onsdag 28. april 2010

Litt blomstring i hagen

Helleborus 'Queen of the Night'

Crocus 'Blue Pearl'
'Jeanne D'Arc'
En blåveistue midt i solskråningen

En liten lys blåveis

Dagene går fryktelig fort uten at jeg har fått gjort så mye i hagen. Men jeg har fått tatt mange bed og trillet bort ørten trillebårer med avfall.
Jeg var så heldig her om dagen, at jeg vant et gavekort i en konkurranse som Ninni hadde i bloggen sin. Jeg holdt på å dette av stolen her bare i sjokk. Jeg som aldri vinner noe som helst...
I dag så kom gavekortet i posten sammen med flere flotte brosjyrer med masse nyttig info om planter fra Bogrønt. Snakk om å være heldig!
I går var det hele 19 varmegrader her kl.14.00, og det var jo nesten sommer i lufta. I dag hard et kun vært 6 grader og skikkelig regnvær. Men jeg skal ikek klage på det, for det var fryktelig tørt ute. Men for en overgang... Nå skinner en blek sol igjennom vinduet, og det er meldt om bedre vær i morgen. Da må jeg få tatt resten av bedene.
Av bildene over så jeg jeg meget stolt over å fått frem den mørke helleborusen. Jeg kjøpte den for to år siden, og i fjor så jeg ikke snurten av den. Men i år kom den putselig med tre blomster. Gjett om jeg er glad i den :)

torsdag 22. april 2010

Opprydding tar tid...

Nå har jeg fått tatt nok et stort bed ved siden garsjen i dag. Det er utrolig mye løvetann, sukkertopp og annet ugress som titter frem. Det kommer mye fortere enn de tingene jeg vil skal dukke opp...

I den skråningen er det veldig varmt, for perleblomstene står i fullt flor allerede. I andre bed ser jeg ikke snurten av de. Det kommer av at alt er i le pga. veggen til garasjen. Ser allerede bladknopper på druene som jeg har der. De får bare vente med å komme ut, for det er fortsatt minusgrader om natta. Det tar så lang tid denne opprydningen, at jeg er vel ikke ferdig før det en høst igjen... ;)

I går var jeg og naboen på blåveistur i området her. Jeg har leita overalt, men har ikke funnet annet enn hvitveis. Men naboen hadde flere tuer bak huset sitt, og jeg fikk lov å ta med meg flere hjem. De er nå plantet under woodland 1 og håper at de vil trives der. Impatiens 'Milo' som jeg kjøpte i fjor av jensen har dødd ut tror jeg. Den var helt råtten i stilken, men skal jo ikke helt gi den opp enda. Men med en så kald vinter er det ikke rart om den har gått ut i hvertfall. Men Uvularia har klart seg i hvertfall. Nå begynner de store kuleprimulaene å blomstre som jeg fikk av konkel i fjor. De er kjempestore, og de ser veldig flotte ut. Alle auriklene som jeg også har fått av han begynner å titte frem både her og der. Jeg har de på forskjellige plasser i hagen, så det blir nok en lang blomstring tror jeg.

Nå begynner alle irisene jeg har sådd frø av fra Signa å spire. Hostafrøene som jeg kjøpte fra USA
har også spirt noe voldsomt. Kjære vene, hvor skal jeg sette alt sammen? Drivhuset er så stappet av planter at jeg knapt får snudd meg der. Har ikke tørt å sette ut staudene enda siden det er så kaldt om natta. Minus 2 i natt, og is på dammen. Nå må det komme noe varme snart!!!

tirsdag 20. april 2010

Fremgang i bedene

I to dager nå har jeg kvinnet meg opp til å være ute i kulda og jobbe litt i hagen. I går fikk jeg tatt hele det store bedet under woodland 1 hvor det var fryktelig mye barnåler. Jeg fylte tre kjempestore trillebårer med topp på bare med løv og barnåler. Det står 8 halvstore furuer der og slipper ned utrolige mengder. Nå er det borte, og noen små løker har begynt å blomstre der. Hvite og blå scilla og noen blå klokker som jeg aldri husker navnet på. I følge jensen i går på hagegal så heter de Scilla luciliae. Da lærte jeg noe nytt, for jeg kjøpte de som Chionodoxa luciliae ;)

Etter at jeg ble ferdig der begynte jeg på det jeg kaller woodland 2. Det er det aller største hostabedet jeg har, og det er rett ved mange store ospetrær som slipper uante mengder med løv ned der hver høst. Jeg fortsatte der i dag, og ble helt ferdig i dobbel forstand. Jeg tror jeg kjørte vekk 7 trillebårer tilsammen med rusk og rask. Jeg har en stor skråning hvor jeg tipper dette, såd et blir sikkert fin jord der etterhvert. Da jeg var ferdig med det bedet i dag begynte det å snø. Lufta var helt hvit i en halvtime, men det la seg heldigvis ikke på bakken. I natt var det minus 3 her, så det er tydelig at vinteren er ikke helt over enda.

I ettermiddag kom sola tilbake og jeg gikk ut og tok bedene ved dammen. På våren må jeg si at jeg nesten angrer på at jeg lager stadig nye bed. Det blir så mye å gå på hver vår, men det er jo veldig hyggelig senere på sommeren når det blomstrer overalt.
Det er ca. 7 bed igjen å ordne i, og de er på maaaange meter. Jaja, det blir vel orden på de i år også! ;)

I går strødde jeg ut blodmel rundt de tulipanene som det er knopper på. Jeg håper rådyra tar det som et hint...

mandag 19. april 2010

Mer snø?

I går møtte jeg peonmannen for å motta 3 kjempestore potter som var fulle av rosa skudd. Akkurat da kom det en snøbyge her, så det var helt hvitt i lufta. I dag leste jeg på yr at på tirsdag kunne bli lokalt vanskelige kjøreforhold sør på østlandet pga. snøfall.
I går kveld måtte jeg skru ovnen opp i drivhuset, for det var minus 2 på kvelden. I natt melder de om minus 4 her, så det skulle ikke forundre meg om det kom mer snø, nei...
Jeg nekter, jeg vil ikke ha det sånn nå. Jeg håper yr tar grundig feil...

Tilbake til peonene jeg hentet i går. De heter:

'Cheddar Gold'
'Norma Volz'
'Tourangelle'

Nå har jeg tilsammen 15 potter med peoner i drivhuset + en trepeon, så nå får det være nok.
Bare det hadde blitt litt varmere ute, så en hadde orket å gjøre noe. I går blåste det så surt og kaldt her, at jeg bare orket å gjøre klart et bed.

Jeg så at flere av irisene jeg plantet i sumpbedet rudt dammen så veldig råtne ut. Kanskje det ble for vått? Jeg plantet heuchera på samme sted, og de så like fine ut. Merkelig...

Jeg så også i går at Heuchera 'Caramel' hadde så vidt overlevd vinteren. Den har jeg prøvd to ganger før, så den kommer jeg ikke til å kjøpe igjen. Den klarer seg ikke her tydligvis.

Ellers så ser det meste ut til å klart seg fint i vinter til tross for streng kulde. Jeg kjøpte en magnolia i fjor med to merkelapper på. Så jeg er veldig spent på fargen på blomsten, for da blir det lettere å identifisere hvem det er.

fredag 16. april 2010

Mer peoner i posten

I går kom den siste bestillingen fra Estland til posthuset, og de er nå plantet i potter. Har de enn så lenge i drivhuset for å få litt fart på de. I dag ringte peonmannen, og han skal jeg møte på søndag. Han tilbydde seg å kjøre plantene hit i steden for å sende de med posten. Da får han portopengene og det var jo en grei ordning. Peonene står i 5 liters potter, og jeg tror de kommer sikrere frem hvis han kjører de hit.

I dag har jeg møtt en hagegal dame fra vestlandet som jeg ble kjent med ved at jeg solgte henne noen hosta i fjor høst. Det har blitt endel mailer i løpet av et år, og i dag møttes vi for litt planteutveksling. Det var kjempehyggelig å treffe henne. Hun fikk med seg mange planter herfra, og jeg fikk liljeløk, en trepeon, en helleborus og blå poteter! Snakk om å være heldig. Nå lurer jeg bare på hvordan en dyrker poteter i bøtte? Jeg har lagt i drivhuset for forgroing, og har forstått at en kan dele de opp i biter bare de har et "øye". Har noen store murebøtter på 20 liter som jeg tenkte å dyrke de i. Har aldri dyrket poteter før, så her må jeg lese om emnet. Gode tips mottas med takk!

Nå er snart all snøen borte, men det ligger fortsatt noe snø på nordsiden av huset hvor takraset har gått. Så nå er det bare å sette i gang. Energien har ikke vært helt på topp i det siste, men må bare ta meg selv i nakken. Hagen skriker etter opprenskning. Det har bare vært så utrolig surt og kaldt de siste dagene, for det har vært iskald vind her. I kveld fyrer jeg i ovnen...
Håper på varmere vær i morgen. Uansett må jeg få kommet i gang. Kan noen sparke meg i gang?

Ha en fin helg alle sammen!

onsdag 14. april 2010

Kompost er gull verdt

I dag har jeg tømt hele kompostbingen etter vinteren. Den stoppet opp i vinter da det var på det kaldeste, og jeg fikk den ikke i gang før det begynte å bli varmere i været. Etter en vellykket kur med ferske rekeskall, så bestemte jeg meg for å ikke legge mer i den før jeg hadde tømt den. Komposten var skikkelig kompostert bortsett fra noen greiner som var litt for tykke. Jeg spadde alt over i trillebåren i dag, og måtte hente tre ganger før den var tom. Ca. 270 liter med kompost som ble gravd ned i pallekarmene hvor jeg dyrker purre om sommeren. Jeg pleier å grave vekk jorden på den ene halvdelen av pallekarmen og så fylle på kompost, og så gjenta prosessen på motsatt side. Da får jeg komposten godt ned i pallekarmen før jeg fyller jorda tilbake. Da kan jeg dyrke purre der med en gang, for da kommer den ikke direkte i kontakt med den sterke komposten. Dette har jeg gjort i flere år med godt resultat. Har lest at purre trenger mye næring, og det får den da fra komposten. Purrene blir kjempestore i løpet av sesongen uten tilførsel av annen gjødsel, så komposten må være effektiv.

I dag mens jeg holdt på så jeg tre linerler som trippet rundt i hagen. I fjor var det fire stykker her, men den fjerde kan jo dukke opp siden. De er så koselige å se igjen hvert år, det er liksom det sikreste vårtegnet synes jeg. Andre vårtegn er hvitveis og blåveis i full blomst her, og to juleroser som har begynt å blomstre. Krokusene står også i full flor nå i flere bed.

Grunnen til at jeg tømte komposten nå, var at jeg har bestemt meg for å legge alt hageavfall som jeg får etter å ha rensket opp i bedene. Jeg har blitt ferdig med de fire bedene rundt drivhuset, og det har blitt to stapp fulle anleggstrillebårer med avfall. Det er like utrolig hver vår, at det kan bli så mye avfall...

Hagedammen er nesten isfri nå. Ser at der har jeg en jobb å gjøre med å fjerne råttent løv som ligger på bunnen av dammen. Men får bare ta en ting om gangen. Det er mye jobb å få hele hagen klargjort for rusk og rask.

Har luftet alle plantene ute i dag også, og siden sola ikke er så sterk enda så har det gått bra med alle plantene. Til og med de stokkrosene jeg har plantet ut har klart seg bra. Men det er nok takket være plasthettene jeg har satt på hver natt. Jeg kjøpte for noen år siden noen små undervanningsbrett med plasthetter til å ha over, og det er disse som er akkurat passe til å sette over hver plante som står ute om natta. Jeg legger bare en stein over de, for da blåser ikke de bort.

Nå melder yr om kjøligere vær, og jeg hørte på nyhetene om aske som kommer innover landet fra vulkanutbruddet på Island.
Ved tidligere vulkanutbrudd her i verden så har det blitt mye kjøligere på kloden pga. asken som stenger for solstrålene. Håper ikke på en kjølig sommer, nei...

mandag 12. april 2010

Planter på luftetur

I dag har det vært hele 16 grader her! Siden det var så nydelig vær i dag, så tok jeg ut alle staudene som jeg har sådd. Det var ikke så rent lite, men det var sikkert ok for plantene å få litt frisk luft. Jeg satte alle i skyggen, men måtte flytte litt på de ettersom sola kom på de etter en stund. Det gikk helt fint, og jeg plantet til og med ut fem stokkroser i et bed. Snakk om å være optimist... Jeg har dekket de til, så jeg tror de klarer seg.

Jeg pottet om alle tomat og agurk plantene, og begynte på å potte om alle dahlia plantene. Tror jeg har over 40 stk., så jeg ble ikke ferdig. Gikk tom for jord, og må nok fortsette i morgen.

Jeg har flere pelargonia som også må pottes om, og jeg skjønner hvorfor det blir trangt i drivhuset, ja...

I forrige uke kom peoner fra Litauen, og her er listen:

'Sorbet'
'Mme' Calot'
'Solfatare'
'Nadia'
'Mons Martin Cahuzac'
'Mme. Leonie Calot'

Siden jeg ble så fornøyd med peonene så ble det bestil noen flere:

'La Tulipe'
'Solange'
'Kreiser Aurora'
'Princess Juliana'
'Nezhnyj'
'Jubilejnyj'

Nå er det bare å pønske ut hvor de skal stå...

fredag 9. april 2010

Deltagelse i Frk. Vårfryd

Her er mitt bidrag til Moseplassens flotte konkurranse frk. Vårfryd. Mitt bidrag heter "Frk. Solstråle". Bildet ble tatt i dag, og det er av en krokus som egentlig heter 'Blue Pearl'. Dette er løk som jeg la ned i fjor høst, og da er det ekstra stas å se de aller første blomstene.
Biene satte pris på de med en gang! Nå er det vår :)

torsdag 8. april 2010

Peoner i posten

I dag kom det pakke fra Litauen med 6 peoner i posten. Hyggelig med sånne pakker nå mens snøen ennå ligger på bakken. Ser frem til tiden med peoner i full blomst. Fikk plantet alle sammen i potter, og nå står de inne i drivhuset de også. Jeg kjøpte også en Hepatica 'Rubra Plena'. Altså fylt rosa blåveis, eller rosaveis som jeg også kaller de. Blå er de i hvertfall ikke ;)

Var også en tur på gartneriet og kjøpte flere stiklinger av sommerblomster i dag. Nå er drivhuset fylt til randen. Jeg kjøpte to store plastampler som jeg plantet blodbeger i den ene, og femtunge i den andre. Disse opptar liten plass, for de har jeg hengt opp under taket. Hvis det blir så varmt som de melder, så vurderer jeg å sette ut noen stauder til herding snart.
De hadde satt ned flere Campanula carpatica til 10 kr i dag, og to ble med hjem. Disse skal jeg få ned i bakken så fort det lar seg gjøre.

I morgen hvis det blir sol kommer de første krokusene til å springe ut. Da er det bare å finne frem fotoapparatet!

Så i går at de tulipanene med varigerte blader hadde fått noen bladtupper opp av jorda. Håper ikke at rådyrene oppdager disse!

onsdag 7. april 2010

Krokus i sikte

Snøen smeltet såpass mye i løpet av natta, at en bar flekk avslørte noen bittesmå krokustopper i dag! Det er av de løkene jeg kjøpte i fra jensen, og det skal bli så morsomt å se de første blomstene når de en gang kommer frem. Jeg så at hele woodland 1 området var nå smeltet frem, og der plantet jeg utrolig mange aurikler i fjor. Gleder meg til tidlig blomstring av det også. I det hele tatt så går jeg bare rundt og ser etter vårtegn. Formen er mye bedre i dag heldigvis.

I drivhuset har jeg toppet flere Dahlia 'Bishop's Children, og har plantet alle toppene. Så i år blir det mange georginer her, det er helt sikkert. Jeg måtte jo gå på en bitteliten frøsmell da jeg fikk mail fra T&M om fri frakt i påskehelga. Da bestilte jeg noen doble georginer med mørkt bladverk. De kommer jeg ikke til å så før til neste vår, men det er greit å ha frøene i hus. Frøtulling tror jeg at jeg har blitt... ;)

I dag skal jeg bære ut i drivhuset alt av frøplanter som er her inne. Får bare ta gulvet i drivhuset i bruk. Nå melder de om mye varmere vær i fra lørdag, og da må det jo snart være slutt på nattefrost også (håper jeg)

I går så jeg rådyrspor i snøen igjen, men det er kun spor etter et dyr. Har heller ikke oppdaget noe beiting på trær eller busker så langt. Tror det ene dyret er å spiser brød som jeg legger ut til fuglene. Det har vært her i hele vinter, og synes vel det er greit med litt oppskjært brød da. Hadde egentlig tenkt å slutte med det nå, men så veldig mange fugler på bakken i dag som leita etter mat. Så da lagde jeg nye meiseboller i dag til de, for det er det en stund siden jeg har laget det. I dag var det masse svarttrost og pilefink her, og jeg hørte skogdua for første gang i år. Den sier huhu huhu hele tiden, og jeg blir fort lei av å høre på den. Men det er i hvertfall et sikkert vårtegn det også. Jeg begynner endelig å tro at vinteren er over for i år!

tirsdag 6. april 2010

Tidlig haging er ikke alltid så lurt...

...og spesielt ikke når en blir våt på beina. Etter min omtalte vassing gjennom snøen på leiting etter vårtegn, så klarte jeg å bli både våt og kald. Dette har resultert i en febril tilstand med sår hals og ørevondt. Sånn går det når gamle damer ikke enda har lært at våren kan være skummel... ;)
Så det har ikke blitt noe mer vassing i snøen på meg. Det har ikke smeltet mye i det siste heller, så det er lite nytt å melde fra utefronten.

Nå er drivhuset stapp fullt av alskens frøplanter, men jeg har et stort problem igjen. Jeg har nemlig ørten isbokser inne fulle av frøspirer som skulle vært priklet og satt ut i drivhuset. Jeg ønsker meg slutt på nattefrost slik at jeg kan sette ut alle staudespirene, men tør ikke det enda.
Vet ikke helt hvor pinglete sånne små frøspirer er, men er redd de kan ta skade av frost siden de bare har bodd inne i sitt korte liv. Noen som vet?

fredag 2. april 2010

Pakkesesongen har startet

Jeg har nå fått plantet alle de toppskuddene av de mørke dahliaene. Har også tatt ørten stiklinger av tolmiea og de gror som ugrass. I går bøttet det ned med masse regn her, og det ser jeg at hjelper utrolig på snøen. Bare siden i går har det smeltet mye. Håper snart å få se noen løker som stikker opp av jorda. Ellers har jeg så langt bare sett ugrass ;) Det er det mest livskraftige som kommer først om våren. Ser at jeg har en fryktelig lukejobb når det gjelder krypsoleie.

Her om dagen var jeg så spent på om jeg kunne se noen juleroser som jeg har plantet under trærne i woodland 1 som jeg kaller det. Jeg begynte optimistisk med å prøve og måke meg frem tvers over plenen. Men snøen var alt for tung, klarte nesten ikke å løfte skuffa. Så jeg vasset igjennom 30 cm med kliss våt snø, og kom skikkelig våt over på andre siden av hagen. Der fikk jeg se knopper på to juleroser, og at de frøplantene som jeg plantet ut av juleroser i fjor hadde klart seg fint gjennom vinteren. Men jeg har sett juleroser som plutselig har klappet sammen etter å ha sett fine ut, så jeg venter litt til med å juble for høyt. Men den som hadde størst knopp er en julerose som jeg har plantet i en skråning. Kanskje de trenger å få vannet vekk for å ikke råtne?

Uansett er jeg skikkelig spent på de jeg har sådd selv. Kanskje de vil blomstre om et par år. Jeg så også flere av de auriklene som jeg fikk i fjor av Konkel, de så ut til å leve i beste velgående. I hvertfall de som hadde dukket opp av snøen. Jeg plantet de på dette stedet hvor det blir først bart i hagen, for å få litt tidlig blomstring på de. Har flere som står under 30 cm med snø på nordsiden av huset, og de vil det ta en lang stund før jeg ser noe blomster på.

Her om dagen kom det pakke fra Zimtrade, og det var to rosa konvaller, en høstphlox, to astilber og en heuchera. Plantene var friske og fine, så de fortjener skryt for det. Venter på pakke med peoner fra Litauen + en rosa blåveis som de måtte vente på siden det hadde vært så streng vinter der også. I slutten av april kommer peonmannen hit med pakke med peoner også. Han kunne kjøre de hit siden de sto i så store potter. Har planer om et nytt peonbed et eller annet sted her, har bare ikke bestemt meg for hvor enda.

Fortsatt god påske til dere! :)

torsdag 1. april 2010

Vår i lufta

I hvertfall nesten... I går kom det snø her, men jeg regner med at det må være siste krampetrekning på vinteren. Det håper jeg i hvertfall...
Drivhuset er stapp fullt av frøplanter, og jeg må ta i bruk golvet for å få plass til alt. I fjor vår hadde jeg alle citrus, fuchsia, phormium og cordylineplantene i drivhuset, men sånn er det ikke i år. De får stå i kjelleren til det blir slutt på nattefrost, for jeg har ikke plass til de i år. Jeg har aldri hatt så mange frøplanter i drivhuset som jeg har i år. I går var jeg på toppen av alt på gartneriet og kjøpte stiklinger av pelargonia, bacopa og scaevola. Må jo i år også ha noen sommerblomster til verandakassene! Det ble ikke akkurat bedre plass i drivhuset etter det ;)

I går toppet jeg alle dahliaplantene mine, og satte toppene i jord. Det gjorde jeg i fjor også, og de var veldig lette å få til å rote seg. Må få plantet om blodbeger snart, for de begynner å vokse skikkelig nå. Det er det som er det største problemet i et drivhus. Alt en har sådd trenger plutselig større potter... Drivhuset er for lite på våren, det er helt sikkert!

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...