fredag 30. november 2012

Dykk i arkivet, bokstaven H... del 2

Her kommer neste fortsettelse i føljetongen om bokstaven H. I dagens utgave er det en av mine favoritt stauder som blomstrer, nemlig Helleborus. Jeg har hatt vekslende hell med disse her, men begynner å få de til nå. Jeg har sådd mange som kom i blomst for første gang i år. Frøene skal ha både varme og kulde, så de er litt sære å få til, og til å spire. Men jeg gir meg ikke så lett... ;-))

Dette er en jeg ikke er helt sikkert på sortsnavnet, men den har varigerte blader, og jeg tror kanskje at den heter 'Pacific Frost'. Jeg har sådd den selv :-)

Også en til som jeg har sådd, og den heter 'Metallic Blue Lady'







Jeg lar disse stå uten ord, for bildene taler vel for seg selv... ;-))

Alle disse har jeg importert fra Danmark i 2008. Det var først i vår at de virkelig ble store planter, så en skal gi de litt tid før de får etablert seg skikkelig.

God helg!

Blommig fredag, 1. advent...

Igjen er det Blommig Fredag, og temaet er 1. advent. Jeg har ennå ikke pyntet til det, men jeg har noen bilder fra før som kan vise litt advent stemning.

Advent dekorasjon

En liten advent katt!

Jeg ønsker dere alle en fin helg!

torsdag 29. november 2012

Dykk i arkivet, bokstaven H... Del 1

Som overskriften tilsier, så kommer det flere deler av bokstaven H. Når jeg kikker i mine arkiver så lurer jeg på om det er andre bokstaver hvor jeg har så mange planter som begynner på en bokstav... Jeg kan nevne opp i fleng: Hepatica, Helleborus, Heuchera, Hemerocallis, Haquetia og selvsagt Hosta! Men i dag blir det "bare" Hepatica eller blåveis som vi kaller den her i Norge. Jeg er veldig glad i disse små tidlige vårblomstene :-)

Det er ennå en stund til disse kan sees igjen, for nå kommer vinteren og kulden for alvor. Førstkommende mandag melder yr.no om 15 minusgrader. Jeg håper inderlig at de tar feil!!!

Hepatica 'Rubra Plena'




Hepatica henryi 'Rosea Plena'. Disse er så bittesmå at de er vanskelig å ta bilde av...

Hepatica nobilis 'Kurvinberg'


Hepatica nobilis

Hepatica nobilis 'Alba'

Jeg ønsker dere en fin torsdag!


onsdag 28. november 2012

Dykk i arkivet, bokstaven G...

Denne bokstaven er heller ikke så enkel, men det finnes da noen planter som begynner på G her...



Vårens vakreste blomster? Galanthus nivalis eller Snøklokke på norsk. Når de blomstrer er det vår!

Denne kjøpte jeg på planteauksjon i år. Er så spent på om den overlever og vil blomstre igjen til våren.
Glaucidium palmatum



Gentiana sino-ornata eller Kinasøte på norsk

Nå har det snødd her i to dager, men det ble til slutt så mildt at det regnet i går kveld. Nå kommer kulda snart, og jeg skulle virkelig ønske at det var mere snø ute enn det som er kommet. Det hadde isolert bedre over plantene ute i hagen.

Jeg ønsker dere alle en flott onsdag!

tirsdag 27. november 2012

Fuglebilder del 2

Som nevnt før så er jeg veldig glad i dyr og fugler, og har ofte med meg fotoapparatet ute i hagen sommer som vinter. En av de små fuglene som jeg liker veldig godt er pilfink. De bygger rede under taksteinen på hjørnet av huset hver vår. De er mye i hagen og det har blitt tatt endel bilder av de.

Her har en forvillet seg ut i "fossen" ned til hagedammen

Pilfink på en frostrimet ledning

Vil du se flere flotte fuglebilder, så gå inn på Moseplassen!


Fuglebilder, del 1

Anne på Moseplassen har igjen en artig konkurranse som går ut på å dele fuglebilder.

Jeg er veldig glad i fugler, og har mange forskjellige her. Den som jeg er mest glad i er linerla, for den bringer bud om vår og sommer. Den kommer trofast igjen hvert år, og jeg innbiller meg at den hilser på meg i hagen når den kommer første gangen på våren!


Linerle ved dammen

mandag 26. november 2012

Dykk i arkivet, bokstaven F...

Denne var vrien, for jeg har lett etter planter på bokstaven F, men har ikke funnet mange. Jeg slo opp i min nye staudebok, men der var det ikke noe bedre utvalg. Men det ble da noen bilder likevel. Jeg ble "reddet" av noen løkvekster...

Fargesia nitida, svart bambus

Fritillaria imperialis, keiserkrone

Fritillaria pallidiflora, denne har ikke noe norsk navn


Fritillaria camshactcensis, svartkrone

Fritillaria meleagris alba, Rutelilje

Det snør her i dag også, men det blir ikke så mye ut av det. Jeg ønsker dere alle en fin mandag!

søndag 25. november 2012

Helgegleder # 4...

På onsdag kveld så leste jeg hos Bettinas blad om en svensk hagebok som hun på det sterkeste anbefalte. Jeg er som kjent ganske lettpåvirkelig angående hagerelaterte ting, og vips så var boken bestilt... Jeg trodde vel ikke at det gikk så fort med postgangen fra Sverige til Norge, men i går lå altså boken i min postkasse.
Jeg har storkost meg med boken både i går og i dag, så jeg er veldig glad at jeg bestilte den. Jeg har riktignok mange hagebøker fra før, men de kan en aldri få for mange av...



Les om flere helgegleder hos Vivis hagerom

Dykk i arkivet, bokstaven E...

Til bokstaven E har jeg riktignok bare to forskjellige planter, men til gjengjeld har jeg veldig mange sorter av den ene av de  ;-)





Echinacea  div. sorter




Epimedium 'Lilafee'

Epimedium youngianum 'Niveum'

I dag er det små hvite filler i luften, og i følge yr kommer vinteren denne uken her med snø, regn og kulde. Vekslende vær med andre ord. Jeg ønsker dere alle en fin søndag!

lørdag 24. november 2012

Dykk i arkivet, bokstaven D...

Jeg må innrømme at denne bokstavleken i arkivet gir meg noen små bekymringer, for jeg har oppdaget nå at det er ikke alle bokstaver hvor det finnes like mange bilder. Bokstaven D har jeg virkelig fått bryne meg på, men fant til slutt to verdige kandidater, mens den siste er litt mer tvilsom ;-))

Dodecatheon meadia, Gudeblomst

Dahlia er oppkalt etter den svenske botanikeren Anders Dahl, men her i Norge blir den ofte kalt for georgine. Det kommer av at i Tyskland og i  nabolandene rundt, så ble denne oppkalt etter en Russisk biolog, Johann Gottlieb Georgi i følge Wikipedia. Jeg foretrekker å kalle de Dahlia :-)

Frøsådde dahlia fra i sommer. Nesten alle ble enten gule, oransje eller røde...
Det blir neppe gjentatt til neste vår.

Og så til den litt tvilsomme vrien på bokstaven D... De heter jo egentlig Hemerocallis på latin, men på bokstaven H har jeg så mange planter, at den må jeg dele opp i flere deler tror jeg. Så derfor dytter jeg inn noen dagliljer her... ;-))





Jeg ønsker dere alle en fin lørdag!

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...