onsdag 24. februar 2010

Noen sammenplantinger...







Her er noen bilder av noen sammenplantinger. Av en eller annen grunn er det en og annen hosta på bildene... ;)
Det er hyggelig å se på hostabilder på denne tiden av året, for jeg må jo leve i troen på at de dukker opp igjen utpå sommeren. Men med sånn vinter som denne, så blir jeg litt motløs. Det er akkurat som den aldri tar slutt. I natt var det 25 minus her. Nå er det nok både med kulde og snø. Jeg holder på å trøstebestille både i fra Hageglede og Zimtrade, men har så langt klart å la være. Den store gleden er at det spirer og gror i pottene mine her, til tross for kulden utenfor. Får bare panikk pga. plasssmangel. Har snart ikke flere ledige vindusposter igjen...

tirsdag 23. februar 2010

Så var det noen flere hosta igjen...

'Sagae'

Dette er en hosta som kan bli stor med tiden. Den trives best i halvskygge, og vokser ikke veldig fort. Den er gul i kantene på våren, men skifter over til kremfarget utpå sommeren.


'Ghostmaster'

Dette er en medium størrelse hosta og som trives best i halvskygge. Den har litt vridde blader og uregelmessige tegninger.

'Blue Umbrellas'

Dette er en hosta som jeg nettopp har fått identifisert. Den kjøpte jeg nemlig hos Rolf Eide, og da som 'Dancing in the Rain' . Den ser jo helt anneledes ut med hvite og grønne blader. Men den er ikke alltid stabil, og har derfor gått tilbake til opphavet/pollensorten som da heter 'Blue Umbrellas'. Vel, aldri så galt at det ikke er godt for noe. Jeg har nemlig en til av 'Dancing in the Rain', og den holder seg fint. Jeg må bare flytte denne planten til sommeren, da den blir kjempestor. Denne trives også best i skygge for å beholde fargen.

'Winfield Blue'

Dette er en hosta som vokser sakte som mange av de "blå" gjør. Den trives absolutt best i skygge/halvskygge, og der får den også den flotte blåfargen sin. I sol blir den grønn. Denne er av størrelse liten.

'Chinese Sunrise'


Dette er en hosta som tåler både sol og skygge. Den vokser fort og trives overalt. Den har bare en feil etter min mening, og det er at den skifter til nesten helt grønn i løpet av sommeren. På våren har den en nydelig nesten eplegrønn farge med en tynn mørkegrønn kant. Men men, en kan jo ikke få alt på en plante ;) Denne regnes som medium i størrelse.

Ellers skjer det ikke mye her for tiden. Jeg er deppa pga. all snøen. Det kom 30 cm med snø sist i forrige uke, og det er minst en meter snø på flatmark her. Snøen har nok søkket noe i sammen, ellers hadde det vært to meter her nå ;)
I morgen skal vi måke litt av takene her, for det har ikke gått et eneste takras i hele vinter. Det har jo ikke vært plussgrader her siden snøen kom i november!

torsdag 18. februar 2010

Noen hosta på R...

'Risky Business'

Denne er en av mine favoritter. Sport av 'Striptease' og den vokser relativt fort. Trives i halvskygge og er av medium størrelse. De bittesmå hostaene som synes på bildet er frøplanter av frø som har sådd seg selv.

'Reversed'

Medium størrelse, vokser sakte og trives som mange hosta i halvskygge.


'Revolution'

Dette er en av de seneste hostaene som kommer opp her, men den er verdt å vente på. Medium størrelse og litt sen vekst. Trives best i halvskygge.
Snøen laver ned som bare det her, og det er lenge til det er vår ser jeg :(

tirsdag 16. februar 2010

Fristelsene står i kø...

Det er bare å innrømme det, jeg er elendig til å motstå friselser...
Her om kvelden fikk jeg melding i fra Sigrid på hagegal at det var en liljeimport på gang med en dags bestillingsfrist. Det gikk jo som det måtte gå. Men jeg begrenset meg veldig, da jeg egentlig ikke har plass til en eneste lilje. Jeg har så mange fra før, og fikk plantet noen i høst også. Jeg bestilte bare doble liljer bortsett fra en. Har noen doble fra før, og synes de er så flotte.

I kveld kom det mail i fra Eli Marie Reiten (planteliste), og da ble det jammen noen planter bestilt derfra også... Jeg bør egentlig fratas tastaturet og visakortet, for dette blir en meget dyr sesong ser jeg allerede nå. Hostabestillingslista er milelang, men det er som forventet.

Har holdt meg unna hageglede, men regner med å gå på en sprekk når Zimtrade sin katalog dumper ned i postkassa.

Fabler også om det jeg tenkte på i fjor, nemlig lage hagestier og lage flere bed på plenen. Målet mitt er å utradere plenen i veldig stor grad. Har lyst å plante en slags allè med vintergrønne trær langs med der hvor det står mange halvstore furutrær, og legge belegningstein som gangsti mellom der. Og så lage opphøyde bed rundt de vintergrønne med mere hostaplanter. Jeg trenger mere skygge inn i hagen, og ønsker tips på vintergrønne planter som vokser fort og tåler masse sol.

Bør helst vinne i lotto snart ;) Men det er i hvertfall gratis å drømme!

I går priklet jeg hele 7 potter med blodbeger, og det har spirt flere i dag. Priklet også ørten potter med mørkbladede georginer, og de spirer 110%. Har så store plassproblemer allerede, at våren bør komme fort. Har ennå ikke sådd hverken tomat eller agurk, og skal jo ha plass til det også.

Det er meldt om mer snø i dagene som kommer. Vinteren virker uendelig lang akkurat nå.

lørdag 13. februar 2010

Spiring av primulafrø!

'Fortunei Aureomarginata'

Dette er en av de hostaene som selges overalt her i Norge. Det er en veldig grei hosta, for den tåler både sol og skygge. Den blir stor og trives egentlig overalt, selv i en tørr skråning hvor jeg har et par stykker.
'Frances Williams'

Dette er vel den hostaen som nesten betegnes som alle hostas mor, og som finnes i utallige hagen i hele verden. Den trives best i halvskygge, og kan bli virkelig stor. Vokser ganske fort og er veldig fertil. Sist sommer så jeg mange frøplanter rundt den ene jeg har.

I går oppdaget jeg to spirer i en potte hvor jeg har sådd doble primula. Jeg hadde den i kjøleskapet i en uke, og etter det har den fått både lys og varme. Det er nå hele 12 blodbegerspirer, så dette går jo over all forventning. Har også fått priklet 14 potter med helleborusspirer. Til alt overmål har jeg sådd 1,5 frøpakke med 'Bishop's Children', og alle frøene ser ut til å spire... Hjelpe og trøste, det kommer til å bli akutt plassmangel om bare litt. Har sådd flere potter med akeleier, og to potter med doble stokkroser hvor det har spirt i den ene. Jeg fikk en potte fra Ninni i fjor, og er kjempespent på om de vil blomstre til sommeren. Siden disse er toårige bør en så de hvert år for å ha fortsatt blomstring. Har lest at en kan skjære de ned etter blomstring for å lure plantene til å leve et år til. Det samme kan en gjøre med revebjeller.
I går kom min nye hostabok fra amazon dumpende ned i postkassa. Siden det har jeg bare lest og lest. Jeg har den gamle utgaven av den også, men har bestemt meg for å beholde den. Den har mange andre bilder enn i den nye, så derfor vil jeg ha den også.

torsdag 11. februar 2010

Noen små og store...

'Fireworks'

Dette er en hosta som regnes som liten/medium. Den er vakker synes jeg, men den vokser sakte dessverre. Trives best i halvskygge.

'Dew Drop'

Dette er en hosta som betegnes som liten. Den vokser sakte og trives best i halvskygge. Så den første gang på Tøyen i Oslo da noen i Blomstervenners klubb hadde noen planter for salg som ble revet bort før jeg fikk sukk for meg. Den måtte jeg bare ha, og fant den i Nord Irland. Ingen sak trodde jeg, men plantene ble i postens varetkt i tre uker. De overlevde med et nødskrik, men posten er ingen god løsning hvis en importerer selv...

'Country Mouse'

Dette er en minihosta som trives best i halvskygge. Vokser relativt sakte, men er en av de bedre i vekst av de små synes jeg.

'Cat's Eye'

Den er en mini hosta som virkelig er mini. Den er så bitteliten at jeg tror den har dødd ut hver vinter, men etterhvert dukker det opp noen bittesmå blader. Den liker best halvskygge.

'Julie Morss'

Denne hostaen er også en sånn som skifter til mer grønn utover sommeren. Det er en hosta som blir ganske stor. Den vokser fort og tåler sol og skygge.

plantaginea 'Aphrodite'

Denne hostaen kjøpte jeg av jensen for flere år siden. Den har hos meg aldri blomstret, for her i Norge er det ikke varmt nok. Men i varmere klima vil den se slik ut. Vakker, ikke sant? Den er av medium størrelse, og tåler både sol og skygge.

tirsdag 9. februar 2010

Deltagelse i Frk. Solslikk

Min deltaker i konkurransen til Anne på Moseplassen heter Frk. Alpesnø. Planten er en rhododendron som heter 'Cunninghams White' og er den aller første rhododendron som blomstrer i min hage. Den har rosa knopper og er virkelig et syn når hun står der i rosa og hvitt.

mandag 8. februar 2010

Noen små hosta...

Disse svarte plastskiltene er ikke så store, så det sier litt om hvor liten denne er. Vokser sakte, og trives i halvskygge. Jeg har virkelig sansen for disse minihostaene, for de er så søte :)

'Cherish'

Denne er en mini hosta og den vokser temmelig sakte som mange av de bittesmå hostaene gjør. De små kan fint plantes i en frostsikker krukke og dekkes med granbar og snø for best overvintring. Den trives best i halvskygge.

'Cat and Mouse'

Dette er en liten/medium hosta som vokser ganske sakte. Den er gulgrønn i kantene først på våren, men skifter til cremefarget senere på sommeren. Trives best i halvskygge.
'Aristocrat'

I natt kom kulda tilbake, for det var 15 minus i dag tidlig. Det er det nå også, så jeg gjør meg ingen forhåpninger om noe snøsmelting med det første...
I dag la jeg i bløt de siste irisfrøene, og de andre er lagt i kjøleskapet igjen, nå med vått papir. Tenkte jeg skulle få sådd noen flere frø en av dagene.
er spent på om alle helleborusplantene vil overleve. Tror jeg har priklet 12 stk. og det er jo bare helt fantastisk i mine øyne. Hvis de overlever frem til våren skal de plasseres sammen med hosta i mitt nye proskjekt woodland 3 som jeg begynte på i sommer. Jeg lengter meg vill etter våren...

søndag 7. februar 2010

Blodbegerspirer!

'Spilt Milk'
'Fortunei Albopicta'

I går oppdaget jeg to små blodbegerspirer og irisspirer! Jeg hoppet omtrent i taket da jeg oppdaget det. Jeg tror bestemt at blodbeger trenger varme for å spire. Jeg har et minigartneri fra Grønt fokus, og når jeg setter på lys der blir det skikkelig undervarme i øverste hylle. Gledelig er det i hvertfall. Jeg fikk ferske frø av en snill dame på hagegal, og det er nok kanskje det viktigste. Jeg fikk ikke frem blodbeger i fjor, og jeg savnet de så inderlig hele sommeren. Da håper jeg de overlever frem til det blir vår ute.

I går var det bare få minusgrader her, og da dryppet det i takrenna på sørsiden av huset. Hvilken herlig lyd! Men det er så mye snø her, at det tar nok lang tid før den er borte for godt. Men uansett er det hyggelig å se sola!
Dagens hosta er to temmelig ulike hosta. 'Fotunei Albopicta' var en av de første hostaene jeg kjøpte. Kjøpte den tidlig på våren, og syntes den var så vakker med sine marmorete blader. Men jeg ble kjempeskuffet ut på sommeren da den skiftet til nesten bare grønn farge ;) Jeg synes fortsatt den er penest på våren, men den vokser godt og blir en stor hosta etterhvert. Jeg har min i morgensol/halvskygge og den trives godt der. Når jeg kjøper hosta nå leser jeg alltid om de skifter til grønn farge i løpet av sommeren, for de pleier jeg å unngå. Liker best de som beholder fargen igjenom hele sesongen.
'Spilt Milk' er en varigert/marmorert hosta som vokser sakte, dessverre. Den er utrolig vakker og trives best i skygge/halvskygge. Jeg har hatt min i to år, og jeg håper den en dag blir noe større, selv om den av størrelse blir regnet som medium. I år er det kommet en sport av denne som heter 'Pistache', og den er på ønskelista! Den vokser også like sakte, men det er lite å gjøre med det. Må bare ha den, må bare ha den... ;)

onsdag 3. februar 2010

Snøkaos og masse irisfrø

Siden i går kveld har det kommet ca 30-40 cm med snø...
Når ser vi snart ikke ut av vinduene her, for de er snødd igjen...
Det laver ned som bare det fortsatt, og yr meldte i går bare om 0,3 mm med snø i går kveld...
De er ikke mye til å stole på, nei...

Fikk irisfrø fra SIGNA i går, men det spørs om det blir vår her noen gang til at jeg får plantet de ut... ;)
Dette er i hvertfall frøene som kom:

- ensata white & purple
- ensata mixed blue ex SIGNA
- laevigata blue outstanding
- versicolor ex 'Candy Striper'
- versicolor ex 'Candy Striper'
- versicolor ex 'Mint Fresh'
- versicolor ex 'Party Line' OP
- versicolor ex 'Whodunit' OP
- versicolor white w.lavender veins
- Siberian ex 'Barefoot Boy' OP
- Siberian ex 'Contrast in Styles'
- Siberian ex 'Dancing Shadows'
- Siberian ex 'Shall We Dance'
- x biversata (vers x ensata x vers) pink
- x biversta red wine tints OP
- Siberian ex 'Sibirische Nacht'

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...