onsdag 31. oktober 2012

Hjelp, hva gjør jeg nå...?

Hagingen er ikke helt over enda. I går fikk jeg 5 martagonliljer i posten fra H.W. Hyde & Son og jeg venter også på ennå en fra en annen import. Jeg bestilte de i juli og trodde virkelig at de skulle komme mye tidligere.  Men det har sikkert sammenheng med en dårlig sommer i England også, og at derfor så blir ikke liljeløkene modne før. Men problemet er at nå ligger det 5-10 cm med kliss våt snø i hele hagen her, og det frister veldig lite å begynne å grave ute nå. I dag regner det isregn her og det skal bare bli enda mere regn. Det kan hende at snøen forsvinner, men likevel så frister det ikke å grave mer ute i år.. Hvis jeg planter de i potter og vanner forsiktig, og siden sette de i drivhuset som er kaldt hele vinteren,  men vil de da overleve?Jeg har prøvd det før med dårlig resultat.  Eller er det bedre å sette de i en mørk og kald kjeller og at de da begynner å vokse inne en eller annen gang? Jeg er så i tvil, så hvis noen har erfaringer med dette så hadde det vært fint å få noen gode råd.

De jeg kjøpte var:

Lilium martagon alba albiflorum
                          Gaybird
                          Mrs. R.O. Backhouse
                          Moonyeen
                          Chameleon


Her er bilder av noen martagonliljer som jeg har fra før

Som nevnt så er det et ekkelt vær her i dag. Det regner selv om det er minusgrader ute. Jeg ønsker dere alle en fin onsdag uansett vær!

tirsdag 30. oktober 2012

Fullmåne...

I går kveld var det fullmåne, og da måtte jeg jo prøve å få tatt bilder av den bak skyene.




Bildene er klikkbare

Det lavet ned med snø her i hele går, men det ble ikke så mye ut av det likevel. Som alltid etter nysnø og med fullmåne i tillegg er det kaldt her i dag med minus 6,4 grader.

Til venstre i bildet ser det ut som det er spor etter rådyr. De er nok på jakt etter mat.

Sol og snø er jo pent da...

Ha en fin tirsdag!


mandag 29. oktober 2012

Et bilde sier mer enn tusen ord...


Ja, det er vel ikke så mye å si til dette bildet...

5 cm med snø som helt sikkert forsvinner igjen denne uka, for de melder om masse regn på onsdag.
Ha en fin ny uke alle sammen!

søndag 28. oktober 2012

Noen fuglebilder...

Det er stadig masse fugler her som spiser hver dag, men jeg har ennå ikke sett noe til ekorn som har spist fra den kassen jeg kjøpte. Ekornet har vært der, men har ikke rørt den maten jeg la ut. Jeg har til og med lagt inn en pinne slik at lokket er litt oppe. Kanskje jeg må lokke den med noen hasselnøtter?

Nøtteskrike

Kjøttmeis

Som dere ser er lokket litt oppe

Blåmeis

Jeg ser at yr.no melder om snø her i dag, så det skal bli spennende å se om de får rett. Jeg håper ikke det...

Jeg ønsker dere alle en fin søndag uansett vær! :-)

lørdag 27. oktober 2012

Høstfarger på lerk og thuja...

I hagen har jeg noen lerketrær (Larix) som får så fine høstfarger.  De er helt grønne hele sommeren igjennom helt til nå hvor de skifter til gult. Helt til slutt feller de nålene og treet blir helt bart.

Her er mine to Larix kaempferi som har skiftet til høstfarger

Høstkrukken med lyng (calluna) er fortsatt like fin



Jeg har også en thuja som skifter farge. Den heter Thuja orientalis 'Aurea Nana'. Jeg kjøpte de i fjor og ble veldig overrasket da jeg så på høsten at de skiftet farge. Her er noen bilder fra google om hvordan de ser ut på våren. Da er de helt limegrønne. Jeg har mange andre thuja her, men ingen av de skifter farge som denne. Den er merket som H3, så det er nesten rart at den overlever her. Som dere ser på bildet har de fått skikkelig høstfarge.

Jeg ønsker dere en god helg!

fredag 26. oktober 2012

Høstblader...

For bare noen dager siden var det masse blader på noen trær som jeg har i hagen, nemlig or eller nærmere bestemt gråor. Or er veldig sen til å slippe bladene. Or heter på dansk El og på svensk Al, og på engelsk Alder. (Jeg er stadig like fascinert over hvor forskjellig de nordiske navnene på ting er) Or holder på bladene helt til det har vært skikkelig frost og endel vind. Det som er så spesielt med gråor er at de får ikke høstfarger, for de feller helt grønne blader på høsten. Her har jeg hentet litt info fra Wikipedia. Som det står der så lever or i symbiose med en sopp som lever i knoller på orerøttene. De tar opp nitrogen fra lufta, og får derfor tilgang på masse nitrogen. De kan derfor felle helt grønne blader. Derfor blir alltid jorda der or vokser veldig næringsrik. Jeg har et stort hostabed rett under oretrærne her og de vokser som bare det selv uten noe særlig  gjødsling.

Dette bedet er rett under oretrærne. Dette bildet er tatt i juni...

Sånn ser det ut rett under der som oretrærne er. Det her er ikke bare fra or, men mesteparten av løvet i hagen kommer fra de.
Sånn så de ut i går midt på dagen. I dag er det enda færre blader igjen, for sent i går fikk vi et skikkelig vindvær med snø og hagl. Som det synes her så er fortsatt de bladene som er igjen grønne.

Det er flere trær som også holder på bladene sine, slik som f.eks syrin

Her er det et japansk lønnetre som også nettopp har felt bladene sine

Jeg synes at høstblader er så vakre der de ligger på plenen.

Ha en fin fredag!

torsdag 25. oktober 2012

Dagens gjøremål, au, au...

Ja, i dag har vi klippet en gran som fra før er formklippet. Vi har pleid å klippe den hver vår, men i år ble det altså ikke før nå. Jeg skulle nok hatt på meg hansker på hendene, for gran stikker så det holder. Neste gang skal jeg ha på hansker, det er helt sikkert ;-))

Før...

...og etter. Det ble i alle fall borte noe

Det ble endel avklipp...

som ble brukt til å dekke rosene og klematis som er plantet ved rosebuen.

Her har jeg dekket alle de nyplantede julerosene

Da jeg kom ut rakk jeg akkurat å ta bilde av naboens katt som var på besøk

Det ble bare en halv minusgrad i natt, men nok til at det ble is på dammen igjen

onsdag 24. oktober 2012

Bestilt meg en ny hagebok...

Jeg må bare reklamere litt for en dansk blogg som heter Havefolket. De skriver bare om hagerelaterte ting, og i dag står det om "Den lille sorte". Det har før stått om denne boken på hagegal, men da glemte jeg å bestille den. Den er skrevet av Karen Platt.  Nå er den altså blitt bestilt fra Amazon.com. "Svarte" planter finnes jo ikke, men mørke lilla som nesten ser ut som svart/sort. Det er pga. min hang til denne fargen at jeg elsker blodbeger. Den har de mest svarte blomster jeg kan tenke meg.


Så etter at den boken kommer i hus blir det nok flere svarte planter her :-))

tirsdag 23. oktober 2012

Lek med bilder...


Her er en frost collage

Ja, nå har jeg fått meg et nytt leketøy, nemlig picasa. Nå skal jeg vise noen eksempeler på litt lek med et bilde. Det åpner for mange nye muligheter, det er helt sikkert... ;-)

Her er orginalbildet av en japansk lønn med frost på

Dette kalles HDR aktig

Dette kalles Holga aktig

Dette kalles 60 talls aktig... Jeg synes at jeg har sett sånne farger på bilder før ja...


Hva synes dere? Jeg likte HDR og Holga aktig best.

mandag 22. oktober 2012

Nydelig orkide og forsøk på collage...


I går fikk jeg en nydelig Cymbidium orkide av min bror og svigerinne, og den står nå plassert så godt den kan i forholde til lys, temperatur osv. Jeg har hatt sånne før og har fort klart å ta livet av den. Sikkert ikke bare lett for en tropisk plante å komme inn i en varm stue. Men jeg må jo prøve å holde den i live! 

Jeg lastet ned i dag et Picasa program hvor det er mulig å lage collager. Jeg har ti tommeltotter når det gjelder sånt, men prøver å lære meg det. Så det blir nok litt prøving og feiling. Uansett liker jeg best bildene sånn de egentlig er, men det er morsomt å prøve noe nytt.




Jeg ønsker dere alle en fin mandag!

lørdag 20. oktober 2012

Et vellykket ekspriment...

For en tid tilbake skrev jeg om at jeg hadde bestilt noen planter fra Barnhaven Primroses. Det varte og rakk for det skjedde noe med bestillingen, men for noen dager siden fikk jeg en mail om at de var sendt. Jeg trodde at det ville gå både vinter og vår før jeg fikk de plantene, men allerede i går lå det en liten eske i postkassa. Fire små planter som hadde passert Posten/tollens skarpe blikk, for det sto at den esken var åpnet og kontrollert. Bestillingen min lå ved i esken, og da har de sikkert vært mest opptatt av at bestillingen var på under 200 kr... De sa de skulle legge ved sunnhetsertfikat når jeg bestilte, men jeg så det ikke noe sted...
Uansett så fikk jeg fire små primula som skal leve (forhåpentligvis) i kjelleren i vinter. Tør ikke plante de ut nå, for den ene som jeg linker til har jeg hatt før og som døde. Den håper jeg kan vokse seg stor i løpet av vinteren og overleve utplanting neste vår.  Kanskje den har en liten sjanse da.

Jeg fikk frø i dag fra Tua. Tusen takk! Nå må jeg få sådd flere ting som skal stå kaldt i drivhuset i vinter. Angående frø som har jeg to Agapanthus som har grønne frøkapsler i kjelleren nå. Er det noen som vet hvor lang tid de tar på å bli modne inne?

Sånn ser de ut nå

Sånn så den ut i august

fredag 19. oktober 2012

Så var det den dagen igjen...

Ja, det er sånn det er hvert eneste år akkurat på denne dagen. Nemlig at jeg blir et år eldre! ;-))
Jeg gjør veldig lite ut av bursdager, for det er egentlig en helt vanlig dag bortsett fra at en blir et år eldre. Jeg har fått en nydelig lampe som jeg har ønsket meg av min mann. Det er en lysekrone som ser sånn ut. Den er fra Lisbeth Dahl. Dansk lampe med andre ord. Vi skal etterhvert pusse opp i stua, og da når vi en gang blir ferdige skal den henges opp der. Så den kommer ikke opp med en gang, men det er greit å ha den i hus om ikke annet ;-))

På søndag skal vi feire dagen hos mine foreldre sammen med mine barn og barnebarn, men i dag skal jeg bare ha besøk av min datter og samboer som kommer til middag. Stille og rolig med andre ord.


Jeg ønsker dere alle en riktig fin fredag!

torsdag 18. oktober 2012

Innevær og strikking...

Ja, dette er et ikke hagerelatert innlegg, så herved er dere advart! ;-)) Dette er en hageblogg i all hovedsak, men med noen få unntak. Det er hage som er min STORE interesse, men det er jo ikke så mye hagerelatert å skrive om akkurat i dag. Det regner som vanlig holdt jeg på å si, og det er bare inne at det er koselig nå. Det brenner i ovnen og jeg koser meg med strikketøy i dag.


I går hentet jeg en stor pakke på posten med garn som jeg har bestilt fra Strikkenett. Fire oppskrifthefter med div. gensere, jakker, sjal, luer osv. + masse garn. Det var rabatt på garn hvis en kjøpte en 1 kg. dvs. 20 nøster av en farge og det gjorde jeg. 1 kg med lilla Drop's Merino Extra Fine. Jeg liker ensfargede gensere for tiden, så da ble valget sånn. På merinogarnet sparte jeg 140 kr i forhold til å kjøpe de "løst". Jeg skal helt sikkert strikke mere senere av dette garnet senere og da har jeg jo det i hus. Som dere ser på bildet så har jeg så vidt begynt. To rette og to vrang masker, enkelt og greit. Jeg kjøpte oppskriftsheftene for å ha noe å gå ut i fra angående antall masker, og det kan jo hende at jeg strikker noe av det en gang. Det var mye fint der. Dette garnet er superwashbehandlet slik at det er bare å putte det rett i maskinen. Enklere kan det ikke bli. Jeg liker sånt garn... ;-))

onsdag 17. oktober 2012

Masse regn og gule trær...

Ja, i de fire siste dager har det kommet hele 83 mm med regn her! Det er så det surkler i plenen, og det trenger å tørke opp her nå.
For noen dager siden tok jeg noen  bilder av trær her som sto der så fine med sine gule blader. Nå er nesten alle bladene falt fordi det har blåst og regnet så mye. Det er synd for de er så fine med sine høstfarger.





tirsdag 16. oktober 2012

Utrolig, men sant...

Her om dagen når jeg gikk ute i hagen så jeg at nesten alle hostaene mine var frosset ihjel. De lå som slaktet i hele hagen med sine gule, slappe blader. Plutselig får jeg se noen som står under noen trær. De var like fine, for de hadde hatt "tak" over seg. Nesten utrolig at de ikke var skadet av frosten... Det er spesielt de med tykke blader som tåler litt kulde. Det var jo hyggelig å se de like fine nå som før i sommer.

Ha en fortsatt fin tirsdag!

Hosta  'Empress Wu'

Hosta 'Great Escape'




mandag 15. oktober 2012

Noen høstroser...

I dag har det både blåst og regnet på tvers. Skikkelig høstvær! Snøen ble det heldigvis ikke noe av, for i dag ble det mye mildere. Heller regn enn snø, det er helt sikkert.

I går fikk jeg plutselig en melding om at martagonliljene fra England endelig er klare for sending. De hadde jeg nesten glemt bort... Håper været holder seg sånn nogenlunde, slik at jeg kan få de ned i bakken uten å stå i snø og kulde mens jeg holder på. Dette er absolutt det siste jeg kommer på som skal i bakken for i år.

Her om dagen bestilte jeg meg masse garn, og nye oppskrifter, så kanskje det blir litt strikking fremover.

For noen dager siden var jeg ute i finværet og tok noen bilder av noen få roser som har trosset både regn og frost. De ser ut som det er slutten av sesongen på de, og det er det jo også. De har holdt på siden i juni, så det synes jeg er en lang blomstring.





søndag 14. oktober 2012

Juleroser plantet i oktober...

Sist søndag plantet jeg ut 10 stk.  helleborus i div. farger. Jeg glemte å ta bilde av de da, men tok noen bilder her om dagen. Plantene var litt slappe etter en lang reise og bildene ble deretter. Jeg håper de klarer seg gjennom vinteren til tross for sen planting.

I hele dag har det regnet, men i ettermiddag ble det mye kaldere. Jeg så da at det ble hvitt oppe i lia her. Får håpe det blir mildere i løpet av natten. Jeg er ikke klar for snø enda!



Fargene på de går stort sett i rosa, men det var også noen hvite og grønne...

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...