fredag 31. desember 2010

Godt nytt år!

Da er det plutselig blitt årets siste dag, og enkelte ganger lurer jeg på hvor tiden blir av...
I året som har gått har det skjedd mye både på godt og vondt, men sånn er nå engang livet. Jeg har blitt kjent med mange nye mennesker, og har hatt utrolig mye hagebesøk i året som gikk. Det er det jeg virkelig husker tilbake på med stor glede.

I morgen har jeg planer om å få sådd noen frø. En stor jordsekk er innkjøpt, og huset er fullt av frø... Så det er bare å vente på litt energi, og så burde det være mulig å få gjennomført.

Rett før jul fikk vi en stol av en slektning, og den har den ene katten min virkelig lagt sin elsk på.
Jeg ønsker dere alle et riktig godt nytt (hage) år, og så "sees" vi i det nye året!

søndag 26. desember 2010

Den beste julepresangen...

På julaften fortalte min eldste sønn meg at jeg skal bli bestemor for første gang til sommeren! Det var litt av en julepresang! 

fredag 24. desember 2010

God jul til alle!

Her er det 18 minus i dag, men det er bedre tempratur enn det har vært i det siste tross alt.
Her er et bilde av et juletre som står ute med ekte julesnø på. Det er kanskje noen som ikke har fått den julesnøen de har ønsket seg, men da får dere trøste dere med mitt vinterbilde. Med det ønsker jeg dere alle en riktig god og fredelig jul!

onsdag 22. desember 2010

Ny kulderekord, igjen...

I natt ble det satt ny kulderekord her, hele 27,9 minusgrader! Det er så kaldt at hvis dette fortsetter er jeg redd for at både vann og kloakk kan fryse. Det hørte jeg hadde skjedd flere steder, så denne kulda lager skader når det blir så ekstremt. Det kaldeste jeg har opplevd var nyttårsaften 1979, og da var det 30 kuldegrader på Kongsberg.
Huff, jeg håper at denne nye rekorden blir stående og ikke blir slått flere ganger denne vinteren.

Jeg har ikke på noe varme i drivhuset, men har en graderstokk der som viser minimumstempraturen om natta. I dag når jeg leste den av var det 22 minus midt på dagen ute, men inne i drivhuser var det "kun" 15 minus. Så kanalplatene isolerer litt.
Det er en fattig trøst at det var litt varmere inne i drivhuset, for når en ser på bildet ser det ikke mye varmt ut ;)

mandag 20. desember 2010

Vinterbilder

Julekortstemning

Her er fuglehuset jeg kjøpte for en stund siden. Det var i dag fullstendig nedsnødd som dere ser. Det har snødd hele tiden her siden lørdag, og først nå har det holdt opp. Så det er nok snø her nå, trenger ikke mer dyne over plantene enn det som har kommet. Jeg måtte måke av drivhustaket for tredje gang denne vinteren i dag, og det er helt uvanlig før jul.

Jeg var på handlerunde på det lokale gartneriet i går og kjøpte noen julestjerner. Da måtte også denne julerosen bare bli med hjem. Håper den overlever vinteren i gangen, for der er det både lyst og kaldt! ;)
                                                Hagen i vinterdrakt          

torsdag 16. desember 2010

Mere frø og ny hostabok

Her om dagen var jeg så heldig at jeg fikk kjøpt en ny hostabok av en hagevenninne som hadde fått bestilt to. Boken er et must for alle hostagale! Jeg har skrevet om den i hostabloggen min. Der er det ikke så mye aktivitet for tiden, men sånn blir det med en egen blogg om en staude på vinteren ;)

Jeg fikk endelig frøene fra T&M i går etter en ekstra uke i postens varetekt. Det var for en gangs skyld ikke postens feil, men T&M som hadde satt full pris på bestillingen. De hadde et tilbud med fratrekk på 10 pund på bestillingen, men det sto det ikke bak på frøpakken. Men det ordnet seg til slutt heldigvis, ellers måtte jeg betalt nesten 200 kr for forenklet tollbehandling. Så den 200 kr grensa bør en helst holde seg innenfor.

Jeg fikk endelig plantet alle "veisene" mine fra Rare Plants i går, og de står nå i planterommet hvor det er ca 4 grader. Det er bare en stor fare for at de vil etterhvert spire og gro, men det får gå som det går. Jeg skal nok få holdt liv i de til våren håper jeg.

Det var så koselig å holde på med jord i går, at det er ikke lenge til de første frøene skal i jorda. Bare jula er overstått, så er det klart for frøsåing her. Det var endel akeleier, lobelia og julerosefrø jeg hadde bestilt. Jeg gir ikke opp å få til de doble julerosene fra frø, så jeg prøver igjen for ørtende gang. En gang må jeg vel lykkes? Jeg har fått til juleroser fra før av de enkle, så de doble burde ikke være så vanskelig eller....?

søndag 12. desember 2010

Toll og tull...

Jeg synes at jeg hadde ventet noe vel lenge på det jeg bestilte fra T&M, og på fredag fikk jeg hentelapp med forenklet tollbehandling på. Jeg måtte dobbeltsjekke i nettbanken, men jeg hadde bare handlet for 146 kr. Så jeg ringte utenlandsavdelingen i posten, og fikk årsaken. T&M hadde oppgitt full pris på sendingen, og ikke trukket fra rabatten på 10 pund som jeg fikk. Jeg fant kvitteringen fra de og sendte den på mail til utenlandsavdelingen, så jeg regner med at dette går i orden på mandag. Ergelig at T&M ikke skjønner såpass, men de vet vel ikke om den idiotiske norske 200 kr grensa...

I går kom også hentelapp på det jeg bestilte i mai fra Rare Plants. Det har tatt sin tid å få det fra England, men Carina har gjort en kjempejobb. Takk til henne for flott innsats!
Det som kom i går var Anemone nemorosa 'Bracteata Plena'Anemone nemorosa 'Latvian Pink' Anemone nemorosa 'Leeds Variety'Anemone nemorosa 'Lucia'Anemone nemorosa 'Maret'Anemone nemorosa 'Royal Blue'Anemone nemorosa 'Viridescens'.
Jeg har ennå ikke fått plantet de, mne jeg må vel bare sette de i potter i kjelleren enn så lenge. Det er det plussgrader, så jeg vet ikke hvor bra dette går. Men får håpe på det beste.
Det er lenge til de kan plantes ut i hvertfall...

lørdag 11. desember 2010

Fra den ene ytterligheten til den andre...

I går ettermiddag begynte det så smått å yre her, og utpå kvelden plasket det ned bokstavelig talt selv om det var ti minus. I dag er det skøytebane overalt ute, og vi hadde til og med problemet med å få opp utgangsdøra. Det hadde frosset til i tetningslista på døra. Makan til vær!

Jeg var i butikker i tre timer i går, og da var jeg mer enn forsynt av juleshopping.
Når jeg var inne på handlesenteret gikk jeg innom Mester Grønn og kikket. De hadde de mest fantastiske juleroser som blomstret for fullt, men jeg stålsatte meg og gikk videre. Jeg har prøvd utallige ganger å få de til å leve videre, men uten hell. Jeg får trøste meg med at jeg har juleroser under snøen, og håper alle frøplantene av de klarer dette omskiftelige været. Til neste uke melder de om masse snø igjen, så da blir det vel enda mere dekke på de.

torsdag 9. desember 2010

Kulderekord og mere frø

Natt til i går ble det satt ny kulderekord her (i hvertfall på den tiden jeg har bodd her)
27,4  minus grader!!!! Jeg er så glad for de 40 cm med snø som ligger på bakken her. Det er jo ikke til å tenke på en gang hvordan det hadde vært med barfrost nå....
Så  jeg krysser alt jeg har for at det går bra med alle planter og frøplanter som står ute i snøen.

Siden jeg er i gang med å shoppe frø fra alle verdens hjørner, så ble det i dag en bestilling i fra Tyskland like så godt ;)  Dyre frø, så de blir lagt i kjøleskapet sammen med andre kostbarheter som ligger der fra før. Det er godt jeg ikke fører regnskap over hva frø egentlig koster...

I morgen skal jeg på juleshopping sammen med min datter, så det kan jo bli spennende å se om jeg husker alt jeg skal kjøpe. Huff,  jeg hater butikkshopping. Jeg liker mye bedre å bestille fra nett og hente det på posthuset.

søndag 5. desember 2010

Dobbelt brrr...

Jeg må bare skrive litt om kulda som har vært her. I går på morgenen var det 24,4 minus, og i går kveld var det hele 24,9 kalde grader. I natt kom det 10 nye cm med snø, så her er det virkelig vinter så det holder. Nå er det "kun" 10 minus, så det er jo rene mildværet. Men det er meldt om mere kulde, så det er ikke vår enda! ;)

Her om dagen kom endelig hostafrøene i posten, så de ligger nå i kjøleskapet enn så lenge. Rett over jul begynner jeg å så frø igjen, så det er ikke lenge til. Har fortsatt ikke fått noe fra T&M.

I går kom det to nye juleplatter i posten, og de var hele og fine til for tross transport helt fra Sverige. Juleplatter er laget av porselen og er ganske skjøre, så det er langtfra noen selvfølge at de kommer frem hele.

Det nye fugleburet er virkelig tatt i bruk av både fugler og ekorn. Satt å så på ekornet i dag som forsvant med hjemmelaget meisebolle. Det er jo fint at ekornet også får seg mat.

Jeg har nettopp laget en islykt som jeg har satt på trappa. Tenkte å sette et lys der i kveld, for det er så koselig med levende lys nå i mørketiden.
Jeg leste at kokt vann gir blank is, og det stemmer. Lykta ser helt gjennomsiktig ut, for bruker en vann rett fra springen blir isen grå.

onsdag 1. desember 2010

Brrrrr....

 I dag tidlig var det 22 minus her, og det er kaldt selv til å være på disse kanter når kalenderen bare viser 1. desember. Mannen i huset har vært rundt hele huset for å fylle etter med snø slik at det isolerer godt nå i kulda. Det luner veldig når en bor i et gammelt hus.

Jeg var på altmuligbutikken i dag (dvs. noe ala Felleskjøpet men har malingsbutikk, snøfresere, ovner, litersmål, fuglemat osv.) for å kjøpe en tapetkost, og der fant jeg et fulglematstativ i tre til å sette på bakken. Det kom her om dagen en reklamesak for Felleskjøpet, og det var der jeg så det første gangen. Når jeg kom i nevnte butikk i dag, så var det akkurat en stk. igjen fra i fjor av nettopp dette. Det gikk greit å sette det sammen, og det ble plassert rett på bortsiden av stuevinduet så jeg og kattene kan nyte synet av fuglene som spiser. Fugler er veldig skeptiske til alt som er nytt, så det var ingen der i dag. Jeg la ut både solsikkekjerner og peanøtter til de, så de kommer nok. Jeg lagde også en ny posjon av hjemmelagde meiseboller i dag, så her får de i hvertfall nok å spise fremover. Jeg synes det er så koselig å se på de når de spiser. Noen andre som hadde vært og spist brød som lå på bakken var rådyra. Det så jeg av alle sporene i dag under treet hvor brødet til fuglene blir lagt. Jaja, det er bedre at de spiser brød enn planter.

I posten i dag kom den første juleplatten som jeg har kjøpt i fra Sverige. Den var veldig godt pakket, og kom frem hel og fin.  Hyggelig med sånne overaskelser i posten.

Jeg er godt i gang med innkjøp av julegaver. Det er like godt først som sist å komme i gang med det, for det blir bare stress og mas av det når det er kort tid igjen til jul.


Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...