lørdag 7. desember 2013

Helgegleder # 46...

Duften av jul...

 Her om dagen  fikk jeg så lyst til å bake peppernøtter, for det har jeg ikke gjort på veldig mange år. Det er et tidkrevende prosjekt, i alle fall hvis en lager dobbel porsjon. Så i går bakte jeg i mange timer. Den lukten som det blir av peppernøtter er det jeg forbinder med juleduft... ;-)

 Dette er en gammel oppskrift, og den er skrevet ned for over 30 år siden i en oppskriftsbok jeg har. Jeg søkte på  nett  i går og fant en som var omtrent lik, men den jeg har tror jeg at jeg skrev ned fra et ukeblad. Det var lenge før internett, så da hadde en ikke google til å søke med ;-)

Grunnen til at jeg lager dobbel porsjon er at de blir spist opp veldig fort... ;-)

Her er i alle fall oppskriften:

Peppernøtter dobbel porsjon

500 gram margarin     Ta ut margarinen en stund før den skal brukes.
7 dl sukker,  røres hvitt sammen med margarinen
4  egg,   røres inn ett av gangen
10 mandeldråper
500 gram lys sirup ( 3 dl)  som settes i vannbad, for da renner den lettere. Blandes inn i røren
3 teskjeer bakepulver
4 teskjeer kanel
4 teskjeer ingefær
4 teskjeer nellik
2 teskjeer malt svart pepper
ca 20-21 dl hvetemel

Skoldede mandler til pynt



Deigen lages et døgn før en skal bruke den, for den må være gjennom kald. Hvis ikke er den veldig vanskelig å trille ut.  Deigen skal ikke være klissete, men ikke tilsett for mye mel. Skold mandler, tørk de og del de i to. Gjør gjerne det dagen før. Trill små kuler ut av deigen og sett de på bakepapir. Klem de lett flate med en gaffel. Sett en halv mandel som pynt på hver. Stekes i ca. 18-20 minutter i 175 grader i midten av ovnen.

Ferdig deig

Trillede små kuler

Klare til steking

Ferdig stekte...

...og klare til spising... 

En advarsel følger dog med, de er veldig vanedannende.... ;-)

Se flere helgegleder hos Vivi

32 kommentarer:

  1. Merci pour ta recette, je vais la faire, je te dirais!
    lovely post!
    Have a nice weekend!
    Cath.

    SvarSlett
  2. Tak for opskriften, den er noget anderledes end den jeg har, måske skulle jeg prøve den. Jeg bruger ikke det med mandlen, men dine ser nu fine ud. Det er godt nok en stor portion, vi skal være alene i julen, så mindre kan vist gøre det hos os :)
    God dag til dig, mon du har solskin?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Lisbeth!
      Ja, det finnes nok utallige variasjoner av denne oppskriften :) Mandelen gir en god smak på de, men det er selvsagt valgfritt. Det går fint an å halvere oppskriften :)
      Jeg har strålende solskinn i dag, ja! Ha en god dag i syd :)

      Slett
  3. Mmm, det så veldig godt ut=) Regner med huset ditt luktet jul etterpå=) Fin helg til deg, Marit=) Vibeke

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det luktet så mye jul her at det blenesten for mye av det gode ;-)
      Ha en fin helg du også!

      Slett
  4. Mmm ... det ser väldigt gott ut. Förstår att du bakar dubbel sats. Kan tänka mig att dom försvinner snabbt annars. Jag läste receptet och ser att det liknar väldigt mycket grundreceptet vi har för pepparkakor som vi bakar till jul. Vi brukar ju göra olika figurer typ hjärtan, granar, julbockar och annat. Det finns speciella kakmått som vi använder. Men jag måste säga att dina med mandel i ser väldigt goda ut. Jag skulle kunna tänka mig att prova dom. En annan sak som skiljer våra recept åt är att ni har svart peppar i och det har inte vi. Vi har istället kardemumma. Men det heter ju pepparkakor så det borde ju faktiskt vara peppar i degen. Det är väldigt roligt det här att jämföra olika traditioner mellan Norge och Sverige.

    Önskar dig en fin lördag. Ät nu inte för många pepparnötter ;)
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er så glde at det er like greit å lage dobbel porsjon. Ja, det er jo en klassisk pepperkake oppskrift. Jeg synes bare det er vanskelig å bake deigen ut, med figurer, for den blir så klinete når den blir varm. Jeg lagde figurer før når barna var små , men nå lager jeg bare kuler. Jeg har sett oppskrifter med kardemomme, men jeg synes det skal være pepper i deigen når det heter peppernøtter :)
      Ja, vi har mye likt i våre naboland, og det er hyggelig at du kan sammenligne oppskriftene.

      Jeg skal ikke spise for mange, jeg lover :-)

      Ha en fin lørdag!

      Klem Marit

      Slett
  5. Uhm, hvor lyder det lækkert - tak for opskriften, Marit! Jeg forbinder pebernødder med jul i min barndom og også de fine honninghjerter, jeg har set på et gammeldags julemarked i dag. Ha' en dejlig lørdag, klem!

    SvarSlett
    Svar
    1. Du burde prøve de! :) Ja, det er en gammel oppskrift, så det er veldig kjent kake.
      Honninghjerter kjenner ikke jeg til, bare pepperkakehjerter :)
      Ha en deilig dag, klem!

      Slett
  6. Åh, det er nesten så jeg kan kjenne juleduften. Peppernøtter er super godt.

    Herlig helgeglede. Klem Vivi

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de både dufter og smaker godt!
      Klem Marit

      Slett
  7. Det ser riktigt gott ut! Ha en skön helg! /Marika

    SvarSlett
  8. Svar
    1. Thank you. They tast very good too :)

      Slett
  9. Hej Marit
    Kommer helt i julestemning af dit indlæg!
    Fortsat julehyggelig weekend!
    JetteMajken

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig da! Ha en fortsatt koselig weekend du også :)

      Slett
  10. Svar
    1. Thank you. They taste jummy too! :)

      Slett
  11. Det er det lenge siden jeg har smakt. Fuchsian som du spurte om, tror jeg heter 'Grayrigg'.
    Jeg kan gjerne sende deg stiklinger når jeg kan se hva som er hva. Hadde en som ble ganske stor. God helg! Anne

    SvarSlett
  12. Da burde du bake noen :-)
    Tusen takk Anne, det er kjempesnillt av deg. Jeg har noen i kjelleren, så du kan gjerne få noen stiklinger av meg også. Det navnet har jeg ikke hørt før, spennende!
    God helg!

    SvarSlett
  13. det minns jag att min mamma gjorde kanske nåt att ta efter.
    Ha en fin andra Advent
    Kram Meta

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, nå har du sjansen for nå har du en oppskrift!
      Ha en fin søndag!

      Klem Marit

      Slett
  14. Deilig med duft av julebakst i kjøkkenet! Her i huset er det ikke så stor etterspørsel etter julekaker, men jeg skal bake noen få sorter som jeg vet blir spist.
    Fortsatt god helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er ikke så stor etterspørsel her heller, men når de først er bakt får de ben å gå på ;-)
      Ha en fin søndag!

      Slett
  15. Haha, I know they are very addictive. The grand children and I have eaten lots of them this week when Santa Claus was here.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, they are really addictive :-)) Nice to hear that your granchildren like them too.

      Slett
  16. Åh, så gode de ser ut! Mye godt i den deigen, så det er ikke så rart de er vanedannende :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den inneholder veldig mye godt ja, og det er vel derfor de smaker så godt også :)

      Slett
  17. Takk for oppskrift.
    Har hatt planer om å lage sånne, nå må jeg jo bare prøve meg.
    De så veldig gode ut.

    Ha en fin søndag.
    klem

    SvarSlett
  18. Mmm...deilige peppernøtter!
    Og de gamle oppskriftene er supre og hente frem,har oppskrifter fra min bestemor som jeg bruker av og til,koselig og gode kaker også den gang:)
    Ønsker deg en fin ny advent-uke:)

    SvarSlett

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...