onsdag 30. september 2009

Nattefrost og årets siste daglilje

Ja det er litt vemodig, men denne dagliljen er nok årets siste. Den sprang ut for to dager siden. Den kjøpte jeg fra en import på hagegal våren 2006. Navnelappene fikk jeg aldri somlet meg til å sette på, for den våren holdt jeg på å flytte hit og hadde mer enn nok med å grave opp ørten planter. Nok om det, den kommer fra USA, og vil nok ha mer varme og sol enn det denne sommeren kunne oppvise.

Angående varme, så er det nok slutt på det også for i år. I går natt var det minus 2,5, og i natt var det minus 3,5. I dag tidlig var hagedammen helt islagt, og det var ikke plussgrader ute før kl var 10. Brrr, dette synes å bli en tidlig vinter. På lørdag melder yr om regn og minus grader. Lurer på om det kommer snø da, ja...

I dag har jeg reddet inn planter som har stått ute i to netter, og det har gått sånn tålig bra. Jeg la agrylduk over fuchsia i går, men glemte bort brugmansiaene som sto et annet sted. De hadde frosset i toppen, men jeg satte flesteparten av de ned på planterommet. De resterende skal jeg gi bort til en venn av meg. Jeg har rett og slett ikke plass til alle disse store plantene.
Når jeg bar plantene inn i dag hadde jeg det samme problemet som jeg har hvert år. Logistikk ;-)
Jeg har kun kjøpt to planter i år som skulle inn, men de er til gjengjeld temmelig store. Nemlig to Cordyline australis. De har vokst noe sykt i sommer, og er temmelig omfangsrike allerede etter en sommer ute.
Jeg flyttet om på absolutt alt der i dag, og prøvde meg frem med flere løsninger før jeg ble fornøyd. Slitsomt!!

Etter å ha fått inn alt som var ute, så var det på tide å rydde i drivhuset. Huttetu, så mye jobb dette er. Jeg har fått satt inn alle hagemøblene også, men har igjen hageslanger og flere potter. Jeg synes jeg har noe overalt.... Men jeg blir nok ferdig i år også.

Det jeg ikke er ferdig med er å høste inn purre. Nå har jeg gitt bort masse av den, men ennå har jeg 1,5 pallekarm igjen å høste fra. Til neste år skal jeg ikke så 4 pakker med purrefrø, nei ;-)

lørdag 26. september 2009

Mer høstblomstring

Selvsådd lupin
Sedum spectabile 'Brilliant'

Høstormedrue, Cimicifuga ramosa 'Brunette'

Dobbel daglilje, Hemerocallis fulva 'Kwanso Variegated'

Sedum spectabile 'Brilliant'

Strandkattehale, Lythrum salicaria

Bildene over er tatt for to dager siden. Fortsatt er det mye å glede seg over i hagen!

I dag har jeg gjort en ting, og det er vanning og atter vanning. Det er knusk tøre overalt, og bladene henger på nyplantede vekster. I dag var det 22 grader i skyggen, og nesten for varmt midt i sola. Vi fikk tatt ned uteteltet i dag, og nå er det ikke så mange gjøremål igjen før vinteren kommer. I hvertfall ikke så veldig mange da...
Vi skal i gang med et større veiutbedringsprosjekt her før vinteren, men det er en felles dugnad med alle naboene i veien her. Det skal først graves ned en kom og plastrør for å lede overskuddsvannet som samler seg midt i veien bort, og deretter skal vi ha på grov grus. Til slutt skal vi ha sin subbus oppå der. Veien er pr. i dag helt nedslitt, og trenger en betydelig oppgradering. Håper vi rekker det før vinteren kommer.
Det som jeg absolutt skulle ha gjort før vinteren kommer er å luke i alle bed. Jeg ser at der som jeg luket helt rent for et par måneder siden, der er det nå masse ugress igjen. Jeg fatter ikke at det går an at det kommer så fort tilbake...

fredag 25. september 2009

Høstblomstring og irisgalskap



Bildene over er en av mine yndlingsblomster nå på høsten, nemlig Gentiana sino-ornata. Med det flotte været som har vært her i det siste, så har de ikke blitt stygge i blomsten som de ofte blir av regn. De står sydvendt bak drivhuset, og der ser det ut til at de liker seg.
I dag har jeg for en gang skyld fått utrettet mye i hagen. Jeg fikk først plantet ut 10 div. iris siberica planter som jeg fikk som frøplanter her i vår. De har stått i skyggen bak huset, og har virkelig vokst mye i løpet av sommeren. Siden jeg var så godt i gang, så begynte jeg på å dele opp en stor daglilje. I det bedet som denne sto, så plantet jeg for to år siden mange iriser som jeg kjøpte i fra Magnus i Bergen. Nesten ingen av disse har blomstret, for de ble overskygget av alle dagliljene som har stått foran. I fjor vår så lagde jeg et nytt stort daglilje/lilje/irisbed på nesten 12 x 3 meter. Av en eller annen grunn så har dette bedet bare blitt halvfylt med planter, for jeg har hatt en ide om å dele disse store dagliljene mine. I dag så ble det bare med den ene dagliljen som ble delt, men jeg fikk flyttet alle irisene som sto i dette bedet bort til det halvfylte bedet. Skal si det ble fylt ja, for jeg flyttet nærmere 100 iris... Det var sibirica, germanica, ensata og pseudacorus. Fant også igjen en varigert ensata midt inne blandt alle irisene. Jaja, nå er det ikke plass til en eneste plante i det store bedet, men til gjengjeld er det nå blitt god plass i dagliljebedet. Jeg venter på liljeløk i fra Canada, og da vet jeg hvor jeg skal plante de...
Kjekt med litt omrokkering.
Det har vært et nydelig vær her i dag med 20 grader og sol. Det er så tørt ute nå, at nå i ettermiddag måtte jeg sette på sprederen ute i det nyplantede bedet.

Innhøsting av frø


Dagens bilde er tatt i går, og er en daglilje som ble kjøpt gjennom en import fra Tyskland som ikke gikk så bra. Dagliljen var dødsdømt i utgangspunktet, men jeg jeg ga den et forsøk alikevel. Den heter 'Blackie' og kommer fra Tamberg. Så dagliljer skal en ikke gi opp selv om de kan bruke noen år på å blomstre. Den lever ikke opp til navnet sitt, men jeg synes den var vakker uansett. Synd den blomstrer så sent, for da rekker ikke alle knoppene å komme ut. Jeg har en annen daglilje som også kommer med sin første blomst nå i disse dager. Tydelig at den trenger mer sol og varme for å blomstre tidligere.
I går hadde jeg et anfall av litt arbeislyst, og da var det masse som skulle gjøres. Jeg har mange iriser som har satt frø i sommer, og i går satt jeg i høstsola og renset frø. Har så langt sådd 75 potter med irisfrø av div. sorter. Noen er kjøpt, mens de fleste kommer fra egen hage. De er satt i kasser bak huset, og håper på spiring til neste vår. Høstet også inn bulbiller fra 'Ove' i går, og skal få sådd de også. Har planer om å få delt opp noen dagliljer og få flyttet de. Det har jeg tenkt på lenge, men det blir utsatt hver gang. Kanskje det blir i dag?
Ha en flott dag alle sammen!

onsdag 23. september 2009

Flott høstvær

I de siste ukene har det vært et nydelig høstvær her. Har bare hatt to dager med litt regn nå, men det har bare vært helt fint. Det var blitt så tørt igjen, at bittelitt regn gjorde ikke noe. Jeg har nesten ikke fått utnyttet finværet pga. dårlig form, men litt har jeg da fått gjort. Har fått tømt drivhuset for div. planterester som har tørket inn i mitt fravær, og har fått tømt endel potter og kar med visne blomster. Den nye kompostdyngen i en skråning her har fått masse avfall. Jeg har også fått tatt vekk en million (nesten) kapsler av papaver somniferum. I fjor høst var jeg så dum at jeg sådde ut noen (les endel) frø i et stort hostabed. Det blir ikke gjentatt i år, nei. Valmuene har vært aldeles praktfulle, så jeg klager ikke på blomstringen. Det ble bare alt for mye av de, og hostaene ble helt usynlige. Så jeg har tatt inn utrolige mengder med frø, og de er sådd i en skrånging hvor det ikke er noe annet. Håper de blir fine der til neste år. Dette hostabedet som ble invadert av valmuer, har da ikke blitt luket i hele sommer. Med det resultat at der har nesler og annet unevnelig ugress fått kose seg i fred i alt for lang tid. Jeg har så vidt fått begynt på det nå, slik at det ikke blir så mye luking til neste år der.

Mannen skulle å se på en jobb i en nabokommune og jeg ble med, og der var det jammen en Plantasje å besøke i nærheten. Det var et bedrøvelig utvalg så sent på høsten, men jeg fant i hvertfall en hvit sedum som jeg ikke hadde fra før. Sommerfuglene er veldig glade i disse, og de er et hyggelig innslag i hagen.

Dagens bilde er en Hauchera som heter 'Encore'. Når jeg lagde dammen i sommer, så delte jeg av noen avleggere av denne. De står i full sol, og de har blitt helt rosa. Artig at den samme planten kan skifte så mye i fargen ettersom hvor den står.


onsdag 16. september 2009

Sensommerblomstring

Meconopsis quintuplinervia



Sedum med sommerfugl

Iris ensata

Gentiana sino-ornata

Lenge mellom innleggene her, men jeg har rett og slett ikke krefter eller ork for tiden. Var ute her en dag og tok noen bilder av noen blomster. Det har vært kjempefint vær her i det siste, og det er jeg glad for. Men for mye eller for lite av noe er like galt, og nå er det knusk tørt. Ja, hva skulle en gjort hvis en ikke hadde været å klage på? ; )
Den Meconopsis quintuplinervia kjøpte jeg av jensen her i vår, og den er enda vakrere enn den ser ut på bildene... Liten og vever, og med en vakker lyseblå farge. Jeg har fått helt dialla på mecionopsis etter å ha sett den og 'Lingholm' før i sommer. Håper denne som blomstrer nå vil spre seg, siden den kan få utløpere.
Den Iris ensata som har blomstret nå må være litt døgnvill, for alle de andre blomstret i juli...
Gentianaene er virkelig vakre nå, og den har i år dobbelt så mange blomster som i fjor. Den lyseblå er ikke så ofte å se, så jeg er glad den trives så godt her.
Ellers er jeg strålende fornøyd med at det fortsatt er rødgrønt etter valget.
Ha en fortsatt fin dag!

fredag 4. september 2009

Kliss vått

Det er langt i mellom innleggene her i bloggen av mange årsaker for tiden. Fibromyalgien har vært spesielt ille i sensommer, og jeg mistenker det ekstremt fuktige været for å ikke gjøre saken noe bedre. Jeg klarer knapt å skrive noe eller gjøre noe i hagen for tiden. Jeg har også vært lenge syk, for denne feberen og hodepinen har vart i lange tider. Senest i dag har jeg hatt feber. Vel vel, det var klagingen for denne gang.

For litt over en uke siden hadde jeg besøk av Marosa, og det var kjempekoselig. Hun bare ringte meg fordi hun var i området forbi her, og kom på en liten snarvistt. Hun var her i fjor på samme tid, og det er jo alltid hyggelig å ha besøk av andre hagegale.

Hagen lever sitt eget liv for tiden med råtne liljer av alt regnet og ugrass. Bare siden i går har det kommet over 50 mm med regn, og det har egentlig nesten bare regnet her siden i begynnelsen av juli. Kjedelig, men lite å få gjort med dessverre. Det surkler når jeg går i plenen, og alt bare henger med nebbet.

Jeg oppdaget i dag at den hortensian jeg kjøpte som en liten stikling i fjor i fra Nautesund, kommer med en blomsterknopp nå. Bare lurer på om den rekker å blomstre før frosten tar den.

Hostaene står fulle av frøbelger, og jeg lurer på om jeg skal for en gang skyld skal høste de inn. Jeg pleier bare å la de så seg selv, og har pr. i dag veldig mange frøplanter av hosta rundt omkring. De liker seg nok her pga. av all leira som holder så godt på fuktigheten her, og i år må de i hvertfall hatt gode forhold. Jeg har høstet inn masse irisfrø, og har planrer om å få sådd de en dag bare det blir bedre vær snart.

I det siste har vi fisket opp av dammen hele tre frosker, og senest i går kveld kom den ene katta inn med en stor frosk i munnen. Den slapp den ned i forfjamselsen når jeg prøvde å ta den ut av munnen, og frosken spratt under en stort skap. Det tok sin tid å få tak i den, men vi fikk tak i den og fikk den ut levende. Kattene har snust i dag i den kroken den satt, så de lurer nok på hvor den ble av.

Jeg har fått forhåndstemt nå nettopp, så da er det ute av verden. Jeg elsker valgsendinger, og har fulgt med på mange av de programmene som har vært på tv i det siste. På valgnatta regner jeg med å sitte oppe til langt på natt, og i år er målingene så marginale at det skal bli spennende å følge med. I nabolaget her er det flere politiske aktive, og det er bra tross alt selv om jeg ikke deler deres valg av partier. Det som jeg ikke liker med politikk, er alle de som ikke stemmer. Siden en velger folk for fire år av gangen er det viktig å stemme, de som ikke stemmer kan i hvertfall ikke klage etterpå...

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...