lørdag 30. juli 2011

Dagiljer i full blomst del 1

I dag er det også omtrent 30 grader her, og det er nesten i meste laget for meg. Ikke for å klage på den etterlengtede varmen, men jeg savner en mellomting.
Jeg har laget frysetøy av bringebær i dag, og det må være kryss i taket. I går gjorde jeg rent og pusset vinduer, og lurer på om jeg har fått et husmorvirus. Det går som regel fort over... ;-)

'Green Flutter'

'Wild Horses'




'Frans Hals'

fredag 29. juli 2011

Fra klissvått til heteslag...

I dag hadde jeg bestemt jeg for å gjøre rent inne, og var inne i mange timer før jeg gikk ut. Husarbeide er ikke det jeg prioriterer mest om sommeren, men noen ganger må en bare gjøre det... ;-) Når jeg kom ut var det akkurat som det var en vegg av varme som møtte meg. Det var hele 32 grader i skyggen kl. 15.00 i dag. Snakk om stor forskjell fra sist helg.

Ute blomstrer dagliljer, liljer, roser og høstfloks. Jeg kjøpte en ny høstfloks på mandag, og ser nå at jeg kjøpte den visst i fjor sommer også. Jaja, jeg må ha synes at den var pen siden jeg har kjøpt den to ganger... ;-)

På søndag er det 14 dager til det er 1000 åpne hager, og jeg føler meg ikke helt sikker på om det var en lur ide å melde seg på i desember. Når jeg ser hagen nå synes jeg det er alt for lite som vil blomstre om 14 dager, og det er nok av ugress. Men det får stå sin prøve, det er begrenset hva jeg får gjort med det. Kreftene tar noen ganger slutt midt i innspurten, men det går nok bra det også.


Ny lilje i år som heter 'George Slater'

onsdag 27. juli 2011

Avreagering...

På mandag var jeg og en venninne på en liten hagesentertur. Vi følte behov for å komme oss ut på tur, og få tenkt på noe annet. Det har vært så mange grusomme dager foran TV, at det var godt å komme litt vekk. Vi dro først til Vegge gartneri, og der var det som alltid noen spennende planter. Det ble med hjem lilla og rosa lavendel, noen flatklokker, en astilbe og en lilla ridderspore. Etterpå stoppet vi på Staudegården i Våle. Der var det også mye fint, og det ble noen flere høstfloks, en Geranium 'Dusky Crug', og en fiol som jeg prøvde å så i vinter men som aldri spirte, nemlig Viola koreana. Om den er herdig vites ikke, men jeg skal nå gi den en sjanse.

For noen dager siden var det skikkelig tåke her, og tidlig på morgenen var det så vakkert ute.




mandag 25. juli 2011

Flom...

I det siste har det regnet jevnt og trutt, og nå på fredag og lørdag plasket det virkelig ned. Ved siden av tomta her er det en liten bekk som normalt bare såvidt renner selv om det alltid er vann i den. Den har nå blitt forvandlet til en liten elv i steden. Dette er en bekk som igjen renner ut i Numedalslågen. Ved flom i Numedalslågen presser vannet seg innover i bekken, og med det resultatet at hostaene mine står nesten med beina i vann (dvs. røttene ;-) )Det står en hosta nede på sletta som alltid blir oversvømt ved flom. Den ser dere så vidt på det ene bildet her. Det bildet ble tatt lørdag kveld. Jeg kan jo aldri plante noen hosta der nede som dere ser.
 
På bildet under her synes hostaen så vidt i vannet. Der er den helt oversvømt av vann. Dette bildet er tatt i dag tidlig.
Det er nå fire år siden sist det var flom i Lågen. Da var det 50 års flom, nå er det "bare" middelflom som de kaller det. Det er jammen nok vann som det er synes jeg...
Her er det hostabedet som jeg lagde nå i sommer. Som dere ser går vannet oppover i den bratte bakken. Det står helt opp til rett nedenfor den store rota hvor bedet slutter.
Her er det fra der jeg lagde hostabed i fjor sommer. Som dere ser så er ikke vannet langt unna. Jeg vet ikke hvordan det vil arte seg hvis vi får 50 års flom igjen. Sist hadde jeg ikke plantet hosta så nærme bekken. Men jeg har ikke plass til de noe annet sted, så jeg håper at den store flommen holder seg borte!

torsdag 21. juli 2011

"Ny" uteplass

I tre dager nå har jeg jobbet så mye i hagen at jeg har vært fullstendig utslitt. Fikk til og med ikke sove om natta pga. av smerter, men sånn er det når en gjerne vil ha noe ferdig i hagen. Det begynte med sporadiske planer allerede i vinter, men har ikke fått begynt før nå. Først måtte gresstorv vekk. Sånn så det ut før jeg begynte:

Steinsirkelen var omringet av masse gress som måtte bort.
Her er gresset borte og beplantingen ferdig. Jeg hadde så lyst på flere roser i hagen, og for en gangs skyld fulgte jeg fornuften og ikke hjertet. Jeg ville helst hatt Austinroser, men de er stort sett lite herdige her. Jeg har plantet H 5 roser. dvs. 'Romanze', 'Astrid Lindgren', 'Egeskov' og 'Schneewittchen'. Jeg håper de klarer seg, for jeg har plantet de dypt ned i jorda.  Ellers har jeg plantet astilber, peoner, heuchera og iris av ymse sorter.
Bilde tatt i dag tidlig da det var skikkelig med tåke her
Fra en annen vinkel
'Astrid Lindgren'
'Schneewittchen'
'Egeskov'

Jeg har kantet rundt bedet med belegningstein slik at jeg kan kjøre gressklipperen helt inntil. Heretter skal alle bed lages med det, for gresskantrimming er noe herk! ;-)

søndag 17. juli 2011

Litt clematis...

Nå har det gått en uke siden jeg skrev her sist, og det skyldes at det har vært så travelt. Jeg har fått malt masse ute i de få fine dagene som var i denne uken. Jeg fikk også tatt mange bilder i går da det var fint vær.  I dag har det regnet forferdelig mye igjen, hele 30 mm med regn fra kl.10-19. Den eneste trøsten er at en slipper å vanne selv...

'Warszawska Nike' som klatrer i et dødt ferskentre

'Hagely Hybrid' og 'Romantica'
'Multiblue' som ikke ble multi...

søndag 10. juli 2011

Hostabed...


Jeg har et stort hostabed som jeg lagde for tre år siden. Nå begynner plantene å vokse seg skikkelig store. Det er så morsomt når plantene endelig kommer opp i den størrelsen. I sommer har de i hvertfall hatt optimale forhold med regn omtrent hver dag. Kanskje ikke så rart at de blir store? På bildet over her ser dere hvordan det var rett etter at vi hadde kappet ned cypressene som døde i vinter.

Her er bedet ferdig beplantet med oppstammede lønner og salix
Samme bed bare fra en annen vinkel
Også samme bed, men med utsikt mot dammen
Skjærsminen i full blomst
Til slutt min lille varigerte skjærsmin. Den er ennå bare en liten busk, men blomstrer for første gang i år. Gleder meg til den blir like stor som den andre.

lørdag 9. juli 2011

Tilbake til jorda igjen...

Jeg har vel ikke landet helt enda, for i går var jeg på barselbesøk på sykhuset og så det lille vidunderet for første gang. Først gikk jeg amok i en klesbutikk og kjøpte kjoler og rosa tøy til den lille, og etterpå ble det tatt masse bilder. Spesielt dette her....

I går og i natt har det regnet som bare det som vanlig. Jeg er så lei av regn at jeg kan ikke få sagt det. Det er ikke bare ei skur eller to, det kommer 20-30 mm med regn i slengen. Det er flom i bekken hele tiden, og det er ikke vanlig her.

Det er stadig noe som blomstrer, og nå har også de første liljene sprunget ut.


'Capuchino'
'Rapsody in Blue'
'Warszawska Nike'
'Romantica'

torsdag 7. juli 2011

Endelig er ventetiden over!

I dag tidlig ble jeg vekket av telefonen som ringte. Det var min sønn som ringte og fortalte at nå var jeg blitt bestemor til ei jente. Fødselen gikk helt fint, og alt er bare bra med mor og barn. Det var 14 dager over termin, men det hadde ingen betydning. Vidunderet skal beskues i morgen, og det gleder jeg meg til. Har fått summet meg nå, men i dag tidlig gikk det trill rundt i hodet. Det er spesielt å bli bestemor for første gang!

I anledning dagen i dag har visst en rosa Iris ensata sprunget ut, og det synes jeg passet godt til en nyførdt jente.

tirsdag 5. juli 2011

Litt mer blanding...

I dag har jeg begynt å luke frem et bed som er helt overgrodd nederst i hagen. Som nevnt så gror gress og ugress noe helt fryktelig for tiden. Jeg har fått plantet  to hvite riddersporer 'Galahad' og to lilla høstasters 'Aida' der i dag. Disse står sammen med lyseblå riddersporer og hvite roser fra før, så det kan bli ok bare alt ugrasset blir kvalt. I morgen skal jeg legge på ny jord, og dekke med aviser og bark.

Ellers så er det astilbene sin tur til å blomstre nå.


Alle vokser langs dammen og trives godt der

To graner som vi har fått fra noen som skulle kaste de!
Clematis 'Star River' eller 'Zostarri' som den også kalles. Det er en staudeclematis som blomstrer ytterst på greinene.
Clematis 'Dr. Ruppel'
En caprifol som klatrer i teltstengene til det forrige hageteltet

mandag 4. juli 2011

Blanda drops...

I dag har det vært oppholdsvær i hele dag, og det er første gang på lenge. Det har vært 24 grader og skikkelig klamt. Jeg tror at luftfuktigheten må ligge på nærmere 90% eller noe sånt.
Det er veldig frodig her nå, og alt vokser som et uvær pga. alt regnet og varmen. Grass og ugrass vokser omtrent like mye.
 Jeg har i hvertfall fått luket en langside av et stor bed i dag. Ser at løvetannfrøene som føyk forbi her for en mnd. siden, har nå begynt å spire. Så jeg prøver nå å forebygge neste års løvetenner ved å vippe de opp med løvetannjernet, og bare la de små spirene ligge og tørke. Håper det funker, for luking er ikke det jeg er mest glad i...

Her er noen bilder som ble tatt i går.

Pasjonsblomst på trappa
Verandakassene ser sånn ut i år

To nye iriser som har sprunget ut nå
Astrantia 'Hadspen Blood'
En liten opiumsvalmue...
Mørk martagonlilje
Lys martagonlilje
Til slutt hagens stolthet akkurat nå. Fylt skjærsmin som har stått her i mange år og som jeg har forynget med beskjæring i tre år. Nå er den oversådd med blomster, og dufter helt fantastisk!

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...