanlige" posten her. Med det resultatet at det tok 23 dager for jeg hadde pakken min her. Midt på sommeren på et varmt posthus er ingen god kombinasjon. Det var en meget eksklusiv kompost jeg kastet for å si det sånn.
I år bestemte vi oss for at vi skulle prøve å få plantene som barrot i stede for, og også at de skulle sendes mye tidligere.
I dag fikk jeg pakke fra Bulbs.se, og det var to Dahlia imperialis. Jeg så de i forrige uke på en svensk blogg, og ble betatt med en gang. De kan bli opptil 2 meter høye, så dette blir spennende å prøve. De sender dahlia til Norge så sant pakken er under 3 kg. Det går under løk, så det går bra. Nå er dahliaene plantet, og jeg har så vidt begynt på hostaene. Så da skjønner dere sikkert at det skjer mye på en gang her nå ;-))


Blåveis, Hepatica nobilis

Hostaimport og pakke fra Sverige

onsdag 24. april 2013

Terroristen i stolpen...

Ja, jeg må nesten kalle den det. Dette skjer hver eneste vår, og det er fryktelig irriterende. I dag tidlig ble jeg vekket 05.30 av en trommesolo som få gjør etter den... Jeg tror det er en hann som signaliserer til andre fugler om at dette er mitt revir eller noe sånt. Vi har rett over veien for soverommet vårt en gammel trestolpe hvor de elektriske ledningene sitter. På toppen av denne er det en "hatt" som skal forhindre at stolpen skal råtne pga. nedbør. Der sitter denne hakkespetten og trommer på denne "hatten" hver eneste morgen, og det bråker noe fryktelig. Den holder på i over en time når den først har begynt. Og for hver dag som går så startet dette bråket tidligere og tidligere pga. lyset om morgenen.  Jeg er veldig glad i både fugler og dyr, men denne hakkespetten begynner å gå meg på nervene...

Jeg måtte lete i arkivene mine for å finne et bilde av den. Det er tatt i 2009, så denne "terroren" har holdt på i noen år...


Her ser dere "hatten" jeg snakker om som den 
hakkespetten trommer på hver eneste morgen. Den lager så høy lyd at det er umulig å sove...

Det verste er at jeg forer jo denne fuglen hele vinteren, og dette er takken. Utakk er verdens lønn, det er helt sikkert!  ;-))

tirsdag 23. april 2013

Huskeliste og gjøremål for sesongen...

Hvert år så prøver jeg å skrive opp en liste over hva som må gjøres i hagen. Når en har to mål med hage er det mye som  gjøres hvert år, og jeg har så vidt begynt. Begynte på et langt bed i går, og det tar sin tid. Jeg klarte å fylle to store trillebårer (selvbygger) med hageavfall etter bare et bed. Jeg satt og regnet på det at jeg har minst 18 relativt store bed her som må renses opp i hver vår, og enda har jeg planlagt et til. Etter det bør noen stoppe meg. Jeg sier ikke mer...

1. Rense opp i alle bed
2. Lage nytt bed
3. Utvide et eksitsterende bed
4. Få ut 12 kubikk med bark
5. Plante ut hostaer som står i ventekasser
6. Legge sti med belegningsstein i hagen
7. Sage ned en stor gran

Hvis dette blir gjennomført i løpet av sommeren skal jeg være veldig fornøyd...

Ikke noe med dette som kommer det en liten hostaimport i slutten av denne uken fra Nederland. I slutten av mai får jeg besøk av et hagelag, og i juli får jeg besøk av noen som har et hostakurs og skal se på hagen og alle hostaene her. Jada, det mangler ikke på gjøremål denne sommeren. Jeg får nesten panikk bare ved tanken... I hagelaget skal vi også ha planteauksjon i mai og vi skal ha tur i begynnelsen av juni.  Hjelp... ;-)

Tar med gårsdagens små vårtegn...

Hvitveis i grøftekanten

Snøklokker opp igjennom løvet

Snøstjerne (Chionodoxa lucilliae)

søndag 21. april 2013

Eurobulbimport og flere vårtegn...

Et sikkert vårtegn er når plantene fra div. importer begynner å komme hit. I går var jeg på posthuset og hentet en pakke fra Eurobulb. Det var ikke så mange planter trodde jeg  for dette ble bestilt i januar, og siden da har det gått i glemmeboka ;-) Men nå må jeg skrive de opp her så jeg husker siden hva jeg bestilte. Til det er en blogg et kjekt hjelpemiddel :-)

Men litt var det som kom likevel:

Iris louisiana Rhett
Iris ensata 'Variegata'
Iris ensata 'World's Delight'
Lilium martagon
Lililum martagon 'Claude Shride'
Monarda 'Mahogany'
Salvia nemorosa 'Plumosa'
Veronica spicata 'Rotfucks'
Trillium catesbaei
   "        cuneateum
   "        sessile
Dahlia  'Winter Springs'
  "        'Park Princess'
 "         'Black Jack'
  "        'My Love'
  "        'Sorbet'
  "        'American Dream'

Det må innrømmes at de trilliumene er det minste jeg har sett noen gang. Flere av plantene virket veldig tørre, men det gjenstår å se om det er liv i de. Jeg plantet alt sammen i går i potter. Så hvis jeg før har klaget over plassproblemer i drivhuset, så var det barnemat mot det som er der nå... ;-)) Men jeg håper at det snart blir varmere om natten så jeg kan få satt ut staudene om ikke annet. I natt var det -3 grader her, og det er jo ikke så varmt. yr.no melder om de samme temperaturene frem til neste helg, så det er bare å ha på varmen om natta i drivhuset frem til det kommer noe mer varme, ja.

Det ble tatt noen få bilder i går også. Der er de samme jeg viste i går, men nå er de litt mer utsprungne. Må jo se på utviklingen ;-)

Litt av plantene jeg pakket opp i går

Crocus crysanthus 'Blue Pearl'

Crocus crysanthus 'Snowbunting'

Galanthus nivalis

Til slutt en julerose som har nettopp sprunget ut. 
Er den ikke vakker?

Se flere vårtegn  i resten av Norge også!

Bli med!

lørdag 20. april 2013

Helgegleder # 23...

Ja, nå om dagen er ikke gledene vanskelig å finne på! Våren er endelig her, og nå skjer ting i raskt tempo ute i hagen. Bare i løpet av i går så smeltet veldig mye av snøen, og i dag kan jeg få begynt i et par av bedene med å klippe ned gamle stauder. Jeg var på en liten fotorunde med mobilen i går, og fant mange flotte ting å glede seg over! Det er forsatt veldig tidlig her, så dere får litt forklaring på hva de forskjellige er... ;-))

Blåveisknopper, Hepatica nobilis

Knopper på snøklokker, 
Galanthus nivalis

Hestehov, Tussilago farfara

Knopper på hvitveis, Anemone nemorosa

Crocus chrysanthus 'Blue Pearl'


Crocus chrysanthus 'Snowbunting'

Se flere gleder hos Vivi's hagerom

torsdag 18. april 2013

Vårfølelser...

Temaet denne gangen  i Blommig Fredag er vårfølelser. Jeg er helt yr og glad av det nå for tiden, for nå smelter snøen her også. Jeg begynte nesten å tro at det aldri ble vår i år...

Men heldigvis så er våren endelig  her! Det ser ikke ut i hagen så tidlig på våren, men det er jo en del av våren det også. Skitten snø, bare flekker uten snø i plenen, kvister, gamle stauder, bekken full av smeltevann, duften av våt jord, fugler som kvitrer og  stemmorsblomster i krukke på trappa!

Jeg løp ut i kveld for å ta noen bilder med mobilen. Det var så kjølig, men det er også typisk våren. Høye temperaturer på dagen, og kjølige netter. På lørdag melder de om - 3 grader om natten, så våren er litt vanskelig akkurat nå til varmen kommer for alvor :-)


Hagen sett fra kjøkkenvinduet

Mye skitten snø på nordsiden av huset, men det smelter inne ved veggen likevel.

Bekken før den renner inn til min tomt
Her er bekken  på min side. Nå er det vårflom i den!

Hagen sett i fra veien. Det er da noen bare flekker der...

Stemor på trappa hører med!

Sliten primula i drivhuset. Den har blomstret i ett siden 22. januar. Ikke rart at den ser sliten ut...

Hvit dobbel helleborus i drivhuset

Se flere vårfølelser hos Helena


onsdag 17. april 2013

Bilder fra drivhuset...

I dag har jeg vært på besøk hos mine foreldre, så derfor har jeg nesten ikke fått gjort noe i drivhuset i dag. Men jeg har i alle fall tømt kjelleren for småplanter. Det som står igjen der er et oliventre, en pasjonsblomst,  to fuchsia, en pelargonia, og 5 store blodbeger som er overvintret fra i fjor høst. Disse plantene er så store at jeg må vente til jeg kan sette de ut. Jeg skulle ønske drivhuset var sånn at jeg kunne ha det større på våren og heller krympe det på høsten. Når jeg kjøpte dette drivhuset så mente jeg at 10 kvm. måtte være stort nok. Så feil kan en ta...

Jeg har tatt noen bilder derfra i kveld, og jeg har ennå ikke fått ut alle blodbegerplantene som jeg har stående i plantetelt inne på "katterommet". Så når jeg får ut alle de er det ikke plass til noe mer der. Men bare det blir mildere om natten, så kan jeg sette ut stauder og julerosene. Det vil jo hjelpe mye bare det...

Her kommer noen bilder fra sånn det ser ut akkurat nå

Helleborus

Camellia og Ficus carica

mer helleborus...

Dobbel Helleborus som er kjøpt tidligere og Impomea batatas

Blodbeger og en hvit pasjonsblomst i forgrunnen

mer blodbeger...

Div. stauder og pelargonia

Lobelia


Det var disse som jeg i går ikke visste hva var. I dag har de vokst så mye at jeg nå kjenner igjen de lange skuddene som til slutt blomstrer med lilla blomster. Altså Verbena bonariensis ;-)

Blodbeger

Camellia og potter ;-)

Som dere ser er det fort gjort å få fylt et drivhus på en dag eller to...

Som ikke det var nok planter der fra før, så kom det  med posten en liten plantepakke fra Planteriket.no 
Det som var i den pakken var:

Ligularia dentata 'Britt Marie Crawford'
Iris ensata 'Momogasumi'
Heuchera 'Circus'
Brunnera macrophylla 'Variegata'
Astrantia 'Venice'

Jeg venter på to plantepakker til med dahlia og litt annet snacks ;-) Jeg må bare ta hele gulvet i bruk, så blir det vel plass til det også der ;-)

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...