onsdag 30. mars 2011

Endelig et vårtegn...

Dette tror jeg er Helleborus sternii. Korriger meg de som vet noe annet! Jeg kjøpte noen frø av helleborus som jeg sådde i fjor, men de hadde ikke noe "navn". I dag på butikken så jeg en Helleborus sternii som lignet veldig på den over, derfor tror jeg at det er rett navn forutsatt at den i butikken var riktig ;) Den har stått med knopper siden oktober i fjor. Nå har snøen smeltet under noen furutrær, og primulablader og juleroser dukker opp. Endelig! Fortsatt er det masse snø igjen, men nå har jeg trua på at den blir borte i neste uke (håper jeg).
Sånn ser det ut der som det har smeltet frem, men resten av hagen er helt hvit fortsatt.

torsdag 24. mars 2011

Vår og vinter

I det siste har det vært skikkelig vårlig her med tempraturer mellom 11 og 13 plussgrader. All snøen i gårdsplassen er borte, men det er fortsatt mye igjen. Jeg flytttet mange frøplanter ut i drivhuset på tirsdag, men får litt av en jobb i dag med å flytte de inn igjen. I natt melder de om 6 minus og neste natt 9. Det blir alt for kaldt for plantene da jeg ikke har foret drivhuset med bobleplast. Så jeg får nok bare bite i det sure eplet, og bære alt tilbake på planterommet...
Men på søndag ser jeg at det skal bli varmere igjen, så jeg satser på å flytte plantene ut for godt da. Håper jeg i hvertfall...

Jeg tømte ovnen for aske her om dagen og har strødd det utover snøen flere steder. Aske inneholder mange næringstoffer som planter har godt av, så det er en grei måte å gjødsle bedene på nå mens det ennå ligger snø der. Spesielt peoner er glad i askegjødsling har jeg erfart. En skal bare vært forsiktig med å strø det ut i for store klumper, da det kan bli for mye av det gode! :)

Bildet under er tatt 1. mai i fjor. Nå er det ikke lenge til en kan se primula igjen i hagen!

mandag 21. mars 2011

Fra den ene ytterligheten til den andre...

I helga var det 13 minusgrader på natta her. I dag har det vært hele 13 varmegrader , så i dag har det vært skikkelig varmt. Snakk om forskjeller!

Jeg har vasket drivhuset i dag, og skulle til å flytte plantene ut der. Heldigvis tok jeg med meg drivhusovnen først, og koblet den til kontakten. Men det var litt av en nedtur, for viften virket ikke i det hele tatt. Jeg mener det kun er to år siden jeg kjøpte den fra Grønt Fokus, så da skulle det vel gå an å reklamere på den?
Jeg må jo ha varme der om natta, så ett eller annet må jeg finne på. Får se hva de svarer først før jeg evt. kjøper noe annet. Noen som har gode erfaringer med andre ovner i drivhus?

Jeg var innom Rønneberg gartneri i dag og kjøpte pluggplanter av Bacopa og Femtunge (Scaevola). Nå har jeg i hvertfall store plassproblemer, for de hadde jeg bare tenkt å flytte rett ut i drivhuset. Så feil kan en ta...

lørdag 19. mars 2011

Vår på trappa

Her om dagen var jeg innom Mestergrønn og gjorde et lite kupp på doble primula. 4 stk. for 100 kr var en veldig grei sum syntes jeg. I dag når jeg var på matbutikken fant jeg en stor julerose til 99 kr som bare måtte bli med hjem!

Sånn ser den ene sorten ut på nært hold. Det sto på lappen at det var en Primula veris sort, så planen er å plante de ut når det blir bart. I dag har det vært hele 8 grader i skyggen, og jeg ser at snøhaugene krymper litt om ikke annet.

Jeg sådde for noen uker siden frø av sommerfuglbusk (Buddleia), og nå har det kommet opp flere små spirer. Det har jeg aldri sådd før, så de er jeg spent på. Jeg hadde det i hagen min på Kongsberg, og den klarte seg med et nødskrik siden den frøys helt ned hver vinter.

Til slutt et Cartoonized bilde av Hosta 'Great Expectations' som er en av mine mange favotitthosta.  Jeg synes de blir så fine med dette artige tegneprogrammet.

mandag 14. mars 2011

Jula varer helt til påske?

Her er min julestjerne som jeg har hatt siden jul. Nå har den begynt å blomstre på nytt.  Jeg har aldri opplevd dette før. Noen andre som har samme erfaring?

Her kommer er de nye blomstene og det bittelille nye høybladet.


Her lar jeg bildene tale for seg selv. Deprimerende er bare fornavnet!
Bildene er tatt i dag hvis noen skulle lure...

fredag 11. mars 2011

Sen postgang...

Jeg bestilte noen få frø fra Plant World for tre uker siden, og først i dag kom de i postkassa. Ser flere andre klager på lang tid fra andre frøfirmaer i England også. Har de begynt med trenering av utenlandske kunder? En kan jo begynne å lure... I hvertfall fikk jeg i dag de etterlengtede Viola koreana frøene, så i morgen skal jeg så de.

Etter å ha sett i Tyra sin blogg, så ble jeg så inspirert til å prøve meg på å "cartoonisere" noen bilder.

                                                Dette er en Iris germanica

                         Her er en opiumsvalmue som har blitt "omtegnet"

onsdag 9. mars 2011

Priklekrampe...

I går priklet jeg alle de hundreogørten spirene jeg hadde av Dahlia 'Bishop's Children' og Dahlia 'Redskin'. Jeg tror at jeg nå må vurdere å flytte plantene før ut i drivhuset enn det jeg hadde tenkt. Det er rett og slett fullt over alt! Planterommet er fylt til randen, og jeg skulle ha sådd mer...

Jeg fikk endelig kjøpt knapper til mine små strikkeproskjekter i dag. Det jeg hittil har laget er to jakker, en genser, en lue og en bukse. Morsomt å strikke babyplagg igjen etter så mange år. Det er vel nærmest obligatorisk at bestemødre in spe strikker sånt ;)

I dag har det vært alle de værtypene som det går an her. Regn, sludd, snø og sol om hverandre. Det er typisk marsvær, ja!Siden det har vært så mildt i det siste, så kom i natt ned et takras  som skremte vettet av meg. Jeg trodde nesten at det var jordskjelv. Jeg håpet at vinteren var over for denne gang, men ser at yr melder om 26 mm med snø i morgen. Det er jo ca 26 cm, så det skal bli festelig...   NOT!  JEG NEKTER....

                                 Jeg vil ha vår og sånne vakre planter i hagen...

søndag 6. mars 2011

Vår i luften...

Ja, nå begynner jeg å ha troen på vår. Nesten 5 plussgrader midt på dagen i flere dager nå. Jeg skal ikke overdrive effekten på snøen, men snøhaugene synker sakte men sikkert litt i sammen. I går var det 15 grader inne i drivhuset midt på dagen, til tross for masse snø på alle kanter av huset. Så det går utvilsomt den rette veien. Jeg har kun en overvintingsplante i drivhuset i vinter, og det er en varigert buskbom som også overvintret i fjor. Den er H3 tror jeg, så jeg har ikke tørt å ha den plantet ute. Den ser enn så lenge frisk og fin ut.

Tomatplantene har begynt å spire, og de må jeg snarest få priklet.  Blodbegerplantene vokser minimalt i kjelleren, så jeg vurderer litt bytte for de. Jeg har en som står i teltet og den må jeg toppe nå, for den begynner å bli stor allerede.

Her om dagen gikk jeg gjennom bildene mine fra i fjor sommer, og fant plutselig noen gjemte hostabilder som jeg ikke har vist frem før.

'Spiked Punch' Det er noe sånt jeg håper de stripede frøplantene mine blir som store planter. 'Streaked' hostas blir de omtalt som. Ikke så ofte de er i salg som egne sortsnavn, for de er som regel veldig ustabile i variegeringen. Plutselig kan de gå tilbake til helt grønne planter.

'Purple Haze' er en skikkelig flott hosta med lilla på stilkene. Den er flottest på våren, men beholder fargen godt likevel hele sesongen.
'Rainbow's End' kjøpte jeg i fjor og er en nydelig hosta, Desverre er den ikke å få tak i nå i år ellers skulle jeg kjøpt flere av den.

'Empress Wu' er en av de absolutt største hostaene som finnes. Jeg kjøpte den som en bitteliten stikling for to år siden, og sånn var den allerede i sommer. Etter sigende blir den enda større enn  f.eks. 'Sum & Substance'

tirsdag 1. mars 2011

Hva jeg gleder meg til i sommer...

Anne på Moseplassen drar i gang nok en flott konkurranse for mars, men det er ikke like enkelt å svare på det. Grunnen til det er at det er så utrolig mange ting jeg gleder meg til i vår/sommer. Det første jeg gleder meg til er planteimportene til våren. Jeg klarer alltid å få viklet meg inn i importer av planter, og i år er det ikke mindre enn fire importer så langt.
Her er et bilde fra i fjor tatt etter at hostaene har kommet i potter:

Lett kaotisk er vel bare fornavnet. Sånn blir det nok flere ganger i år også...


Det neste jeg gleder meg til er området rundt dammen som jeg skal fortsette med. Sent i fjor høst fikk vi begynt på steinsirkelen i hagen. Der skal jeg få laget gangstier og mange nye bed hvor div. importplanter skal få plass.

                                          Det blir mye jobb med fjerning av gress...

Videre gleder jeg meg til å se igjen alle mine kjære hostaplanter. Det er en egen glede å se de komme igjen, og at de bare blir større og større for hvert år...

Og sist men ikke minst, så gleder jeg meg til å bli bestemor for første gang i juni!

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...