mandag 29. juni 2009

Utgravning

I går var det over 32 grader her, og det er jo galskap å holde på med gravearbeider i en sånn varme. Men med veldig god hjelp av sønnen min har vi nå fått gravd vekk over 2/3 av gresstorva. Dette tippes vekk sammen med jorda vi fjerner. Jord er egentlig ikke rette benevnelsen på det, for det er ren leire der. På lørdag når vi skulle så smått stikke spaden i jorda, var det komplett umulig. Leira har den egenskapen at når den er tørr, så er den som betong i ordets rette betydning. Så det var bare å sette på sprederen, og vente på at leira skulle bli bløt. Det ble den, men samtidig blytung å skulle spa opp...

Så dette er et proskjekt som tar tid ;-) Når sola steiket som verst, så hadde vi litt skygge av "fugletreet" som er rett ovenfor der hvor vi bygger opp et lite fossefall. Så der krabbet vi rundt og bygde med stein. Steinhaugen min har virkelig fått bein å gå på, og nå har jeg virkelig et stort håp om å få brukt den opp. Det var jo med tanke på dam og steiner til den at jeg kjøpte den i utgangspunktet... I fjor var haugen på 13,5 tonn da jeg fikk den, og nå er det under halvparten igjen.

I dag er det litt mere disig, men fortsatt veldig varmt. 24 grader nå i skrivende stund, og det tegner til å bli nok en fryktelig varm dag. Det gjenstår å se hvor mye jeg orker i dag, for jeg er både solbrent og sliten. Men noe skal jeg da få gjort. Jeg tar også bilder underveis, og de kommer siden.

søndag 28. juni 2009

Solstikk...

Jeg må minst ha fått solstikk, for i går reiste jeg til Kongsberg for å kjøpte utstyr til hagedam.
Det gjenstår å se om dette var noe lurt, og jeg innbiller meg at jeg har begitt meg ut på noe som jeg vet veldig lite om. Fortsettelse følger... ;-)

fredag 26. juni 2009

Rikt dyreliv rundt her



Sent på natta her en natt så sønnen min et rådyr som tuslet i gjennom hagen her... Jeg som levde i den villfarelsen at de bare var her om vinteren, måtte bare innse at sånn er det ikke. Men enn så lenge, intet oppdaget av skader. I går kveld gikk vi kveldstur for å se på sauene som har blitt et årvisst innslag her. Bæææææææ...sa de, og det sa de i fjor også. ;-) Nå med denne varmen, så står både vinduet og verandadøra oppe på soverommet. Gjett om den brekingen høres godt med sauer bare hundre meter herfra. Ikke nok med det, i natt hørte jeg ugle her for aller første gang. Tror jeg våknet minst 10 ganger... Så nattesøvnen er ikke veldig god for tiden ;-)
Vi har også oppdaget et spurvepar som har rede innunder den nederste taksteinen på nordsiden av huset. Vi har svart glasert takstein, og det må da bli fryktelig varmt der nå om dagen? I går var det 29,5 grader i skyggen her. De flyr inn der med mat ørten ganger om dagen, og jeg forer de med oppbløtt brød som går unna som bare det.
Dagens bilder er tre Iris sibirica. 'Memphis Memory', 'Lady Walpole' og 'Butter and Sugar'

torsdag 25. juni 2009

Varmt i dobbel forstand

Her har det virkelig kommet sommervarme. I går var det 28,5 grader her! Jeg har vært syk siden lørdag med høy feber og sår hals, og det har ikke vært noe deilig i sånn varme. Nå er jeg mye bedre og håper at ulumskhetene er borte.

Irisblomstringen fortsetter for full styrke, og her er noen flere bilder:

Iris chrysographes 'Stjerneskud'

Dette er en gammel sort som jeg ikke vet hva heter. Veldig villig, og blomstrer lenge.


'Député Nomblot'.

'Change of Pace'. Den er kjempestor og måler 1,20!




'Riverboat Blues'

Iris sibirica 'Caesars Brother'

søndag 21. juni 2009

En stor loop...




Det overskriften hentyder til er de to øverste bildene. Den heter nemlig 'Loop de Loop' og den har jeg hatt i mange år uten at den ville blomstre. Men etter at den ble flyttet i fjor, så ble det fart i sakene. Det er den største iris jeg har, den måler nemlig 1,10! Blomsten er også kjempestor, så den er litt av et syn.
De to andre er Iris chrysographes. Den ene heter 'Rubella' og den andre som jeg har vist før har jeg nå fått navnet på. Den heter 'Black Form'.
Det er fortsatt flere som ikke har sprunget ut, så det kommer enda flere bilder fremover ;-)

lørdag 20. juni 2009

Tordenvær og ødeleggelse





I går kom det lyn fra nesten klar himmel her. Vi hørte buldring langt i det fjerne, og så plutselig smalt det rett i nærheten og det knitret i kontaktene her. Det skjedde så fort at jeg rakk ikke å få trukket ut div. kontakter. Jeg rakk ikke å bli redd engang! ;-)
HDPVR opptageren fra Canal Digital virket ikke etterpå. Så det blir lite tv kikking her til vi får ny strømforsyning. Antagelig er det den som gikk i stykker, men det vet vi ikke før vi får testet den. Ergelig, for jeg følger med på en serie som heter John Adams og som går på NRK2 på lørdagskvelden.
Som vanlig, så er det noen irisbilder i dag også. De springer ut så fort her, at jeg rekker nesten ikke å få tatt bilde av alle sammen ;-)
Bilde nr. 1 er en germanica som kommer fra Magnus. Den skal jeg prøve å finne navn på ut i fra hans egne bilder. Det er første gang den blomstrer nå i år, og jeg liker den veldig godt.
Bilde nr. 2 er en Iris ensata 'Japaneese Pinwheel' og ble kjøpt fra Zimtrade nå i vår.
Bilde nr. 3 er jeg mer usikker på, men tror at kanskje det er en Iris versicolor som heter 'Faded Jeans'. Men jeg er langtfra sikker...
Bilde nr. 4 er en germanica som heter 'Edward of Windsor' og kommer i fra Eurobulb.

fredag 19. juni 2009

Flere nye irisbilder






Det springer stadig ut nye blomster, og jeg knipser i vei. Øverste bilde er Iris siberica 'Mrs. Rowe'. Den kommer i fra Magnus, og den blomstrer for første gang nå.

Bilde nr. 2 er mine mellomblå iriser som var mye lysere i fjor. Men får håpe de ombestemmer seg og er enda lysere neste vår igjen ;-)

Bilde nr. 3 er en bitteliten iris som jeg ikke vet navnet på. Den blir ikke mer enn 20 cm høy.

Bilde nr. 4 er Iris siberica 'Sparkling Rose'. Kjøpt fra Nautesund.

Bilde nr. 5 er Iris chrysographes. Kjøpte fra Eli Marie Reiten i Ålesund.

I går kom det 14 mm med regn her, og det var veldig bra. Da slipper jeg nemlig å vanne her i dag ;-)

torsdag 18. juni 2009

Noen irisbilder...





Nå har tiden flydd fra meg, og jeg har ikke fått skrevet noe her på lenge. Hagelagsmøtet på mandag med besøk av Inger Lise Wiersdalen gikk kjempefint og vi var ca. 20 stk. der. Når en tenker på at tettstedet Hvittingfoss har ca. 1500 sjeler, så er det ikke så verst. Vi som var der fikk i vertfall sett flotte lysbilder som var tatt av Inger Lise og hun fortalte om stauder og liljer. Kunnskapsrik dame, ingen tvil om det. Det høres med til historien at hun hadde med seg planter for salg, og at noen av de endte her. Merkelig.... ;-)
Siden har det vært så travelt her at tiden bare forsvinner. I flere dager nå har jeg tatt masse bilder av alle irisene som blomstrer akkurat nå. Flere av de blomstrer for første gang i år, og det er jo ekstra stas. Det er mange av de som kommer i fra Magnus, og jeg må se etter og sammenligne med bilder for å få navn på de.
Det øverste bildet er Iris chrysographes som jeg kjøpte av jensen i fjor. Den er den mørkeste iris jeg har i hvertfall. I sola så den helt svart ut.
Flere bilder kommer etterhvert.

mandag 15. juni 2009

Travel dag

I dag blir det full fart og mange gjøremål. Vanning står på programmet som vanlig. selv om det regnet bra her om dagen oppdaget jeg mange tørre potter i går. Jeg har vel fått stelt meg til med litt for mange ut og inn planter, og noen av de har ikke så mye jord rundt beina stakkars...

Senere i dag skal vi ha hagelagsmøte på kulturhuset her, og vi får besøk av Inger Lise Wiersdalen fra Langangen planteskole som skal holde foredrag om stauder og liljer, og vise lysbilder. Hun skal også ha med noen planter for salg. Jeg vet hun begynner å bli tom for det meste, men det er jo heller ikke sikkert det kommer så mange dit. Men noe skulle hun da ta med. Vi hadde annonse i lokalavisa på fredag, og en liten notis i dag. Hvis vi bare blir den "harde kjerne" i styret, så får ikke det hjelpe. Vi får hygge oss vi som er til stede :-)
Jeg har bestilt noen planter av henne, så de får jeg i hvertfall. Vi skal ha utlodning av noen planter også, bl.a. noen Iris chrysographes.

Angående Iris chrysographes, i går sprang en blomst ut på en av disse som jeg kjøpte av jensen i fjor sommer. Den var skikkelig svart! Nå har jeg etterhvert fått samlet meg flere av disse, men maken til den i går har jeg ikke sett før. Det må være den svarteste blomsten som finnes. Bilder kommer senere... ;-)

lørdag 13. juni 2009

Deling av hosta...

... har jeg holdt på med i dag. Noen er kjempelette å dele, andre må en bruke sag på omtrent. Jeg har utstyrt meg med en bra kokkekniv i rustfritt stål som jeg fyker rundt med i hagen på jakt etter delbare hosta. Jeg tenkte på det før i dag, at det må se litt mystisk ut å fly med en kjempestor kniv i hagen dag ut og dag inn. Men naboene rundt her begynner vel å bli vant til litt av hvert etter at jeg flyttet hit ;-)

I dag var vi en liten tur på gartneriet her, og jeg måtte bare kjøpe en Cordyline australis til. De hadde den på tilbud, og da kunne jeg jo ikke la være...

Den har navnesorten 'Red Star' og ligner ganske mye på den første jeg kjøpte i Bergen for over to år siden, men ikke helt. Denne virker mye smalere på en måte. Jeg kjøpte også en annen i vår, og den heter 'Purple Tower'. Den er som navnet tilsier, mye mer lilla i bladverket enn de to andre jeg har. Men da får det holde. Jeg steller meg til med enda flere ut og inn planter, og burde snart lære meg at det er masse jobb om vinteren...

Det ble et fantastisk vær her i dag, og gradestokken kom opp mot 24 grader. I går hadde jeg på varme her, og lå under pledd på kvelden. Skal si det skifter fort.

I morgen skal jeg be mannen om å gjøre den årlige klippen av "fugletreet" her. Det er en formklippet gran som må klippes på toppen hvert år, ellers så vokser den til himmels. Da må han opp i en lang stige, og det er ikke noe for meg. Jeg blir svimmel i en gardintrapp...

Jeg skal nøye meg med å klippe den nedenfra, for det må også gjøres. Hvis ikke får den granbar ned til bakken og mister sin fine fasong. Akk ja, hva en steller seg til med...

Dette er et gammelt bilde fra vi flyttet inn, og der er treet nyklippet.

fredag 12. juni 2009

Kjedelig dag


I dag har det kommet 12 mm med regn her. Ikke dårlig! Kanskje gressfrøene mine vil spire da? Jeg sådde til et område der hvor jeg lagde en ny sitteplass, men det har nok vært for tørt der til at gressfrøene ville spire.

Regnvær er kjedelig, men jeg har i hvertfall fått vasket ørten maskiner med klær om ikke annet. Mens det var opphold fikk jeg plantet heucheraen og lewisiaen. De er nå plantet i en skråning hvor vannet renner vekk. Det gjenstår å se om det hjelper.

Bildet over er av en av de mange irisene jeg har som blomstrer fremover. Er det noen som vet hva den heter?

Men det kjedeligste som hendte i dag var at hagegal forsvant pga. tekniske problemer. Må si jeg savner "gal" når det ikke er tilgjengelig. Men det ordner seg snart tror jeg.

I hagen blomstrer nå to meconopsis som jeg kjøpte for noen år siden av Bjørnar. 'Lingholm' og en hvit betonicifolia 'Alba', tror jeg den heter i hvertfall. De er så flotte, og jeg tror jeg har plantet de på rett plass. De står på nordsiden av drivhuset, og har kun morgensol.

Til slutt så vil jeg vise frem et bilde av kontraster av farge på blader og stilk på hosta. I år så kjøpte jeg en hosta som heter 'Designer Genes', og den har blitt en av mine favoritter.

Ny 'Caramel' innkjøpt


I dag regner det skikkelig her, og jeg håper at det kommer noe som monner. Det er lenge siden det kom mer enn 2mm, så naturen trenger fuktighet.

Det eneste som er synd er at i dag har tre iriser sprunget ut, men håper de ikke blir for stygge av regnet.

I går hadde jeg et hyggelig hagebesøk av en venn fra Kongsberg, og det var så koselig. Vi pratet hage i flere timer, og var en tur på gartneriet også. Det ble ikke mye innkjøpt, men fikk kjøpt Heuchera 'Caramel' og en hvit lewisia. 'Caramel' hadde jeg i fjor, men den døde i vinter. Tror den er en av de mest sarte heucheraene. Nå skal jeg plante den et annet sted, og håpe på bedre lykke med overvintringen der.

Ellers er formen elendig for å si det mildt etter to netter med minimalt med søvn. Urk...

Feieren skal komme i dag, og jeg har satt frem stige og skalket alle luker. Vi som bare fyrer med ved, trenger å få feiet pipa skikkelig.
Bildet over her er av en clematis som jeg kjøpte i fjor høst på salg. Jeg var redd den ikke var herdig, så jeg hadde den i drivhuset i vinter. Den klarte seg utmerket, og satte knopper der allerede i april. Den heter 'Chrystal Fountain' og er flott synes jeg med denne spesielle blomsten.

tirsdag 9. juni 2009

Har gjødslet i dag...

...og da blir det ikke regn. Det har motsatt effekt hvis en pusser vinduer... Så i morgen bør jeg pusse vinduer, for jeg trenger regn her ;-)



I dag har jeg fått kommet i gang med litt planteproduksjon. Hostaene blir større for hvert år, og speiselt de jeg har hatt i mange år. Men det er litt av en jobb å dele de opp. Noen fra i fjor fikk større potte og ny jord. Jeg trenger flere hvite merkelapper. I fjor bestilte jeg fra et firma i Lier, og det må jeg huske på snart.





Dette er Primula sieboldii som blomstrer akkurat nå. Akeleiene blomstrer også, og snart begnner Iris germanica blomstringen sin. I dag telte jeg til 32 blomsterstengler på de jeg flyttet i fjor sommer! Snakk om å ha funnet riktig sted til de, ja. Takstein i jorda, nesten ikke jord og sol hele dagen ser ut til å være flott for germanicaer. Bilder kommer senere, da trenger jeg hjelp til å få navn på de.

søndag 7. juni 2009

Flere bilder fra Ramme gård

Dette er det første en ser når en kommer dit

Trapp med stauder, bl.a. Lewisia

Gullregn så langt øyet kunne se

Hvit trepeon, Paeonia rockii tror jeg

Azalea i full blomst

Disse minner meg om terracottakrigere

Det var mange flotte trær rundt dammene


Rhododendron var det mye av der

Vannfontene
Her var det utrolig nydelig

Veggen bak scenen som var kledd med eføy

Sitteplasser foran scenen


Bekk omkranset med bregner

Vannfall med masse hosta rundt

Et lite dansk hus med en nydelig fontene

Utsikt utover hageanlegget med søyleblodbøker

Gul trepeon, Paeonia lutea ludlowii eller noe sånt...

Vann var det overalt

En nydelig trepeon

Gullregn og trepeonknopper


Etasjeprimula, Primula beesiana tror jeg...

En av de mange vannfontenene

Denne fontenen sto også der.... ;-)

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...