søndag 30. november 2008

Nysnø og julestemning

I går lavet det ned med snø helt til langt ut på kvelden da det gikk over i regn. Men det har ikke blitt så mildt at snøen har smeltet av trærne enda, og det er bra. Da er det fortsatt julestemning ute med 15 cm med nysnø, og det passer bra siden det er 1. søndag i advent. De melder om mere snø og kulde utover i neste uke også, og det er bra. Jeg har nemlig planer og å dekke til med snø på drueplantene som står under et takskjegg hvor det ikke kommer så mye snø. Det skal jeg få gjort før det blir kulde for alvor. Snø er det beste dekkematriale for sarte hagevekster om vinteren. Nå har det vært en periode med litt barfrost før snøen kom, og det er helt topp. Da smelter ikke snøen så fort heller. Nå vil jeg at julestemningen skal fortsette ;)

Nå skal jeg gjøre i stand adventstaker og litt julepynt. Ha en riktig fin søndag alle sammen! :)

fredag 28. november 2008

Ferske helleborusfrø i november!

I går var det kjempfint vær her og det var hele 10 varmegrader. Jeg hang opp adventslys i går i den ene cypressen siden det var så mildt, for da slipper jeg å stå i kulda på søndag. Jeg gikk en rusletur i hagen etterpå. Da så jeg plutselig at det var modne helleborusfrø på den planta som blomstret i august/september. Frøkapslene hadde akkurat åpnet seg, og jeg sanket de med en gang. I dag er de sådd og satt under lys på planterommet. De har jo vært litt stratifisert ute, men lar de nå stå inne en stund i varmen. Så skal jeg siden sette de i drivhuset for mere kuldestratifisering. Disse helleborusene er litt ute av "kurs", for det er disse som jeg importerte i fra Danmark i februar i full blomst. Dette er orientalishybrider og fargen var mørkerød hvis jeg ikke husker feil. Det gjenstår å se om det blir noe spiring på de etterhvert. Men av erfaring så vet jeg at en ikke skal avskrive helleborusfrø, for de kan spire et år etter at en sådde de. Så jeg får bare smøre meg med tålmodighet, og se hva som skjer.

torsdag 27. november 2008

Kattastrofe

Det blir ikke mye skriving på meg for tiden, for jeg må prøve å holde meg borte i fra pc bruk. Tester ut stadig nye smertestillende i håp om at noe kan virke uten at jeg blir i koma av de, men det er ikke så lett å finne ser det ut som. Føler meg som en zombie til tider.

Har hatt travle dager, for jeg har vært mye hos mine foreldre i det siste. Faren min har så mye plager og smerter, at jeg får helt vondt av å se på han. Det å bli gammel er ikke bare lett, nei...

Huff, dette ble dystert. Men jeg har i hvertfall en morsom historie å fortelle. Jeg har i det siste strikket to gensere av alpakkagarn. Den ene katten min er en skikkelig frysepinn, og har en egen evne til å finne steder å ligge på som gir varme. Jeg hadde brettet sammen den ene ferdige genseren og lagt den på bordet, og vips så hadde han lagt seg oppå den. Da denne genseren skulle vaskes måtte jeg vaske den for hånd og etterpå tørke den flatt oppå et håndkle. Jeg la den oppå et tørkestativ inni et rom hvor jeg tørker klær. Jeg hadde ikke sett på dette stativet før jeg skulle brette klærne i sammen. Genseren hadde hatt besøk ja, og spilene på tørkestativet hadde blitt ødelagt rett og slett. De henger nå i en bue nedover, og jeg vet hvem som er synderen. Veslepus hadde altså lagt seg oppå genseren da den var tørr, og spilene på stativet hadde ikke tålt vekten av han. Det hører med til historien at Veslepus ikke er så veldig liten. Han er blitt en stor katt på 6-7 kg og det ble altså for mye. Når jeg skjønte sammenhengen, så begynte jeg bare å le. Min sønn foreslo at jeg må strikke et teppe til pus siden han var så glad i den varmen som ulla ga. Så det må jeg nok gjøre. Kanskje jeg skal kjøpe meg et nytt tørkestativ også ;)

søndag 23. november 2008

"Ny" bil

I dag har vi vært på en lang biltur for å kjøpe en "ny" bruktbil. Det er min mann som skulle ha en ny bil å ha på jobben, for den vi har fra før er moden for avskilting. Så han kjøpte en to seters med grønne skilter. Enn så lenge får vi klare oss med den. Jeg fikk den tvilsomme gleden av å kjøre den nye hjem, for han kjørte den bilen vi lånte for å komme oss dit. Dette var 7 mil herfra, og vi var ikke fremme der for å kjøpe bilen før det nesten var mørkt. Fy, hvor jeg hater å kjøre i mørket! Jeg hadde på meg brillene, men selv for det var det slitsomt å kjøre så langt. Var helt gåen når vi kom hjem. Kan det ha noe med alderen å gjøre???? Huff... ;)

Jeg har siklet i noen frøkataloger i dag, men det er også det eneste hagerelaterte jeg har gjort på lenge. Ute er det fem minus og ikke et eneste fnugg med snø. Jeg misunner de som har plantene under en hvit dyne.

Jeg er ferdig med genser nr. 2, og har skikkelig abstinenser. Tror jeg må kjøpe litt garn i morgen når jeg skal til Kongsberg ;)

onsdag 19. november 2008

Ute av drift

Lenge siden jeg har skrevet noe her. Det har flere årsaker, men den mest åpenbare er høyrearmen min som plutselig har streiket helt. Jeg har strikket endel i det siste, men av en eller annen grunn har det gått ganske greit. Men for noen dager siden fant jeg på at jeg skulle skifte gardiner og pusse vinduer i stua så jeg var ferdig med det til jul. Som tenkt så gjort og jeg ble da ferdig med to vinduer. Plutselig fikk jeg så vondt at jeg nesten ikke kunne røre armen i det hele tatt. Vel, sånn går det når en innbiller seg at en kan gjøre hva som helst. Så nå sitter jeg passiv i en stol full av smertestillende. Det var dagens klage ;)

I sist uke så shoppet jeg en ny oppvaskmaskin. Den vi hadde overtok vi etter de forrige huseierene, og den var gammel. Den virket fortsatt, men bråket noe sinnsykt. I går fikk vi maskinen levert på døra, og i dag har min kjære montert den. Jeg har bare sittet og sett på han arbeidet, men det kan jo være ok det også ;) Det ble en Miele, og den var så stille at jeg måtte sjekke når jeg satte på oppvaska i dag. Det var forskjell, ja.

Jeg har nesten ikke vært på nett i flere dager, men leste nå i kveld om noe som HildeG har satt i gang. Hagememe kalte hun det, men jeg leste hagemehe... ;)

Jeg får prøve å svare jeg også da:

1. Hvis du kunne, ville du leid inn en hagedesigner? Hvis nei, hvorfor – hvis ja: hvem?

Ikke tale om, hagen er mitt eget lille univers.

2. Er du fornøyd med størrelsen på hagen din. Ville du hatt den større, mindre? Hvorfor?

Jeg er vel stormannsgal når det gjelder hage, og kunne egentlig tenkt meg den større. En stor hage gir jo flere muligheter. Men jeg har ikke kapasitet til en kjempestor hage, og jeg er vel godt fornøyd med den jeg har.

3. Nevn minst to hagegale du misunner (ikke på noen negativ måte, da…) – og hvorfor(og ikke nødvendigvis for hagerelaterte ting, det er tross alt november…)

Glaucidium som bor i nærheten av meg har en nydelig hage, og Magnus sin hage på Askøy som er full av dagliljer og iris.

4. Ville du flyttet hagen din til en annen klimasone hvis du kunne? Hvilken?

Ja, jeg kunne godt tenke meg å ha sone H1. Jeg er missunnelig på alle som bor den sonen, og hvor de kan dyrke absolutt alt uten å måtte tenke på hardførhet.

5. Hager du alene, eller sammen med din kjære? Hva bidrar han/hun med?

Jeg hager alltid alene, for min mann er ikke hageintressert. Dvs. han setter veldig pris på det jeg gjør i hagen, men har ikke selv anlegg for hagegalskap. Han hjelper meg med sånne ting som jeg absolutt ikke klarer selv, men ellers er hagen mitt domene hvor jeg gjør alt selv.

6. Hvorfor hager du?

Fordi det er en livsstil og en hobby som jeg ikke kan være foruten. Det er en terapi som er helt nødvendig for å klare å stå oppreist. Når jeg hager glemmer jeg både tid og sted. Det er også trim og frisk luft, kort sagt alt som er nødvendig for at jeg skal fungere sånn nogenlunde ;)

7. Ser du en åndelig/metafysisk dimensjon i hagen?

Ja.

8. Har du begynt å glede deg til våren, eller gleder du deg mest til jul foreløpig?

Jeg har ingen spesielle følelser for jula, bortsett fra at det er hyggelig å samle familien. Jeg gleder meg veldig til våren allerede :)

onsdag 12. november 2008

Avhengighet kan være så mangt

Jeg har sett flere blogger som i det siste har startet med: Hei, jeg heter ...... og er alt fra skjokomane til frøoholikere. Jeg kan godt begynne sånn jeg også, men vet ikke helt hvor jeg skal starte. Hei, jeg heter Marit og er hagoman, plantoman, skjokoholiker osv. Noen jeg har glemt? Ja, det er det sikkert... Poenget er at jeg får nye diller rett som det er, og da driver jeg stort sett bare med det. Manisk? Neppe ;) Jeg bare får helt dilla som sagt. Nå for tiden har jeg tatt opp igjen noe som jeg drev mye med før, nemlig strikking. Jeg har ikke gjort det på mange år pga. fibromyalgien, for armene mine er til tider veldig vonde. Men nå har jeg fått rigget meg til i stresslessen med strikketøy og har armlenene som støtte når jeg strikker. Da får jeg mye mindre vondt, og får da strikket litt hver dag. Jeg var innom garn dealeren ;) i dag igjen, og hun lurte på om jeg var blitt hekta på strikking ;) Ja, gjett om sa jeg bare. Jeg har blitt ferdig med en genser, og har i dag kjøpt garn til en ny. De hadde ikke den fargen jeg egentlig ville ha, men jeg klarte ikke å vente til de fikk det inn igjen. Hun visste heller ikke sikkert når det ble, for garnleveransene var litt ustabile. Sånn er det å være hekta, ja ;)

tirsdag 11. november 2008

Det lever på planterommet

I dag har jeg hatt en inspeksjon på planterommet i kjelleren. Alt har blitt vannet, og det står til liv med alt så langt. Stiklingene fra Charlotte av den varigerte stuelønnen lever sånn delvis i hvertfall. Av erfaring vet jeg at det kan ta langt tid før de roter seg. Men jeg håper inderlig at de klarer seg igjennom vinteren. Jeg tok tidligere i høst to stiklinger av den varigerte hyllen og bare puttet de i jord. De så riktig livskraftige ut, og det kan jo bli spennende om morplanta overlever vinteren ute. Jeg byttet den til meg på hagegal fra ei dame i Bergen, men der har de jo et litt annet klima enn her. Vel, får håpe at stiklingen overlever vinteren den også. I min kjeller er det en relativ høy dødsrate noen ganger. For tørt eller for vått er nok den mest vanlige grunnen...
Men i år er antallet planter til overvintring redusert med ca 75 % i forhold til i fjor. Det var en dyd av en nødvendighet, for det ble alt for mye å passe på. Alle bruggene er intakte og de blomstrer som bare det nå. De var fulle av knopper når de ble tatt inn, og sånn er det hvert år med de. Det er for kort sommer her i landet til at det skal bli noen flott blomstring her hos meg i hvertfall. De få fuchsiaene jeg lot overleve klarer seg fint og jeg har kun 5 pelliser igjen. Der er bestanden virkelig redusert. I steden har det kommet ekte sitrontre, ekte mandarintre, frøsådde oliven, oleander, phormium og cordyline i kjelleren i steden. Jeg kan jo ikke ha alt der heller! Jeg føler at det antallet som er der nå er passe. Så at den ene sitronen begynte å bli gul, og jeg lurer på når en skal høste de. Kanskje mens de er litt grønne?

mandag 10. november 2008

Kuling og valutakurser

I natt har jeg sovet elendig, for det har regnet og blåst noe helt fryktelig. Siden jeg er en ekte innlandskrabbe, så kan jeg ikke fordra sånt vær ;)

Det er kuling i finansverden om dagen også. Bestillingen til POD er ennå ikke sendt. Jeg håper at kursen på pundet raser nedover, for nå er valutakursene ikke gunstige for frø eller planteshopping i utlandet. Makan til tull. Jeg skal ha en ny import til våren, og da bør euroen ha kommet tilbake til et normalt nivå!! Knurr...

lørdag 8. november 2008

Bilulykker i nærheten

I går sånn i tretiden begynte det å sludde, og etterhvert ble det snø ut av det. Det ble rett og slett meget glatt. På kvelden ser vi at trafikken på hovedveien stopper helt opp, og også etterhvert blinkende lys i fra en redningsbil. Ikke mindre enn tre biler kjørte av veien her. Litt lenger ovenfor her var det også en alvorlig ulykke . Jeg lurer på når folk skal lære at vintreføre faktisk kan være veldig farlig. Det nytter ikke å kjøre som om det var sommer lenger da, nei. Huff, får håpe det går bra med de skadde. Ikke noe hyggelig å lese om akkurat.

I går fikk jeg frøkatalog fra Plants of Distinction, og der vet jeg at jeg kommer til å bestille i fra. Jeg trenger overhode ikke mere frø, men det blir glatt ignorert. Jeg bare må ha de ;)

tirsdag 4. november 2008

Presidentvalg og andre katastrofer

I kveld og i natt skal jeg følge valget i USA. Jeg elsker valg, og synes at dette er ganske spennende selv om meningsmålingene har gitt Obama ledelsen ganske lenge. Jeg håper at han vinner, for hvis ikke får jeg grøsninger langt nedover ryggen. John McCain er en relativt gammel mann og har dessuten hatt kreft. Mitt største mareritt er at Sara Palin skal overta som president hvis han skulle falle fra. Om ikke det landet er skakk kjørt nok fra før, så hadde det helt sikkert ikke blitt bedre med henne ved roret. Vandrende katastrofe er det nærmeste jeg kommer i ord om henne. Kristenkonservative på ytterste høyre fløy er ikke mine favoritter hverken der eller her. Uansett utfall skal jeg i hvertfall se på valget til langt på natt.

Jeg har i dag sett igjennom papirene til hageselskapet lokalt her, og har snakket med hageselskapet sentralt. Mye å sette seg inn i, men jeg har i hvertfall noen løse ideer om program for i år. Så får vi se hva de andre mener om mine forslag. Det blir nok ganske demokratisk utført vil jeg tro ;) Nei, nå får jeg ta en titt på tv'n og heie på Obama :)

søndag 2. november 2008

Fortsatt kaldt

I natt var det igjen 11 minus her, og jeg begynner å lure på om dette er det kaldeste stedet i nedre del av Buskerud...Jeg var en tur inne i drivhuset midt på dagen, og da var det 9 pluss der. Fikk jo nesten vårfølelse når sola skinte og det dryppet fra taket.

Jeg har ellers vannet alle stueplantene i dag, for jeg ble minnet på det av å se på en hortensia som hang som et slips. De trenger noen utrolige mengder med vann! Jeg har fått tak i en ny farge på novemberkaktusene, og den siste jeg kjøpte er skikkelig fersken/oransje farget. Normalt en farge jeg ikke er så veldig glad i, men denne er bare så nydelig.

Nå blir det litt strikking og tv kikking resten av kvelden, for i kveld er det Åndenes Makt på TVNorge. Det er få programmer som skaper så mye diskusjon her i huset som det programmet ;) Jeg tror på så mangt mellom himmel og jord, men det gjør ikke resten av huset *ler* Så etter programmet har vi noen artige diskusjoner om kveldens episode. Virkelig morsomt ;)

lørdag 1. november 2008

Brrr...

I skrivende stund er det hele 11 minus ute. Jeg kan ikke forstå hvorfor gradestokken må fly så kjapt nedover bare det kommer litt hvitt på bakken?

Det er 1. november i dag (allerede) og det er bare litt over en måned til jeg skal begynne å så. Har jord, masse frø og nye lysstoffrør på planterommet, så alt skulle ligge til rette for en ny frøsesong. Jeg er bare så ustrukturert når jeg sår, men i år skal det bli anneledes (tror jeg)

"Ordnung muss sein" trengs her i aller høyest grad hvis jeg skal få sådd alt jeg har planer om.

Får starte med løk, purre og blodbeger i desember som en test. Har sådd blodbeger før i januar, men synes at de kommer alt for sent i blomst da. Så i år får jeg prøve å få sådd de før jul i hvertfall.

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...