mandag 29. november 2010

Reprise av gårsdagen

Det er nesten ikke til å tro, men det kom  30 cm med snø her i går! Så i dag måtte jeg ut igjen for å måke drivhustaket. To ganger i november hører absolutt med til sjeldenhetene.
Nå ligger det hauger med snø overalt.  På Kongsberg kom det "bare" 15 cm, så det er virkelig et snøhull jeg har bosatt meg i. Trodde det hjalp å flytte sørover, men jeg flyttet åpenbart ikke langt nok syd... ;)

Jeg venter på frø i posten både fra T&M og hostafrø fra USA. Ting tar tid i posten ser det ut som. Venter også på juletallerker fra Sverige. Det tar visst også sin tid. Antar at de er blitt stoppet i tollen som alt annet som kommer ra utlandet. Den 200 kr grensa burde de snart få gjort noe med :(

søndag 28. november 2010

Snømåking av drivhustaket

I natt og i hele dag har snøen lavet ned her. Det har kommet minst 15 cm tilsammen. Den er heldigvis fnugglett når det er ti minus, så den veier ikke så mye. Den var lett å fjerne fra drivhustaket. Det er litt vel tidlig at det kommer så mye snø, men samtidig er det bra å få dekket grunnmuren med snø. Det isolerer godt når gradene kryper nedover. Tirsdag kveld melder yr om 18 minus her...
De har tatt feil før, så jeg håper de gjør det nå også.

Jeg har funnet frem adventstaker i dag og de lyser så fint med snø til langt oppå stuevinduet. Jeg har ennå ikke fått kjøpt meg noen julestjerne, men får finne meg en til uka. Jeg har egentlig ikke plass, for her er vinduskarmene stappfulle av phalaenopsisorkideer som blomstrer som bare det. Ikke en eneste hipp å se noe sted ;)

I morgen skal vi male taket og tapetsere vegger her. Vi har funnet ut hvilke farger vi skal ha, og det er ikke dårlig. For noen år siden kjøpte jeg maling til dette rommet, men angret meg etterpå. Jeg er sånt fargemenneske som blir dårlig hvis jeg har feil farge på veggen. Så derfor har jeg ventet til vi fant rette fargekartet ;)

onsdag 24. november 2010

Litt frø igjen...

Først av alt så må jeg klage litt. Jeg er så lei av kulda!!! Jeg sitter oppå ovnen og fyrer, og drømmer bare om sol og varme. Jeg bor nok i feil land i utgangspunktet, men kunne likevel ikke tenke meg å bo blant slanger og andre ekle kryp som finnes i varmere land. Men i dag var det så iskaldt ute med skikkelig vind og 6 minus. Det kjentes ut som det var minus 15 minst...Snøen har lavet ned i hele dag uten at det har blitt noe særlig ut av det. Men det er nok ca 25 cm her nå.  Akkurat kunne jeg godt tenke meg et opphold i varmere strøk for en kort tid. Men det blir nok hjemmejul med snø og kulde i år også.

I går hadde vi styremøte i hagelaget her for vi skulle prøve å få laget et program for neste år. Ikke så lett å finne på noe, men det blir vel noe til neste år også.

Det skjer lite på hagefronten ellers for tiden. Klarte å bestille noen frø fra Thompson&Morgan i dag siden det kom en mail med avslag på 10 £ hvis en bestilte for 20£ eller mer. Det var jo ikke akkurat vanskelig, enda jeg har frø i bøtter og spann fra før.
Men en sånn frøtulling som meg klarer fint å få noen nye inn i huset...
Venter fortsatt på hostafrøene, men de kommer snart fikk jeg beskjed om. Den som venter på noe godt osv.....

På husfronten har vi nettopp skiftet utgangsdør og holder på med oppussing til en forandring. Har bodd her i fire år uten så mye å ha tatt i en malekost, men det skal det bli forandring på snart. Jeg pusset så mye opp der vi bodde før, at jeg fikk maling langt opp i halsen. Men nå gleder jeg meg til å komme i gang her!

Under her et motiv som er tatt rett før det siste store snøfallet kom. Jeg har brukt det til egenproduserte julekort i år.


onsdag 17. november 2010

Juleplatter

Dette er noe jeg har samlet på i mange år, men interessen har tatt seg opp nå i det siste. Det er mange som selger disse nå før jul, så nå har jeg fått helt dilla. Har begynt å se på både svenske og danske sider. Minner litt om plantejakt dette, så det er ikke helt ukjent ;)
Sånn ser de altså ut noen av de jeg har selv. De er fra Royal Copenhagen og første juleplatte ble produsert i 1908.

Det er fortsatt iskaldt ute, i natt var det minus 14,4 her. Snøen har blitt liggende og det er jeg faktisk glad for. Godt med en lite isolerende lag for plantene.

I dag så jeg den første dompapen her. Mannen min så en stor hauk i dag, så her er det mange forskjellige fugler. Nøtteskrikene er her nesten fast nå. Her i forrige uke så jeg to rådyr rett nedenfor her på veien. Det var en mor med en kalv som var ganske liten. Håper de holder seg unna mine planter! Jeg rakk dessverre ikke å ta bilde av de, for de er så lynsnare. De er så vare for lyder og står ikke stille lenge av gangen.

torsdag 11. november 2010

Snø i hagen

 I dag tidlig var det 15 minus her, og i går kom det 15 cm med nysnø.  Siden det ble så fryktelig kaldt i natt, så er jeg glad for den snøen som kom som la seg beskyttende over alle plantene som står ute i potter. Det har begynt å snø igjen nå i ettermiddag, så den blir nok liggende fremover.

Vi hadde årsmøte i hagelaget her om kvelden, og jeg hadde mest lyst til å gi meg som leder etter to år. Men valgkomiteen klarte ikke å få noen andre til å overta, så da får jeg ta jobben enda et år.

Jeg var ute og knipset noen bilder i dag i finværet. Selv om jeg ikke liker snø, så må jeg innrømme at jeg synes at snø er pent å se på om ikke annet ;)

mandag 8. november 2010

Hostafrø


 Jeg fikk her om dagen mange blodbegerfrøkapsler ( Rhodochiton atrosanguineum) av min mor etter planter som hun fikk av meg i vår. Ikke alle var modne, men det var i hvertfall noen av de som var det. Jeg har i år bestemt meg for å så de tidligere enn i fjor. De kommer så sent i blomst her i vårt klima, at jeg tror at jeg skal for første gang så de i desember.

 Angående frø, så falt jeg for fristelsen å kjøpe masse hostafrø fra USA som er "streaked" eller stripete som det heter på norsk ;)
Jeg kjøpte masse frø derfra i vinter og sådde de i mars. De spirte veldig bra, og det ble uhorvelig mengder med små frøplanter som ble priklet ut sent i høst. De står nå ute i kulda i potter, og jeg lurer på hvordan de liker barfrosten som er nå. Minus 8 nå i kveld og ikke noe snø så langt, men kanskje litt på onsdag.
I hvertfall skal jeg så disse frøene nå i vinter, og gjøre et nytt forsøk hvis de som står ute i kulda ikke overlever. De jeg sådde i vinter var veldig mange varigerte, men mange var også grønne. Men det er jo det som er morsomt med frø, en vet aldri helt hva som kommer opp. Disse er av krysninger av varigerte planter, men ingen av de blir rene navnesorter. Men frømix kan være morsomt med hosta, for da får en i hvertfall noen spesielle planter.

Bildet over er av en av mine hvite novemberkaktuser( Schlumbergera truncata)


 Jeg har nå fire forskjellige farger av de, og akkurat nå står alle og blomstrer. Hyggelige planter som er lette å få til og som blomstrer som bare det to ganger i året.

mandag 1. november 2010

Deltagelse i Frøken Hagegjest

Dette er Frøken Politi som hver eneste dag patruljerer i hagen min. Hun elsker å sitte høyt oppe i et tre og overvåke hagen. Nåde den lille spurv eller kjøttmeis som spiser av hagens godbiter uten at hun har godtkjent det først!  Hun er en streng overvåker. Ingen andre får så mye som en liten bit en gang hvis hun vil ha det for seg selv.

 Det er sagt mye negativt om skjæra, og mange hater den som pesten. Men jeg liker den,  for tross alt er den en vakker fugl .

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...