søndag 31. mai 2009

Varm dag og hagebesøk

I går vannet jeg nesten hele dagen. Skal si det har blitt tørt her etter alt vindværet som har vært det siste. Vi var i 40 årsdag til en nabo i går, og da var det også veldig varmt helt til sola gikk ned. Etter det ble det iskaldt, og jeg satt med pledd ute og hutret! Skal si det er stor forskjell på dag og natttemeratur fortsatt.

I dag har det vært kjempevarmt her, over 25 grader og ikke et vindpust. Jeg har hatt besøk av Konkel i dag, og han var her i mange timer. Kjempekoselig!
Han er jo så snill for han hadde med et lass med aurikler til meg. Jeg fikk dyttet på han noen småplanter som jeg haddeog noen fuchsiastiklinger, men når jeg skal dele dagliljer skal han få flere av de. Noe må jeg jo få gitt tilbake.
Jeg hadde bakt bringebærkake, og vi satt i mange timer i pavlijongen og pratet. Der var det halvskygge, så det gikk an å sitte der.

Siden jeg sliter litt med plassen og hvor jeg skal gjøre av et lass med aurikler, så må jeg virkelig tenke meg godt om. Men jeg må prøve i morgen å få plassert de, og må prøve å få plantet de i halvskygge. Der trives de best, ingen tvil om det. Men jeg gleder meg virkelig til neste vår, for det må bli en fantastisk blomstring her da.

fredag 29. mai 2009

Mange nye planter

I går fikk jeg plantepakke i fra jensen. Som vanlig var det flotte planter! Plantene som jeg kjøpte var:

Primula 'Dawn Ansell'
Primula 'Miss Indigo'
Primula Garryard Gunivere'
Anemone nemorosa 'Green Fingers'
Dryopteris erythrosora
Epimedium x youngianum 'Niveum'
Ranunculus aconitifolius 'Multiplex'
Meconopsis quintuplinervia
Heuchera 'Regina'
Aconitum 'Red Wine'
Geranium himalayense 'Plenum'
Impatiens sp. 'Milo'
Millium effusum 'Aureum'
Nepeta nervosa 'Blue Moon'
Papaver orientale 'Harlem'
Uvularia grandiflora

Jeg har holdt på i finværet i dag med å plante de. Nå begynner jeg å få det trangt noen steder, og heretter må planteinnkjøpene planlegges litt mer enn det jeg har vært vant til... God plass til å plante hva jeg vil - hvor jeg vil, har jeg holdt på med i et par år nå, men nå er det brått stopp.

Heretter blir det nok bare hosta som uten videre kan spasere rett inn i hagen ;-)

Jeg har også fått luket i flere bed, og det var jammen på tide. Løvetann, kveke, kjerringrokk, krypsoleie og alt mulig annet ugress er sånn nogenlunde rensket vekk for øyeblikket. I fjor fjernet jeg mange tistler, og i år er det nesten ingen. Så det hjelper å luke, men det er så forferdelig kjedelig... ;-)

torsdag 28. mai 2009

Blomsterbilder,ekorn og fugler på besøk

Dette bildet er tatt ute. Jeg kommer vel til å ende opp med hundre ekornbilder, men de er jo så søte der de sitter og spiser brød.

Her er uteplassen ferdig møblert

Her er en skogdue som også holder til her. Vi så også to stokkender i går som svømte i bekken her, men de klarte vi ikke å få tatt bilder av.

Hvite frittilaria
Iris germanica som ble kjøpt på Tøyen i fjor vår

Her er bilde av uteplassen som ble laget her om dagen

Skjæra er en fast gjest som også forsyner seg av brød som blir lagt ut.

Hakkespetten er utrolig redd av seg, og beveger seg sjelden på bakken. Men her om dagen var han veldig sulten, og da måtte han ned på bakken for å spise brød.

I går hadde vi igjen besøk av ekornene som ofte er her daglig nå. Jeg må bare huske på å legge ut brød til de. For i går var det to her, og en annen gang var de tre. Den ene er veldig tam, de andre er litt mer reserverte. Bildet er tatt igjennom vinduet og i sollys som var rett i mot, og da blir det ikke så bra som det kunne ha vært.

onsdag 27. mai 2009

På shopping i regnvær

I går var jeg på det lokale hagesenteret her i regnværet, men det forhindret ikke meg i å shoppe...
Jeg holdt på å kjøpe en nydelig gullregn, men fikk den ikke inn i bilen. Den var kjempestor, og det må nok blir et tre som er litt på vent i hodet mitt...*ler*

Jeg hadde lyst på noe som det var litt høyde på, og som ikke ruinerte meg i samme slengen. Valget ble en Malus 'Royalty', dvs. prydeple med mørke røde blomster og blader. Jeg fant også en Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea' i samme slengen. Jeg har fått helt dilla på gult bladverk i år, og det ligner da ikke meg *ler*

Det jeg egentlig dro for var å finne to stoler og et bord som jeg skulle ha på den nye sitteplassen nede i hagen. Det fant jeg også, så nå skal jeg ut og skru i sammen bordet hvis jeg får det til. 10 tommeltotter har jeg minst, men får gjøre et forsøk siden det ikke så altfor vanskelig ut... ;-)

tirsdag 26. mai 2009

Ny sitteplass

Jeg skrev opp en lang liste i går over gjøremål, og fikk i hvertfall gjort en av de. Nemlig å lage en liten sitteplass av skifer som vi fikk i fjor høst. Mannen fikk de i fjor av noen som bare skulle kaste de på en jobb han var, og da sa han selvsagt ikke nei takk. De ligger nå pent i hagen her i nærheten av woodland 3. Det var litt av en jobb, for halvparten måtte graves ned. Det var steikende varmt her i går, hele 23 grader! I dag skal jeg ikke gjøre annet enn å nyte hagen, for ryggen er skikkelig vond etter gårsdagens utskeielser. Yr melder også om regn og torden, og da skal jeg i hvertfall ikke gjøre noe som helst. Legge meg under senga kanskje? ;-) Jeg hater nemlig tordenvær...

Jeg har mange iriser som blomstrer nå, både lave og mellomstore. Jeg har fire som jeg byttet til meg i fjor, og de er mellomstore og uvanlig tidlige. De andre irisene av Iris germanica som jeg flyttet fra halvskygge til full sol i fjor, skal jeg si har kommet seg utrolig fort. Det ser ut som de kommer med knopper alle sammen, men de kan en enda bare så vidt skimte knoppen på. Så derfor må de jeg fikk i fjor være uvanlig tidlige siden de står i samme bed og blomstrer allerede nå. Jaja, det er jo ikke meg i mot ;-)

søndag 24. mai 2009

Planer fremover

I går fikk jeg malt resten av stativet til "teltet" , og i dag satte vi det opp. Det gikk mye raskere enn i fjor, og nå er teltet innviet med familieselskap i dag. Jeg bakte to kaker i går, og en i dag. Så nå blir det lenge til jeg skal bake igjen ;-) Selskapet var veldig hyggelig, og vi var totalt 12 stk. med stort og smått. Broren min hadde med videokamera, og fikk filmet ekornet som nå er på besøk hver dag selv om vi er i hagen.

Jeg prøver å få samlet mine oppgaver i hagen for denne sommeren og det er disse:

* Få plantet 4 stk. roser som har ligget på vent i flere uker...

* Lage en liten uteplass av skiferheller - utført

* Få sprøytet med roundup, og få luket løvetann

* Fylle på jord i flere bed

* Fylle igjen "trikkesporene" og så til på nytt

* Luke i alle bed

* Kjøpe inn 12 thuja og plante i potter

* Gjøre ferdig veien med stein nede ved bekken

* Kose meg og slappe av i hagen også... ;-)

torsdag 21. mai 2009

Blomstring akkurat nå og noen hosta


Iris germanica

Noen av hostaene

Gul clivia
Blå Iris pumila
Gul og rosa aurikkel fra Nautesund
Blå og hvit aurikkel fra Nautesund
I dag har vi fått malt stativet til partyteltet. Det har stått ute i vinter, og allerede var det rustent. Vel, jeg håper ikke at det må gjøres hvert år...
I går fikk jeg plantet meg ferdig med hosta der som woodland 3 er. Jeg er ikke ferdig med området, for jeg mangler noen trær og busker. Nå skal vi med hagelaget til Ramme gård om 14 dager, så jeg håper jeg finner noe der som kan bli med hjem.
Jeg fikk plantet resten av de små hostaene i dag, og nå er alle i bakken. Litt av en jobb totalt sett, og det er godt at en ikke holder på med sånt hver dag.
De to bildene av kasser med hosta er 2/5 av det jeg har plantet...
Nå har nesten alle hostaene kommet opp av bakken av de jeg har, for nå mangler det bare tre av 160 stk....
Her om dagen bestilte jeg flere navneskilt fra England. Tusjen som jeg brukte i fjor har vært veldig bra, og skrifta er like tydelig som i fjor da jeg skrev på de. Ikke dårlig!
I går fant jeg en varigert løvetann her, og enn så lenge så er den fredet. Jeg var på styremøte i hagelaget her om dagen, og var da på omvisning i en lokal hage som var helt nydelig. I den hagen vokste det varigert skvallerkål, og i små doser er det en pen plante. Men neimen om jeg vil ha den selv ;-) Den er altfor vill og sprer seg nesten like mye som sin grønne slektning. Nei, jeg har nok løvetann her som ikke er fredet og som skal bekjempes.
Til lørdag blir yngstemann i huset 20 år og på søndag skal vi ha hele slekta på besøk. Uteteltet skal opp, og der hadde jeg tenkt å samle alle sammen. Uansett må jeg gjøre rent. Det er meldt om store nedbørsmengder i morgen, og da kan det passe bra. Ellers hadde jeg nok bare rota rundt i hagen...

tirsdag 19. mai 2009

Hagebesøk og planter i posten

Jeg rekker nesten ikke å skrive her, for jeg har så mye å gjøre...

I går fikk jeg beøk av sagae. Det var kjempekoselig å snakke med en som har like dilla på hosta som meg...

På kvelden i går hadde vi sturemøte i hagelaget, og det gikk for det meste ut på å diskutere turen til Ramme gård. Det blir alltid litt logistikk forut for sånne turer med privatbiler, men det går nok bra håper jeg.

I dag har jeg hatt besøk av Bjørg fra Skien, og det var kjempekoselig det også. Vi hagegale har utrolig mye å snakke om... :-)

Jeg fikk plantepakke i posten i dag i fra Solfrid :-) Mange flotte aurikler var innholdet, og de ble omgående plantet ut. Håper de vil trives her!

I ettermiddag og i kveld har jeg gravd ned 60 mustein som en kant mot der jeg har woodland 3 som jeg kaller det. Det ble fint synes jeg, men fyttikatta for en jobb. Jeg fikk i går hentet den gule magnoliaen min som har stått på gartneriet i tre uker. Nå er det slutt å nattefrosten, så nå kunne jeg hente den. Den er nesten like høy som meg, og virkelig litt av en plante. Jeg håper den vil trives og overleve vinteren. Jeg fikk også plantet ut to andre mindre magnolia og to syrinhostensia. I morgen skal jeg plante ut alle hostaene mine! Gjett om jeg gleder meg!

søndag 17. mai 2009

Dagene flyr...

...så fort at jeg har nesten ikke tid til å skrive i bloggen! For å gå litt tilbake i tid, så fikk jeg denne uka pakke i posten fra Ninni. Det var kjempeflotte stokkroser som hun hadde sådd selv. De er plantet ut, og jeg håper de vil trives.

På torsdag fikk jeg hjelp av sønnen til å dra utover fyllmassen i skråningen. Det var så tungt at jeg hadde ikke mulighet til å klare det selv. Godt med hjelp, ja!

Hostaplantene kom fra Nederland på fredag, og da hadde jeg nok å gjøre med å pakke opp de. Nå er jeg den lykkelige eier av 42 nye hosta.... : )

I går ble vannet fra Lågen koblet til, og jeg vannet i tre stive timer! Her er det nå skikkelig tørt etter sammenhengende vind i nesten tre uker. Så det var ikke en dag for tidlig med vanningen nei.

I dag har vi bare slappet av og har bare vært hjemme og kost oss. Jeg fikk endelig tid til å få plantet ut alle sommerblomstene som var i drivhuset, inklusiv Dahlia 'Bishop's Children. Av 14 frøplanter, fikk 12 mørkt bladverk. Det synes jeg var skikkelig flott! Så nå har jeg bestemt at det ikke skal være mer nattekulde rundt her. Natt til fredag var det ikke mer enn to pluss.
Så helt overbevist om at tempraturen blir varm om natta fremover er jeg ikke...

Ha en fortsatt fin 17. mai!

torsdag 14. mai 2009

Selvpåført vandalisme i egen hage...

I går skjedde det så mye her, at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Dagen i går startet med at jeg ringte og hørte med hvordan det gikk med jordblandingen hos firma som jeg skulle bestille jord hos. Joda alt gikk fint, og jeg kunne få jord på dagen. Fint sa jeg, og den skulle komme på ettermiddagen. Kl. 12 var mannen med lastebil og henger her... Jeg hadde nok håpet at fyllmassen kunne tippes der jeg skulle ha den, men det gikk ikke. Det ble for krapp sving pga. hengeren. Så enden på visa var at jeg fløy til naboen og hørte om jeg kunne låne en snipp av et skogområde rett over veien her. Vi fikk tippe fyllmassen der, og det gikk helt fint. Jeg hadde veldig lyst til å få jordlasset inn i hagen, for da slapp jeg å trille veldig langt med trillebåra med tung jord. Jeg har før nevnt at jeg har klippet med en snøbærhekk for å ha dette området som en "port" inn til hagen, og lastebilen alene uten henger kom fint inn. Men det jeg ikke regnet med/tenkte på var at den var fryktelig tung... Den lagde da noen "fine trikkespor" inn i plenen. Selv om det ikke var vått i plenen, så søkk den fryktelig ned alikevel. Jeg spurte etterpå hva lastebil med henger og jord veide, og da sa mannen 50 tonn.....Hvis lastebilen med jord veide halvparten skjønner jeg jo hvorfor jeg nå har trikkespor i plenen...Jaja, dumheten lenge leve ;-)

Min mann mente at jeg måtte spørre en nabo med traktor og skuffe om ikke han kunne flytte fyllmassen for meg inni hagen. En meget god ide som jeg i fortvilelsen og forfjamselsen ikke tenkte på engang. Godt noen kan tenke rasjonellt. Som sagt, så gjort. I går ettermiddag kom den snille naboen med traktor og flyttet all fyllmassen for meg der jeg hadde tenkt jeg skulle ha den i utgangspunktet. Den dekket nok ikke alt jeg hadde håpet, men det er vanskelig å beregne på forhånd. Jeg fikk i hvertfall tømt kompostbingen i går, og fikk lagt det i plaaekarmene som underlag. Den nye matjorda var kjempeflott, og jeg fikk fyllt opp fire pallekarmer med jord. Jeg fikk også satt ned 2 kg med setteløk før ryggen sa takk for seg i går kveld. Da var det bare å krabbe i seng kl. 22 ;-)
Jeg har jo ikke vett på å gi meg før jeg har så vondt at jeg hyler, så i dag skal jeg ta det med ro.

Det regner litt her, og da blir det en rolig innedag(enn så lenge til det blir opphold) Jeg har masse papirarbeide å gjøre, og jeg skal se om jeg får frem støvsugeren. Det er en dyd av en nødvendighet, for her ser det ikke ut. Om sommeren skulle jeg hatt hushjelp, for det kommer i siste rekke av gjøremål *rødme*

tirsdag 12. mai 2009

Lang dag i hagen

I dag har jeg hatt en super dag hvor mye har blitt gjort ute. Jeg har hatt god hjelp av yngstemann i dag, og da går alt dobbelt så fort. Det er så deilig å få hjelp til de tyngste tingene, f.eks. å trille stein ned til bekken ;-)Nå er veien nesten ferdig, og det gjenstår bare litt. Da kan en gå tørrskodd fra stien og langs bekken. Det har blitt mange trillebårer ned dit, men resultatet blir helt supert synes jeg. Det minker også betraktelig i steinhaugen, og det er kjempebra. Den er jeg nemlig noget lei for å si det mildt ;-) 13 tonn med stein, dvs. en lastebil full skal jeg ikke bestille igjen *ler*

Vi har også fått opp nesten all veden, og sønnen har kløyvet alt det vi tok opp i dag. Da mannen kom hjem fikk vi reist på søppelfyllinga med skrot og rot. Det var deilig å bli kvitt ;-)

Jeg fikk pakke fra Bakker i dag med georginer, Iris versicolor og matløk. Matløken skal jeg plante i pallekarmene i morgen. Georginen het 'Melody Harmony', og jeg håper den får like mørke blader som på bildet.

mandag 11. mai 2009

Rotedag

I dag har jeg ikke fått gjort noe særlig, bare surret rundt synes jeg selv. Men jeg har fått plantet en helleborus og fått ut mine egne selvsådde stauder. Jeg sådde i vinter frø av en Iris chysographes variant, og trodde først at ingen ville spire. De tok bare litt lang tid, men kom godt når de første spirte. Jeg plantet ut 14 syltynne strå i dag, og håper de vil trives midt i sola.
Angående iris, så har jeg knopper på to tuer med "gamle kjærringer" som de kalles rundt her. Det er vel en Iris pumila variant som blomstrer veldig tidlig med lillablå blomster. Etter at jeg flyttet alle mine iriser i fjor, så strutter de av bare glede over å kommet rett i sola og med sinnsyk god drenering. Under irisene ligger gamle sementtakstein som gir meget god drenering. Så jeg håper på god blomstring senere i sommer på alle de andre sortene iris jeg har.

Jeg fikk også plantet ut alle liljene mine fra Canada i dag. De har stått i potter, men kom altså i bakken i dag. Ellers går jeg bare rundt og nyter synet av alt som kommer opp av bakken. Nå blomstrer gulveis både enkel og dobbel, eller semi-plena som jeg tror den heter. Det er heller ikke lenge til at 'Vestal' begynner. Den er fylt og hvit, og helt nydelig.

I morgen håper jeg på en vindstille dag, for nå er jeg meget lei for å si det pent...Det har blåst her i over en uke, og nå vil jeg være ute uten å fryse og ha på meg masse klær.

søndag 10. mai 2009

Planting av humle

Jeg har hatt en gul humle - Humulus lupulus 'Aureus' i potte i to år, og i dag bestemte jeg meg for å finne en plass til den hvor den kan klatre uten å surre seg inni alt annet. Den skal jo også ha mye sol for å få frem den gule fargen, så valget falt på en sørvendt skråning ved siden av et oretre. Håper den kan etterhvert slynge seg oppover stammen der.

Det er snålt hvordan smaken i hagen endrer seg med årene. Før likte jeg ikke gult i noen sammenhenger enten det var på blomster eller blader. Jeg er fortsatt ikke noen stor tilhenger av gule blomster, men har da noen sånn hist og pist. Men gult bladverk har jeg fått helt dilla på. I fjor kjøpte jeg flere gule thuja, og har en utrolig flott liten plante som jeg fikk som stikling for et par år siden. Det er Physocarpus opulifolius 'Dart's Gold'. Den står i skråningen og lyser som en liten sol for tiden. Jeg har bare et ankepunkt mot den, og det er at den ikke beholder den fine fargen hele sommeren. Sånn er det med noen gule hosta også, for de skifter til mere grønt utpå sommeren. Så derfor har jeg i år bestilt noen som etter sigende skal være like gule hele sesongen. Det gjenstår å se hvor gule de forblir...

lørdag 9. mai 2009

Mere rydding

I dag fikk jeg hjelp av mannen til å skjære med vinkelsliper på all denne hønsenettingen som lå i bakken her. Han fikk også skjært vekk piggtråd og vaier som var viklet inni et tre. Nå er alt hentet opp, og ligger klart til å kastes på røysa/gjenvinningsstasjonen til uka. Det skal bli så bra å bli kvitt det. På mandag skal jeg bestille fyllmasse og jord. Jeg håper de har fått laget ferdig jord, så de kan komme hit i slutten av neste uke. Dette er et firma som blander egen jord, og den er jeg godt fornøyd med. Ikke er det snegler i den heller... Jeg klør i fingrene etter å komme i gang med å få planert området her.

Jeg fikk gjødslet alle planter i går, men da kom det heller ikke mere regn. Så i dag har jeg vannet alt, og det er litt av en jobb. Jeg har ikke fått plantet ut rosene fra ROM, for det har jeg ikke fått tid til. Har stort sett lest i Hostapedia i hele dag, og er bare kommet et lite stykke inn i boka.
Det er kjempemoro å lese om så mange forskjellige hosta. Må ha begjæret griper meg inni hjerterota, og jeg blir helt matt av å tenke på at det finnes over 7000 hosta...
Gleder meg til uka, for da får jeg pakke i fra Nederland. Bare hosta og ikke noe annet... ;-)
Da er det rene julaften for meg!

fredag 8. mai 2009

Frossen, våt og kald

I de siste dagene har det vært en fryktelig vind her som blåser igjennom marg og bein. I går satte jeg på varmen i stua, og den er på i kveld også. At en skal måtte ha på varme nå i mai er helt feil spør du meg...
Selv om det var kjølig i går ettermiddag, så fikk jeg i hvertfall tilbud om litt hjelp nede ved bekken av sønnen i huset. Da måtte jeg bare benytte anledningen ;-) Han trillet trillebår på trillebår med stein til "veien" ved bekken, og nå er vi faktisk kommet halveis med den jobben.

I dag har jeg vært på besøk hos min far i hele 6 timer, for min mor skulle på tur til Oslo. Det er ikke det at han ikke klarer seg alene, men min mor føler seg tryggere når hun ikke er hjemme selv. Så vi koste oss og har spilt Yatzy og kort i mange timer. Kjempekoselig! :-)

Når vi kom hjem fikk jeg hentet pakken min i fra Rom hagemiljø. Det var 4 stk. roser som jeg bestilte engang i vinter i et anfall av lengsel etter vår...
De står i drivhuset enn så lenge. Jeg ser til min store glede at mange av rosene jeg trodde var døde, skyter helt nede ved rota. Det blir sikkert ikke noe greie på de i år, men da klarer de seg kanskje alikevel.

Jeg kjøpte helgjødsel her om dagen, og nå i ettermiddag bestemte jeg meg for å gjødsle. Mens jeg holdt på kom det en skikkelig regnbyge, og jeg ble både våt og kald.
Så nå skal jeg sette med ved ovnen, ta frem teppet og Hostapediaboka, og høre på Radio Rock i P1 som begynner kl.21.00. Det er fredagens høydepunkt! De spiller nemlig 70-tallsrock som jeg elsker... ;-)

Ha en flott fredagskveld :-)

torsdag 7. mai 2009

Endelig litt regn


I går var det kjempefint på morgenen her, og jeg fikk plantet ut ørten purrer i pallekarmene. Etterhvert ble det iskaldt med en ufyselig vind, men jeg fikk i hvertfall plantet ut noen selvsådde stauder. Jeg vannet overalt i alle bed i går, for det var knusktørt. Jeg visste at det var meldt om regn i dag, men en vet jo aldri hvor mye som kommer. Nå regner det bittelitt ute, og de melder om litt i morgen også. Det er egentlig behov for en skikkelig rotbløyte her nå, men værgudene er ikke alltid innstillt på å vanne her når jeg trenger det av en eller annen grunn...
Så jeg får være fornøyd med det lille som kommer.
Dagene suser avsted, og det er mye som skjer i mai måned. Vi må ha styremøte i hagelaget snart, for vi skal ha tur til Ramme gård. De som skal være med skal ringe meg, og jeg håper at jeg får mange telefoner. Vi hadde en kjempekoselig tur i fjor til Botanisk hage, så en ny tur håper jeg blir like hyggelig.
Er bare redd for at det ikke er så stor plass i disse bilene. Jeg skal shoppe busker og trær, og hvordan løser vi det? Jeg er sikkert ikke den eneste heller...
Tenke, tenke...
Bildet over her er tatt i skråningen ved brønnen hvor det er tett i tett av hvitveis. Der er det fuktig, og det liker de åpenbart. Hvitveis er nydelig når det er mengder av de!

tirsdag 5. mai 2009

Bilder av området rundt bekken

Gamle murstein som jeg har funnet i bakken her

Bregne ved bekken

Bekkeblom

Bekken ved flommen i 2007

Bekken i dag


"Veien" i dag tidlig

Nærbilde av "veien"

"Brua" og "veien" frem til andre siden av bekken


Ved begynnelsen av stien

På midten av stien

Nedre del av stien

Bilde tatt i 2006 før vi hadde hugget noen trær i det hele tatt

Bilde tatt i påsken før vi begynte å hugge trær i år


Bilde tatt i dag av området jeg kaller woodland 3


Over her er det bilder av området jeg holder på med for tiden. Det er fryktelig mye å gjøre der, men i løpet av sommeren skal det bli ryddet og beplantet håper jeg. "Veien" langs bekken skal utfylles/steinsettes slik at en kan gå nogenlunde tørrskodd der. Jeg skal også ta bilder av området når jeg er helt ferdig med alt jeg har planlagt.

mandag 4. mai 2009

Prikling av helleborus

I dag har jeg priket helleborus som har brukt to år på å spire... Så de skal en ikke gi opp for tidlig, det er helt sikkert.
Har priklet over 20 planter i dag, og det skal blir spennende å se om de klarer seg fremover. Det var rimelig mye ugrass i noen av pottene som har stått ute i to år, så jeg vet ikke om jeg fikk revet av noen røtter i lukingen.

Jeg fikk også pottet om alle dahlia 'Bishop's Children'. Det må ha vært en særdeles potent biskop, for jeg har 12 planter, og det bare etter en halv pakke frø... ;-)

Ellers har jeg begynt på en tålmodighetstest av meg selv og ryggen... Jeg har begynt å legge stein og pukk i bekken for å lage en gangsti der nede. Som omtalt før så er nederste del før bekken et sumpområde hvor en setter seg rett og slett fast hvis en prøver å gå der. Så derfor har jeg brukt trillebåra frem til bakken ned mot bekken, og etterpå har jeg båret murerbøtter med stein og pukk. Jeg heller ut de store steinene først, og legger småstein og pukk øverst. Det går uhorvelige mengder stein til dette, og med mine armer og rygg tar dette noen dager bare for å komme noen cm fremover.... Jeg gjorde bare litt i dag, for sånt arbeide stopper seg selv, Men litt og litt hver dag, så kommer jeg meg frem til der hvor jeg skal ha en slags bro over. Broen er en helt vanlig europall inntil videre. Den er bare der for å komme seg tørrskodd over til andre siden av bekken. Ved skikkelig regnskyll må den legges på tørt land, ellers forsvinner den fort. Denne bekken jeg har flyr fort opp og ned, så er bro må evt. støpes hvis det skal blir noe som kan stå i mot alt vannet hvis det blir flom. Det var det for to år siden, og det var skummelt hvor langt opp vannet gikk da. Så derfor blir det en bro som lett kan fjernes. Planen min er å kunne lage en slags elvebredd hvor det er mulig å gå bort til der hvor stien begynner/ender alt ettersom hvor en starter. I og med at det er sumpaktig i hele området på hver side av bekken er dette litt av en jobb. Men er en gal, så er en gal... Jeg er det og tar konsekvensene av det *ler* Vondt i ryggen og armene er prisen å betale. I morgen skal jeg huske på å ta bilder av galskapen min, så jeg kan vise hva jeg holder på med..

søndag 3. mai 2009

Nye pallekarmer

I dag startet jeg dagen med å plante ut de irisene jeg fikk i fra Juni i posten i går. Håper de vil trives her! :-)

Mannen har hentet opp mere ved som er stablet opp i påvente av en vedkløyver. Dette er grankubber som er kjempestore, og vi kan få låne naboens maskin. De skal i gang ved trefelling og kløyving snart, så da blir det nok oppdelt ved her også etterhvert. Ellers har han fått kløyvet opp all ospa snart bortsett fra det som ligger nede ved bekken.

Jeg hentet i fra garasjen alle pallekarmene jeg haded stående der, og har i dag fått satt de opp ved siden av de jeg har fra før. Tror jeg har 8 eller 9 nå med tre høyder. To har jeg med jordbær, og fire skal jeg dyrke mat i. De resterende er reservert for hostadyrking. Jeg produserte opp endel planter for salg i fjor, og det ser ut som de kommer med grønne skudd alle sammen.
Så i år blir det nok flere hosta som skal formeres opp.
Jeg mangler fortsatt jord i fire av pallekarmene, men skal snart bestille både jord og fyllmasse. Da blir det nok jord oppi de siste også.

lørdag 2. mai 2009

Noen nye bilder


Sultent ekorn...

Jeffersonia dubia

Magnolia stellata

'Prickel'

'Blue Juwel'

Fylt og enkel blodrot
Blåveis i mange nyanser


Jeg startet dagen med å knipse noen bilder i full fart, og det første jeg så var et av ekornene som bor i nærheten. De sitter ikke stille lenge av gangen, så det er bare å knipse fort og gæli...
Mannen fikk tatt vekk all veden som lå oppe i hagen i dag, så nå er det bare veden nede ved bekken som er igjen. Jeg fikk raket opp all sagflisa som lå etter all kappingen, og den er lagt i en haug så lenge. Jeg har planer om å legge den nederst i en ny pallekarm,
Jeg fikk brent opp all kvisten etter snøbærbuskene, ogd et var en sann fornøyelse ;-). Poff, og så var alt borte. Nå er all kvisten som vi la i bunnen av bakken ned mot bekken borte. Alt er brent opp, og tilbake er det bare en bitteliten askehaug. Skal si det er forskjell på volumet...
Jeg var nede der og helte på masse vann nå nettopp, så nå er alt skukket. Til uka tror jeg at jeg skal bestille fyllmasse for å få dekket over den store gropa som er der.
Jeg har også fått kvernet opp sypressgreinene fra i går. Det ble til dekke i halve hostaland 2. Skulle gjerne hatt noen flere sånne greiner, men kan jo ikke ribbe hele hekken heller... ;-)
I ettermiddag fikk jeg kjøkkenånden på besøk (noe som ikke er så vanlig her i huset), og bakte sitronkake med skall fra egne sitroner! De var så tørre inni, at det ikke var noe saft å bruke fra de. Men jeg hadde sitronsaft på flaske, så det ordnet seg. Men jeg lurer på når sitroner egentlig skal høstes, slik at de skal være saftige? Noen som vet?

fredag 1. mai 2009

Sommervarme og ekornfamilie på besøk

I dag har det vært nesten 21 grader her, og helt stille. Det ble ikke noe bålbrenning på meg i dag, for jeg har vært så sliten etter i går at jeg har bare puslet litt i hagen. Har fått ryddet i de siste bedene som har smeltet frem på nordsiden av huset, og har beskjært sypressene som vokser der. De begynner å bli noen store trær, men jeg fjerner bare sidegreiner som har kommet helt ut av kurs etter tung snø i vinter.

Jeg og sønnen min var nede ved bekken og ryddet da plutselig et ekorn kom frem til oss, og det var så nærme at det bare var 50 cm fra oss! Det var tydelig at den ville si oss noe, for den bare spratt foran oss frem til "fugletreet" . Det er en formklipt gran som fugler og ekorn elsker her i hagen.
Jeg gikk inn og hentet noen brødskiver som jeg la under treet, og plutselig var det 3 ekorn der på en gang. Dessverre hadde jeg alle batterier til kamera til lading, så jeg fikk ikke tatt bilde av de. Men det var i hvertfall tydelig at ekornet som kom til oss var sulten og ville ha mat! Jeg har bare sett et ekorn av gangen her, så det var artig at det egentlig bor 3 i nærheten her. Kanskje to av de var unger? Jeg har foret disse ekornene i flere år, så de har jo vent seg til å få brødskiver/meiseboller. Så da må jeg nok bare fortsette med det, men det er i hvertfall kjempekoselig med dyreliv helt inn i hagen. Ekorn er søte å se på selv om de er noen skikkelig røvere! Her i går klarte det ene ekornet å få løftet ned en sånn spiral jeg har til å ha meisebollene i med meisebollen inni. Den var sikkert veldig optimistisk, men den ble for tung. Men den klarte å få den med seg et godt stykke, for den lå langt nede på plenen i dag tidlig. Jeg hang den opp igjen (den henger i en annen kurv)og mens vi sto å så på de i sted, så tok den ene og tok meisebollespiralen ned igjen! Fremmelig er vel et pent ord å bruke på de... ;-)

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...