mandag 25. april 2011

Hvitt i hvitt

Påsken er over, men det er fortsatt sommer her. I dag var det hele 24 grader i skyggen.
Vi har fått gjort endel som ikke var planlagt i hagen denne påsken. To kjempestore ospetrær har blitt kappet ned, og 6 store cypresser har også blir skjært ned. De tålte ikke den kalde vinteren, og ble helt brune. De skyter nok på nytt igjen, så det går nok bra. Men det ble veldig nakent og tomt etter de, så jeg håper de vokser seg fort store igjen.

Ellers er det hvitveis overalt nå.  Jeg har på følelsen at det blir flere og flere av de for hvert år som går.






torsdag 21. april 2011

Sommer allerede?

Ja, en kan nesten begynne å lure. I dag har det vært 21,5 grader, og i nesten en uke nå har tempraturen ligget på mellom 15-21 grader i skyggen. Bjørka er allerede grønn, og grasset kan snart klippes. Det er fortsatt en bitteliten snøflekk bak huset i skyggen, men den forsvinner i morgen. Det gikk fra vinter til sommer på bare noen uker.

                                 Fortsatt blomstrer forskjellige blåveis her.
           I dag sprang det ut enda en julerose, denne gangen en grønn.

                             Forskjellige primula er også i gang i hagen nå.
          Dette er årets første aurikkel. Rekordtidlig for i fjor blomstret de ikke før ut i mai...
              Her er en av mine mange favoritt bladplanter, Hacquetia epipactis 'Thor'

                                  Ha en fortsatt fin påske alle sammen!

søndag 17. april 2011

Flere linselus...

Nå skjer det utrolig mye fra dag til dag i hagen. Stadig flere blomster titter frem, og jeg må bare vise frem noen av de.

Dette er en helt ny Helleborus orientalis  for meg. Den kommer nok fra samme import som de andre fra Danmark. Det er alltid artig når noe blomstrer for første gang i hagen.

  Helleborus sternii eller Helleborus argutifolius. Begge navn kommer opp på denne når jeg googler sternii. Jeg sådde den i fjor i januar, og allerede i oktober sto den med knopper. Den har hatt knoppene hele vinteren, og blomstrer altså nå.


Dette er den samme som jeg viste her om dagen. Jeg synes de er så utrolig vakre. En må bare holde blomsten opp, for de har klokkene sine nedover mot bakken.
Hepatica 'Rubra Plena' igjen. Den er så vakker at den tåler å bli vist flere ganger!

Hepatica henryi. Hvit blåveis høres helt merkelig ut, men sånn er det bare....

Hepatica 'Prickl'
                                              Hepatica 'Blue Jewel'

                   Hvit snøstjerne eller Chionodoxa som den egentlig heter.
Til slutt en merkelig blomst som er bortimot umulig å få tatt noe godt bilde av. Jeg måtte holde opp stenglen på den mens jeg tok bildet. Den heter Corydalis solida 'Frodo'. Kjøpt av Bjørnar i fjor høst. At den skulle blomstre allerede i år hadde jeg ikke trodd!

torsdag 14. april 2011

Linselus..

I hagen her er det mange linselus, og i dag prøvde jeg meg frem med en macrolinse. Det krever øvelse å få bildene bra. Men med øvelse i hele sommer, så blir det sikkert noen ok bilder.
Det ble litt for lyst. Men det er i hvertfall en Hepatica 'Rubra Plena'

                     Hvit Hepatica henryi. Som dere ser er det kraftig forstørret. Heldigvis er ikke barnålene så store til vanlig...

Lilla hepatica. Lilla er en vanskelig farge å gjengi, men den ligner mer på sånn den egentlig ser ut enn med mitt forrige kamera. Den er funnet i vill tilstand ute i naturen. Ikke noe fargemanipulering, den er faktisk lilla...
                    Den kjente og kjære hvitveisen,  Anemone nemorosa. Nå er hele hagen full av de!
Helleborus orientalis. I Danmark blir den kallt Påskeklokke. Sikkert riktig navn siden den blomstrer ved påsketider. Denne importerte jeg i fra Danmark for noen år siden. Blomsten er nesten svart! Den under kommer også fra Danmark.

tirsdag 12. april 2011

Frøken Stjerne

Anne Moseplassen ønsker flere bidrag til Frk. Vårtegn konkurransen sin.  Her er mitt bidrag.

Frøken Stjerne er en av de første som blomstrer i hagen her, og hun bringer bud om vår. Hun er mye tidligere ute i år enn i fjor, så det lover godt!  :-)

Hennes botaniske navn er Chionodoxa.

lørdag 9. april 2011

Endelig....

                                            Jeg lar bildene tale for seg!

fredag 8. april 2011

Overfylt drivhus...

Jeg har før klaget over overfylt drivhus, men det var ingenting mot hva det er nå...
I dag har jeg fått pottet opp alle importplantene jeg hadde med hjem i går.

Her er listen over de:

Astrantia 'Star of Billion'
Astrantia 'Star of Fire'
Brunnera macrophylla 'Looking Glass'
Brunnera macrophylla 'Mr. Morse'
Dicentra 'Burning Hearts'
Dicentra 'Ivory Hearts'
Dicentra 'Red Fountain'
Dicentra spectabilis 'Gold Heart'
Epimedium 'Arctic Wings'
Epimedium 'Firedragon'
Epimedium 'Pink Elf'
Epimedium 'Pink Champagne'
Geranium cinerum 'Lizabeth'
Hemerocallis 'Elonore'
Hemerocallis 'Martina Verhaert'
Hemerocallis 'Wild Horses'
Heuchera 'Mars'
Heuchera 'Miracle'
Heuchera 'Tara'
Heuchera 'Taramisu'
Hosta 'Eskimo Pie'
Hosta 'Lemon Juice'
Hosta 'Magic Fire'
Hosta plantaginea 'Aphrodite'
Hosta plantaginea 'Venus'
Iris ensata 'Jocasta'
Iris siberica 'Contrast in Styles'
Iris siberica 'Dance Ballerina Dance'
Iris siberica 'Dawn Waltz'
Iris siberica 'Hubbard'
Iris siberica 'Pleasures of May'
Paeonia 'Sorbet'
Phlox paniculata 'Blue Paradise'
Phlox paniculata 'Tiara'
Pulmonaria saccharta 'Silverado'
Sedum Lajos/ Atumn Charm

Stadig nye planter...

I går var jeg hos Trine og pakket ut planter fra Darwinimporten. Det var en slitsom jobb, men også veldig morsomt å få sett hvordan plantene egentlig var. Det blåste veldig der, men det hadde det visst gjort her også.

I dag skal jeg i gang med å plante de plantene som jeg hadde med meg hjem. Må visst til gartneriet og kjøpe mere jord.

Dette var den første av fire importer dette året så langt. Neste er hosta, så dagliljer og iris. Mesteparten skal plantes her, så det vil minke på gressplenen i år skjønner jeg.

Kommer tilbake med liste over det som ble med hjem i går.

onsdag 6. april 2011

Skattejakt etter vinteren

I dag har det vært hele 15 grader i skyggen, og snøen har omtrent fordampet foran øynene mine. Så nå dukker det ene og andre opp. Til min skuffelse så har flere Primula vulgaris dødd, dvs. råtnet. De trenger kanskje mer drenering enn jeg var klar over. Jaja, de er til å få tak i igjen. Jeg var mer lei meg da en Heuchera 'Stop Light' var stein død. Den har råtnet den også. Men den er vel også å få tak i  den også. Til min store glede fant jeg igjen Helleborus thibetanus, dog uten knopper. Men jeg kjøpte den i fjor, så det var ikke annet å vente. Jeg var i hvertfall glad for at den har overlevd. Jeg har hatt varierende hell med Helleborus her, så jeg føler meg aldri helt sikker på at de klarer seg. Noe annet som jeg dekket godt var en Asarum splendens. Den hadde også klart seg fint så langt.
Men den største overaskelsen var at Halesia carolina hadde friske skudd. Den pakket jeg godt inn i strie, men hadde aldri helt trua på at den skulle klare seg. Den plantet jeg inntil en liten bakketopp, og håpet den skulle få litt beskyttelse der. Så langt ser det bra ut, men jeg føler jeg aldri helt sikker før bladene spretter ut.

Løkplanter spretter opp både her og der. Jeg så de første krokusene i dag og en snøklokke! Våren er den beste årstiden for meg!

mandag 4. april 2011

Nå er det vår her også

Endelig har det blitt min tur. Snøen er virkelig på vikende front, for det har smeltet veldig mye de siste dagene. I dag har jeg telt ikke mindre enn 9 juleroseknopper, og har funnet tre små knopper med fylt rosa hepatica! De plantet jeg i fjor, så det blir første gangen de blomstrer her. Jeg hadde det før med meg da jeg flyttet, men de likte ikke flyttingen og forsvant. Venter bare på at de skal springe ut nå. Dette er i bedet under trærne, for der blir det veldig tidlig bart. Jeg har også sett flere aurikler med knopper. Jeg fant igjen en trepeon som jeg fikk i gave i fjor, og den har overlevd og hadde mange grønne bladknopper. Jippi! Våren er bare herlig...

I drivhuset har alt klart seg fint til tross for varmovnen jeg bruker. Drivhusovnen er på vei, posten har klart å bruke tre dager så langt minus helga.  Når den kommer frem i morgen har den brukt 4 dager fra Kristiansand. Det er helt utrolig dårlig. Posten er ikke mitt favorittfirma akkurat.

Blodbegerplantene truer med å kvelde meg i drivhuset. De vokser noe helt utrolig, og slynger seg både hit og dit. I år har jeg et hageforsett, og det er å gjødsle de mye mer enn i fjor. Jeg har begynt nå med å bruke gjødselvann hver gang jeg vanner i drivhuset. Håper å se resultater av det.

I fjor plantet jeg masse høstløk på enden av det ene store hostabedet. Det er sørvendt og der blir det også tidlig bart. de er allerede på full fart opp. Fant også mange tulipanblader på vei opp. Håper rådyrene har nok mat i form av bladknopper i skogen nå som snøen har smeltet så mye. Vil ikke at de skal forsyne seg av tulipanene, nei.
Jeg har nesten ikke sett rådyr i hele vinter her. I fjor hadde de tråkk rett igjennom hagen, men i år har de altså ikke vist seg. Tar det som et godt tegn på at det ikke er så mange rundt her nå.

lørdag 2. april 2011

En lang dag i drivhuset

 I dag har jeg fått gjort mye. Jeg startet dagen med å bære ut absolutt alt av det jeg har sådd i fra planteboden i kjelleren. Nå er hele gulvet i drivhuset okkupert av stauder. Bare det blir slutt på nattefrost skal de settes ut, men jeg må herde de litt først.

Jeg fikk også toppet alle georginene jeg har sådd, og plantet toppskuddene av de.  De blir veldig slappe med en gang disse toppskuddene, men kommer seg etter noen dager. Det blir kraftige planter av disse, og ser at de må pottes om ganske snart. Røttene tyter ut alle steder. Huff, da tar de enda mer plass ;)

Jeg fikk hentet pakken fra Zimtrade i dag, og fikk plantet det som kom. Det var ikke så mye jeg kjøpte av planter, men bestilte to ampelinnsatser av papp. Jeg hadde to ampler i fjor med masse planter i, men da foret jeg kurven med plast innvendig. Sånn ser de innsatsene ut. Jeg har ikke prøvd disse pappinnsatsene før. Er det noen andre som har erfaringer med de?
Plantene som kom i dag var :

Actaea 'Pink Spike' Tidligere het den Cimicifuga (Høstormedrue)

Astilbe 'Color Flash Line'  Et annet sted heter den 'C.F. Lime'. Tror Zimtrade har skrevet feil navn.  Det er ikke helt ukjent at de gjør det, nei ;)  Det er ikke blomstene som er så spesielle her, men bladverket som skifter fra purpur, gult og grønt om våren.

Iris germanica 'Burgemeister'

Iris germanica 'Black Dragon'

Jeg har jo ørten iris fra før, men det blir liksom aldri nok av den planta. Så jeg må bare finne en plass til disse to i irisbedet mitt. Handle først og planlegge etterpå er ikke alltid så lurt, men typisk meg.
Samlemanien tar meg helt noen ganger. Jeg får aldri nok iriser!  :)

fredag 1. april 2011

Frem og tilbake er dobbelt så langt...

Ja, det er det virkelig. I forrige uke flyttet jeg alle frøplanter ut i drivhuset, men så ble det plutselig under 10 minus om natta. Så da valgte jeg å flytte alt inn igjen til det ble mer vårlige tempraturer ute. I går snødde det som bare det her, ogd et kom sikkert 8-10 cm med klissvåt snø. I dag skinte solen igjen, og det er nå 8 pluss ute. All snøen er nesten smeltet, så jeg håper at det var den siste krampetrekningen fra kong vinter.

I dag har jeg da satset på at nå er det slutt på vinteren, og har bært ut alt jeg hadde inne av frøplanter. Dvs. nesten alt, for jeg har masse mer i kjelleren. Det er et slit å frakte alle disse plantene til drivhuset, så jeg får ta resten i morgen.

Det er nå fullt i alle hyller i drivhuset, og jeg får nesten panikk med tanke på Darwinplantene som jeg også må ha der. Logistikk er ikke min greie, for her går det mest på impulskjøp. Så i år blir drivhuset fylt til randen og mer enn det, før jeg kan ha plantene permanent ute. Men jeg lærer jo aldri, så det kommer sikkert til å gjenta seg.

Drivhusovnen jeg reklamerte på en nå erstattet, og er nå underveis i posten et sted. Det gikk kjempefint. Men jeg fatter ikke hvordan posten kan bruke så lang til på å levere ting! Den er nå sporet i Oslo. Den er altså ikke her før på mandag.

Jeg venter også på en pakke fra Zimtrade, og den fikk jeg sporingnummeret på onsdag. I går var den i Oslo kl. 07.00, men har likevel brukt et døgn på å komme bare til Drammen. Så to hele dager tar det fra Oslo til meg. Jeg får helt fnatt!
Jeg kom på at de plantene fra Zimtrade må jeg også finne plass til i drivhuset. Huff! ;-)

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...